5.000 tones i 1 Km, el 'patrimoni' en tovalloletes de València

La Regidoria del Cicle Integral de l’Aigua destinarà 12 milions d’euros a netejar el clavegueram

5.000 tones i 1 Km, el 'patrimoni' en tovalloletes de València
25/03/2019 -

Han passat 3 mesos i ja s’han retirat 1.000 tones més. Des que el Regidor del Cicle Integral de l’Aigua, Vicent Sarrià, presentara la campanya “El WC no és una paperera” exhibint la xifra de 4.000 tones de tovalloletes recollides el desembre de 2018, al març s’ha aconseguit la xifra de 5.000.

El principal col·lector afectat de la ciutat és el Nord. Ací, malgrat les diverses campanyes de sensibilització i les diferents notícies dels mitjans de comunicació, encara s’han acumulat més d’aquestes tovalloletes.

Segons ha informat la Regidoria, des que s’iniciaren els treballs en 2017 i es retirara aqueixa quantitat, el Consistori ha invertit 8 milions d’euros. Els operaris han recollit tots aquests residus al llarg de més de 1Km de clavegueram.

Sarrià ja va assenyalar amb “El WC no és una paperera” que el problema era molt greu: “Estem davant un problema quasi d’emergència que desgraciadament està cada vegada més generalitzat en moltes ciutats. També té a veure amb els bastons o qualsevol objecte que es tira al vátger quan no correspon, perquè hauria d’anar a la paperera”.

12 milions d’euros

El Regidor va assegurar llavors que els treballs eren continus i que, a més, preveia que quedaria treball per a un altre any i mig. Dins de l’actuació es contemplen obres de millora per a evitar que el problema continue repetint-se.

Segons la Regidoria, l’Ajuntament demanarà 12 milions d’euros en crèdits per a continuar amb les labors de neteja, desembosse i millora del clavegueram. La meitat d’aquest préstec, 6 milions d’euros, seran del Banc Europeu. Amb aquest s’aconsegueixen unes condicions “molt avantatjoses” a les quals el Consistori pot accedir des de la seua eixida del Pla d’Ajust, com va assenyalar l’Alcalde de València, Joan Ribó, en el balanç econòmic del mandat.

Ara, els treballs de neteja se centren en un tram dels recol·lectors que uneix la Ciutat dels Arts amb Pinedo. Per a Sarrià “és imprescindible” que la ciutadania siga conscient del problema que això suposa. “Tots hem de prendre consciència a la nostra casa, on ningú ens pot vigilar encara que l’ordenança municipal prohibisca aquest tipus d’abocaments”, va afegir. En paraules del Regidor, les tovalloletes s’acumulen i endureixen, i així formen un “espècie d’armadura” la neteja de la qual és costosa.

Encara que la problemàtica està centrada en el col·lector nord, des de la Regidoria creuen que hi ha problemes similars, encara que “no tan greus”, en la resta de col·lectors, perquè aquest és el que dóna servei a més barris.

Des de la Regidoria assenyalen, de nou, la importància de la conscienciació, perquè aquest tipus de productes, a més de tots els problemes tècnics i recursos que necessita, provoca “un greu impacte ambiental“.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

catorze − tres =

sagunt a escena 2019
Festes Torrent 2019