25n
25N
25N

40 anys per la igualtat en Patraix

L’Associació Veïnal de Patraix celebra, aquest dissabte, el passeig Jane’s Walk

40 anys per la igualtat en Patraix
07/06/2018 -
Jane's Walk en Patraix
Aquests passejos, impulsats per la Regidoria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, pretenen descobrir els diferents barris de la ciutat de València, a través de la mirada de Jane Jacobs, una activista que va defensar un model urbà on prevalguera la diversitat, la vitalitat urbana i la disminució del tràfic rodat privat. Aquest passeig amb perspectiva de gènere arriba a Patraix aquest dissabte, 9 de juny, a les 10.15 hores, per a comentar el que el barri ofereix i les necessitats dels seus habitants. Si vols participar, recorda que les places són limitades, per la qual cosa serà necessari reservar-la a través del correu info@patraix.org. El punt de trobada serà en la Junta Municipal de Patraix.

Patraix enamora. Aquest barri emblemàtic de València atrapa a tot aquell que passeja pels seus carrers. Uns carrers que encara conserven l’essència del poble que un dia va ser. Uns carrers que conten la lluita dels veïns per millorar les condicions del seu barri. I en aquesta mescla de reivindicació, cultura i història, l’Associació Veïnal de Patraix celebra el seu 40 aniversari. Un orgull per a tots els seus components, si es té en compte que aquesta associació ja treballava en la clandestinitat, fins i tot abans que arribara al nostre país la democràcia.

40 anys d’un moviment veïnal que, des dels seus orígens, ha lluitat per aconseguir major llibertat, qualitat de vida i igualtat. I així, a través de manifestacions, escrits i diverses accions van aconseguir paralitzar projectes urbanístics, que implicaven la desaparició dels senyals d’identitat de Patraix, fins a aconseguir convertir-se en una associació de referència.

Toni Pla, President de l’Associació Veïnal, explicava a València Extra, en una entrevista, que ‘extraoficialment ja portem al voltant de 50 anys de moviment veïnal. Durant la dictadura de Franco, aquesta associació va adoptar el nom de ‘Cabeza de padres de familia’, i els seus membres ja treballaven per les llibertats, l’educació igualitària, la igualtat entre homes i dones… No obstant això, els membres de totes aquestes associacions van anar nodrint els partits polítics que van començar a sorgir, i van deixar orfes els moviments ciutadans. Pensaven que ja no feia falta, però el temps ha demostrat que no és així. Ens han deixat fora de la Constitució o dels Estatuts d’Autonomia, que ha suposat una falta de cobertura. Així i tot, ha quedat demostrat que el moviment veïnal és necessari, doncs hi ha al voltant de 17 federacions i més de 400 associacions veïnals a la Comunitat Valenciana. No hi ha cap col·lectiu ciutadà igual per a defensar els valors, els drets i les llibertats dels veïns de cada barri’.

2018 és un any de celebració per a Patraix. I aquest cap de setmana celebraran els ’40 anys per la Igualtat en Patraix’. D’aquesta manera, aquest divendres, 8 de juny, acolliran, a les 18.30 hores, la xarrada ‘Tira-li un pols al patriarcat. Que la força t’acompanye… cap a la igualtat’ de la mà d’Amparo Gabaldón de la Fundació Cepaim a València. I, a continuació, a les 20.00 hores, es procedirà a la inauguració de l’exposició ‘Mujercitas’, així com del particular mercat ‘Més de 40’, en el qual es vendran peces que tinguen més de 40 anys d’antiguitat, i que tornarà a obrir el dissabte a partir de les 11.00 hores.

El dissabte, 9 de juny, Patraix continuarà amb la celebració amb una programació completa, en la qual tots els veïns tindran cabuda. Així, el dia arrancarà amb un Passeig per Patraix, dins dels ‘Jane’s Walk’, a les 10.15 hores. A la vesprada, els veïns gaudiran del taller ‘Obrint portes a la igualtat’ (18.00 h), amb berenar inclòs per als xiquets i xiquetes; una Jam Sesion infantil a càrrec de l’escola de música Bluis (20.00 h); i per a posar el fermall d’or, un sopar popular en la Plaça de Patraix (21.30 h) i l’actuació del grup de rock DEMENS-OUT (23.00 H). Així mateix, durant l’intermedi de l’actuació, es llegirà el manifest de ’40 anys per la Igualtat’.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

20 − onze =

CCCC
torrent