25n
25N
25N

El 2,4% dels valencians ha patit la Covid-19

El 2,4% dels valencians ha patit la Covid-19
06/07/2020 -

El 2,4 de la població de la Comunitat Valenciana ha patit la Covid-19, la malaltia que provoca el nou coronavirus, i presenta anticossos IgG, un percentatge inferior al del 5,2 per cent de la mitjana nacional, segons es desprén de l’estudi de seroprevalença, elaborat pel Ministeri Sanitat, al costat de l’Institut de Salut Carlos III (ISCIII), l’Institut Nacional d’Estadística (INE), amb la col·laboració de les comunitats autònomes.

L’objectiu del treball, que va començar el passat 27 d’abril i que ha sigut realitzat en tres onades, ha sigut estimar la prevalença d’infecció del nou coronavirus a Espanya mitjançant la determinació d’anticossos enfront del virus per comunitats autònomes, províncies, edat i sexe. Per això, s’han estudiat, en tres onades, a 68.296 persones de totes les edats, comunitats i províncies, a les quals se’ls ha convidat a participar per telèfon.

A més, 54.858 han participat en les tres onades i s’han realitzat 186.908 test ràpids (més 9.755 en l’estudi específic insular) i s’han recollit 165.176 mostres de sang (més 9.130 addicionals en l’estudi específic insular).

Així mateix, la directora del Centre Nacional d’Epidemiologia, Marina Pollán, ha informat que entre els professionals sanitaris, tant els que treballen en centres sanitaris la taxa de prevalença d’anticossos és del 10 per cent, i del 7,7 per cent entre els quals treballen en residències d’ancians.

“És un estudi únic a escala mundial i així ha sigut reconegut des de l’àmbit científic i des d’organismes internacionals de salut pública”, ha dit la directora de l’Institut de Salut Carlos III, Raquel Yotti, per a informar que un article publicat aquest dilluns en ‘The Lancet’ s’han presentat les dades consolidades de la primera onada i es realitza una anàlisi detallant, posant de manifest la “qualitat i rigor metodològic i la validesa dels resultats”.

Un altre de les dades destacades per les expertes de l’informe és que d’entre els resultats de la primera onada a la tercera, el 14 per cent s’ha seronegativitat, és a dir, que van tindre anticossos i ja no els tenen. La “pèrdua” dels anticossos va ser més freqüent en persones que no havien tingut cap símptoma (11% entre les rondes 1 i 2, amb informació més precisa) i molt menys freqüent en els participants amb una PCR positiva (0,5%) i en aquells que van descriure pèrdua sobtada de l’olfacte o del gust (2,6%).

Això, segons ha informat Yotti, demostra que se segueix “sense conéixer” la malaltia. Precisament per aquest motiu, tant Yotti com Pollán han enviat un missatge de “prudència” a les persones que han patit la Covid-19 perquè no està confirmat que tinguen una immunitat completa al virus. “El que veiem en aquesta dada és la incertesa que estan evidenciant les dades”, ha dit la directora de l’Institut de Salut Carlos III, al que Pollán ha afegit que un test que no detecte anticossos no significa que no siguen presents.

D’altra banda, s’ha observat una taxa global de seroconversió (persones que no tenien anticossos en la primera onada i que els han desenvolupats al llarg de l’estudi en tindre contacte amb el virus) del 0,9 per cent entre la ronda 1 i la ronda 2, un percentatge una mica menor (0,7%) entre la ronda 2 i la ronda 3. Aquestes xifres reflecteixen la “baixa aparició” de noves infeccions després del confinament.

Al mateix temps, mentre el percentatge de simptomàtics ha disminuït substancialment entre la primera i la segona ronda, s’ha observat un lleu increment en l’última ronda, la qual cosa podria ser fruit de la major mobilitat de la població després del període de confinament, encara que els experts han comentat que també és possible que un percentatge d’aquests pacients puguen ser casos de Covid-19 en fase precoç de la malaltia.

VARIABILITAT GEOGRÀFICA

Com ja es va traslladar en la difusió de les dades preliminars de les primeres onades, existeix bastant variabilitat geogràfica en el percentatge de seroprevalença. Algunes províncies se situen en un 2-3 per cent, mentre que unes altres superen al 10 per cent, registrant-se els percentatges més alts en la zona centre de la península. El percentatge també és major en els nuclis de població amb més de 100.000 habitants en comparació amb municipis amb menor població (6% i 4%, respectivament).

En concret, a Andalusia el 3 per cent de la població presenta anticossos de Covid-19; a Aragó el 4,8 per cent; a Astúries l’1,9 per cent; a Balears l’1,4 per cent; a Canàries el 2,3 per cent; a Cantàbria el 3,7 per cent; a Castella i Lleó el 7,8 per cent; a Castella-la Manxa el 9,6 per cent; i a Catalunya el 5,9 per cent.

A més, la taxa de seroprevalença a la Comunitat Valenciana se situa en el 2,4 per cent; a Extremadura en el 3,1 per cent; a Galícia en l’1,9 per cent; a Madrid en l’11,7 per cent; a Múrcia en l’1,6 per cent; a Navarra en el 6,6 per cent; a País Basc en el 3,6 per cent; a La Rioja en el 3,7 per cent; a Ceuta en el 0,7 per cent; i a Melilla en el 3,4 per cent.

De la mateixa manera, Pollán ha informat que no s’observen diferències entre homes i dones i, quant a l’edat, la prevalença d’anticossos IgG anti SARS-CoV-2 és lleugerament menor en xiquets i adolescents (al voltant del 3,5%), amb escasses variacions en adults.

Així mateix, entre el 74 per cent i el 89 per cent dels participants que referien haver tingut una PCR positiva almenys dues setmanes abans de l’estudi es detecten anticossos IgG contra el coronavirus.

Entre les persones que refereixen haver presentat símptomes compatibles amb la malaltia, la seroprevalença augmenta amb el nombre de símptomes i és particularment alta en les persones que refereixen pèrdua sobtada de l’olfacte i/o del gust (40%-41%). Finalment, es confirma que entorn d’un 2,5 per cent i un 2,8 per cent dels participants que no refereixen cap símptoma van presentar anticossos IgG, la qual cosa reforça l’existència d’infeccions asimptomàtiques.

Els participants que van comunicar haver tingut contacte amb un cas Covid-19 confirmat, o amb una persona amb símptomes compatibles, van presentar una prevalença d’anticossos superior a la població general. Destaca la prevalença en persones que han conviscut amb un pacient Covid-19 confirmat que se situa entre el 27 i el 31 per cent en les diferents rondes.

Els convivents amb persones amb símptomes compatibles amb la malaltia també van presentar una seroprevalença més alta que la mitjana (15%). En persones que refereixen haver tingut contacte amb un cas confirmat fora de la llar, la seroprevalença oscil·la entre el 10 per cent i el 15 per cent en les diferents rondes.

Amb totes aquestes dades, la directora del Centre Nacional d’Epidemiologia ha assenyalat que Espanya està “molt lluny d’aconseguir” la coneguda com a immunitat de grup i ha avisat que és “molt poc ètic” exposar a la població de manera indiscriminada al nou coronavirus.

“Estem davant un estudi que cap país ha fet abans perquè no existia la certesa de la població que estava passant pel virus”, ha insistit el secretari general de Sanitat, Faustino Blanco, per a resoldre comentant que els professionals que han dut a terme el treball han treballat 24 hores cada dia de setmana, i agraint la participació de la ciutadania a l’estudi.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre × quatre =

ccccinema
activem alfafar