Més de 2.000 anys de tradició de vela llatina es donen cita en una regata-exhibició en L'Albufera

Guardar

Vela Albufera barcas València Turisme
Vela Albufera barcas València Turisme

La quarta edició de la Regata-exhibició de Ciri Llatí, amb les característiques barques que conjuminen més de 2.000 anys de tradició, tornarà dissabte que ve, 31 d'agost, a les aigües d'aquest recognoscible paratge del sud de València.

El certamen, organitzat per l'associació d'Alfafar, tindrà a Paella Official School com a amfitrió, la nova escola de la paella valenciana que recentment va obrir les seues portes al costat del parc de bombers de l'Albufera, ha explicat l'organització de l'esdeveniment en un comunicat.

En la competició participaran unes 35 'albuferencs' --així es denominen les embarcacions-- dividides en quatre categories segons la grandària de la seua eslora: més de huit metres, fins a huit metres, fins a sis metres i 'barquets' (les més xicotetes). Un espectacle que se celebra des de 1987 i que està declarat com Bé d'Interés Cultural Immaterial.

Esport i cultura s'ajunten en aquesta cita que pretén acostar als visitants la tradició mil·lenària d'aquestes embarcacions i la manera de vida de l'Albufera a través de les seues gents.

La vela llatina és una vela triangular, muntada sobre dos mastelers en forma de creu, que recorre longitudinalment el casc de la barca. Per la seua forma i la seua disposició, aquesta vela permet navegar contra el vent.

Durant segles, les embarcacions de vela llatina s'han utilitzat en la zona per a la pesca, la caça o el cultiu i transport de l'arròs. Hui dia, els motors han substituït a les veles, que continuen recuperant-se en jornades com aquesta per a mantenir viva la tradició.

Els participants que prendran part d'aquesta competició el pròxim 31 d'agost partiran al voltant de les 11.00 hores des del canal El Tremolar i tornaran a Paella Official School per a assistir al lliurament de trofeus i degustar paella valenciana.

Destacats