25n
25N
25N

5 agricultors abandonen el seu treball cada dia a la Comunitat

Des de fa 10 anys, la Comunitat Valenciana ha deixat de conrear 20.600 hectàrees de vinyer

5 agricultors abandonen el seu treball cada dia a la Comunitat
12/01/2018 -

Si viure del camp havia sigut difícil, actualment es fa encara més complicat a causa de la baixa rendibilitat econòmica que ofereixen els cultius. Segons un estudi de la Unió de Llauradors, cada dia, quasi cinc titulars (4,55) d’explotacions agràries de la Comunitat abandonen la seua activitat.

La majoria són agricultors d’avançada edat, entre els 60 i 64 anys. I el preocupant és que no s’incorpora gent jove, per la qual cosa des de les associacions d’agricultors demanen ajudes per a incentivar la primera instal·lació i dotar-la de pressupost suficient per a atraure els joves al sector agrari.

El vinyer, un dels afectats

En concret, el sector vitivinícola és un dels afectats. Des de fa 10 anys, la Comunitat Valenciana ha deixat de conrear 20.600 hectàrees de vinyer, segons es desprèn de l’Enquesta sobre Superfícies i Rendiments dels Cultius del Ministeri d’Agricultura.

La principal zona on la vinya és el cultiu predominant és la d’Utiel-Requena, encara que en la Marina Alta també representa una gran importància. Allí, per tant, és on s’ha patit aquest abandó. Entre les causes principals es troben els escassos beneficis dels agricultors. I és que el vi de la Comunitat Valenciana és el que té el raïm més barat per quilo produït. Concretament 25 cèntims per quilo, enfront dels 45 cèntims en la comunitat d’Aragó o el molt llunyà euro a La Rioja.

No obstant això, en el que guanya el vi valencià enfront d’uns altres, per exemple, de Castella-la Manxa, és en qualitat. I és que l’antiguitat dels ceps valencians és un plus en aqueix sentit. Com més vells són els ceps, major qualitat de vi produeixen. Però això té una contrapartida: la producció és menor. Una hectàrea de vinyer valencià produeix, de mitjana, menys que les d’altres territoris. I això també repercuteix en la rendibilitat del treball agrari.

A més, la ‘guerra del cava’ amb Catalunya perjudica la Comunitat

Per si no fóra poc, la Comunitat va viure fa unes setmanes un altre dur colp per a l’agricultura, quan el Govern d’Espanya va anunciar que limitava el creixement de les hectàrees de vinyer dedicades al cava a sols 172,2 hectàrees en 2018. D’aquesta forma, accedia a les peticions dels productors catalans, que demanaven que es limitara a l’ínfima xifra de 0,1 hectàrees per als pròxims tres anys.

Amb la decisió del Ministeri d’Agricultura, es deixen en l’aire més de 1.500 hectàrees pendents de reestructuració, i una inversió que arriba als 20 milions d’euros dedicats a aquest procés. Finalment, l’Executiu va fer una mínima correcció, que per a res soluciona el problema, i va anunciar que acceptaria les peticions de plantació presentades fins al 27 de desembre de 2017.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

16 − 6 =

bombers
bombers