12.273 passos de zebra: més facilitats als vianants en convivència amb les bicis

El regidor de Mobilitat considera que s'ha de treballar per a "rebaixar l'impacte en la vida" i poder triar entre les diferents formes de transport

Guardar

Carrer de la Paz en València
Carrer de la Paz en València

En les grans ciutats europees, en general, es fan esforços per a reforçar la presència del vianant i de la mobilitat sostenible. Els vehicles tradicionals, en general, ocupen un espai que podria ser utilitzat pels vianants i porten amb si contaminació -ambiental, però també acústica i paisatgística-. A València aquesta evolució es tradueix en els carrils bici però, també, amb un dels agents més útils per a gestionar el trànsit: els passos de zebra.

Fins a març de 2019, des de l'Ajuntament de València, tenien comptabilitzats 12.273 passos de zebra. L'últim afegit va ser aquesta mateixa setmana; es tracta d'un nou pas semaforitzat al Carrer de la Pau. Fins ara, la gran afluència de vianants i l'espai de 170m entre els dos passos, fomentaven l'encreuament perillós de moltes persones per la calçada.

Segons detallen des de l'àrea de Mobilitat de l'Ajuntament, en els 4 anys de la Nau el nombre de passos de zebra ha augmentat en 767. La majoria d'aquests, 560, són sobre els nous carrils bici que s'han format per tota la ciutat, a més de vells que no disposaven d'ells. Els altres 207 restants responen als creats sobre la calçada.

En percentatge, això suposa que en el Cap i Casal hi ha ara un 6'65% més de passos segurs per als vianants. Al maig de 2015 a la ciutat hi havia 11.506 creus.

Mobilitat transversal

Aquest matí, a l'Ajuntament de València, s'ha celebrat la "Taula de Mobilitat Sostenible". L'alcalde Joan Ribó, el regidor de mobilitat Giuseppe Grezzi i la regidora de Medi Ambient, Pilar Soriano, han participat al costat de diverses entitats i plataformes representants de la societat.

Ací s'ha recordat que la Comissió d'Urbanisme ha aprovat hui la nova Ordenança de Mobilitat Sostenible, que després d'aprovar-se en el següent ple municipal, reflectirà les més de 450 propostes realitzades pels diferents agents socials. Si bé recull coses que, a primera vista, semblen allunyades de la ciutadania -com a horaris de zones de càrrega i descàrrega-, sí afecta el dia a dia. Un exemple d'això és la normativa de les bicicletes o limitacions de velocitat que, a més, pot determinar la col·locació dels passos de zebra.

Aquesta ordenança de mobilitat presenta, per primera vegada, l'"àrea de prioritat residencial"; una zona on la velocitat màxima dels vehicles és de 20Km/h i la prioritat és per al vianant. Estarà així catalogat gran part del districte de Ciutat Vella i, especialment, El Carme.

Durant la Mesa, el Regidor de mobilitat ha intenció d'actuar per a aconseguir una ciutat 'amable' amb la mobilitat sostenible i els vianants, una "mobilitat transversal": "Hem de treballar per a ser un espai públic, segur i accessible, així com per a aconseguir l'accessibilitat universal. Hem d'intentar, a través de les activitats humanes, rebaixar l'impacte sobre la vida i tindre el dret universal de poder triar entre els diferents mitjans de transport".

Destacats