Més de 200 majors recorren el llit del riu Túria per a promoure l'envelliment actiu

La III Trobada de la Gent Major del departament València-Hospital General visibilitza el projecte Activa amb el qual es promou l'activitat física i cultural entre les persones d'edat avançada

Guardar

envejecimiento activo
envejecimiento activo

Per tercer any consecutiu, el departament de salut València-Hospital General organitza una marxa pel llit del riu Túria a la qual s'han volgut unir més de 200 persones majors, amb l'objectiu de fomentar l'exercici físic, les activitats culturals i els hàbits de vida saludables.

Aquesta III Trobada de la Gent Major s'emmarca dins del projecte Activa, una iniciativa que des de fa tres anys avalua la repercussió de l'exercici físic sobre el control de les patologies cròniques, la qualitat de vida i la despesa sanitària del departament València-Hospital General.

La responsable de l'àrea de Benestar Social i Qualitat Democràtica de la Diputació, Pilar Sarrión, ha rebut aquest dimecres als participants de la III Trobada i els ha felicitats per la seua “implicació, ganes i compromís per millorar la seua salut”. La diputada de l'ens provincial, membre del Consorci de l'Hospital al costat de la Generalitat, ha destacat “la important labor que estan desenvolupant tots els centres de salut perquè els pacients majors realitzen exercici físic de manera periòdica i adaptada a la seua edat i la seua condició física”.

Per part seua, Antonio Fornos, director d'Atenció Primària del departament, ha insistit en la “importància d’aquest programa d'activitats en grup que comprén una part d'exercici físic programat de manera regular i una altra part sociocultural, que inclou l'organització de visites guiades amb la col·laboració de les Naus i el Museu d'Història de València”. Fornos ha afegit que “tot això incideix molt positivament en la salut dels nostres majors, retardant la seua fragilitat física, així com la pèrdua de memòria i millorant la seua integració social i benestar psicològic”.

Projecte Activa

El projecte Activa, impulsat per Carolina Mir, coordinadora del centre de salut Fuensanta, s'inicia en 2017 amb la formació de 32 pacients tutors a través del curs ‘Ensenyar a ensenyar’, que s'imparteix amb l'objectiu de ser referents en envelliment actiu entre iguals. Això ha permés crear grups d'exercici físic vinculats en tots els centres de salut del departament València-Hospital General.

“En 2017 eren una mica més de 250 persones integrades en aquests grups d'exercici coordinats pels centres de salut a través dels 32 pacients tutors, que han anat creixent en sumar-se tots els centres de salut que compten amb tres tutors per centre. D'aquesta manera, hui tenim ja una comunitat de més de 400 majors que periòdicament realitzen activitats físiques amb els 51 pacients tutors que ja han rebut la seua formació de la mà dels fisioterapeutes del nostre departament”, explica la doctora Mir.

Aquesta III Trobada de la Gent Major aconsegueix donar visibilitat a aquest programa d'Atenció Primària i contagiar a altres persones majors per a fer el pas a portar una vida més activa, tant des del punt de vista físic com social, perquè s'ha demostrat que aquestes activitats grupals afavoreixen l'apoderament i l'autocura dels pacients.

Destacats