25n
25N
25N

10N: quartes eleccions en quatre anys, ofec financer i una possible coalició

Des d’UP s’assenyala la possibilitat de repetir la fórmula de ‘A la Valenciana’, coalició entre Podem, EUPV i Compromís que va obtenir quatre escons més en 2016 que en 2019 per separat

10N: quartes eleccions en quatre anys, ofec financer i una possible coalició
19/09/2019 -

El dilluns a última hora quedava clar, i ahir va ser el dia de les declaracions. Després de l’última ronda de consultes entres les formacions polítiques i el Rei, s’anunciava que no es proposava cap candidat a la investidura perquè cap tenia els suports suficients. “És una autèntica irresponsabilitat tornar a jugar a la ruleta per a veure si es trau algun escó més”, assenyalava Joan Baldoví, representant de Compromís en el Congrés, sobre l’avant.

Tots els partits de la Comunitat, excepte el PSPV, van assenyalar a Pedro Sánchez, l’encara -i fins a febrer en el millor dels casos- President en funcions, com a principal responsable de la repetició electoral. Una repetició inaudita a Espanya; encara que s’han succeït les eleccions, són les primeres esdevingudes després de no aconseguir la investidura de cap candidat. Una nova etapa en la qual els partits tindran menys recursos i menys dies de campanya electoral. El primer de novembre, festiu nacional, s’inicia el compte arrere.

“Greus conseqüències”

Més enllà de les responsabilitats sobre la repetició electoral, des de diferents formacions assenyalen les “greus conseqüències” que aquestes poden tindre. Des de la majoria de les formacions s’assenyala la possibilitat que la quarta cita electoral es traduïsca en una alta abstenció.

“Correm el risc d’obtenir un índex elevat d’abstenció pel cansament i fastig dels votants”, assenyalava María José Català, la líder popular a València. Una possible minva en els votants que també des de Compromís veuen possible. Per això, l’alcalde de la ciutat, Joan Ribó, va demanar a tots els progressistes “que tornen a votar” per a evitar una majoria de la dreta en el Congrés dels Diputats.

“Com el Cid Campeador”

Per a la població de la Comunitat Valenciana -i d’altres comunitats autònomes- pot haver-hi conseqüències. Ribó va assenyalar de nou la “necessitat de canviar el finançament autonòmic” una cosa fonamental” per a l’autonomia, i que de nou pot veure’s paralitzat per la convocatòria.

També Fran Ferri, síndic de la formació valencianista en les Corts, creu que de nou “el finançament, que és el tema de fons i principal problema” dels “valencians i valencianes”, pot veure’s agreujada per l’absència de govern. “Tenim un problema diferent i hem de tindre una solució diferenciada. Una solució que la pot aportar el Govern en funcions ara mateix”, assenyala el portaveu.

El líder de Ciutadans en la Comunitat, Toni Cantó, també lamentava que l'”absolut fracàs de Pedro Sánchez” retardarà encara més les transferències i el finançament que li corresponen a la Comunitat”.

Un dels problemes més greus, no obstant això, ho troba Baldoví en els pressupostos: “El senyor Montoro, com el Cid Campeador… Un any més els seus pressupostos seguiran fins ben entrat 2020. Si no més. Ja veurem”.

Repetir la coalició ‘A la Valenciana’

En les passades eleccions, Compromís va obtenir un únic diputat per la Comunitat Valenciana, i Unides Podem cinc. En les anteriors, en 2016, Compromís, Podem i EUPV van formar la coalició ‘A la Valenciana‘, que va aconseguir obtenir nou; van perdre quatre. Amb la nova convocatòria, ha passat a l’actualitat conéixer la posició de les formacions sobre repetir la fórmula.

Des de Compromís encara no es dóna una resposta: “Quan calga regar, regarem”, assenyalava Baldoví. No obstant això, tant ell com la comunicació de la formació, assenyalaven que “el dilluns que ve hi ha executiva”, on es tractarà el tema de les eleccions i s’abordarà, segurament, aquesta possibilitat.

Des dels seus socis de govern en la Generalitat, Unides Podem -coalició entre Podem i EUPV-, sí que s’ha fet més recalcament en la possibilitat. La Consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, va assenyalar en una entrevista en Diari La Vau que “seria desitjable“, en cas de noves eleccions, reeditar “una confluència d’EUPV, Compromís i Podem”. Nairara Davó, la síndica en les Corts de la formació, va assenyalar, preguntada pels mitjans, que la coalició va ser “un gran encert”, per la qual cosa “no tanquen mai la porta”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos × cinc =