25n
25N
25N

Les 10 raons de Baldoví al Govern de coalició per a tancar la central nuclear de Cofrents

El diputat Compromís ha preguntat a la vicepresidenta del Govern si pensa continuar perpetrant la planta nuclear de Cofrents

Les 10 raons de Baldoví al Govern de coalició per a tancar la central nuclear de Cofrents
24/02/2021 -

El portaveu de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, ha preguntat pels plans del Govern de coalició per a la central nuclear de Cofrents, després de conéixer-se les intencions del Consell de Seguretat Nacional dallargar la seua vida útil fins a l’any 2030.

Baldoví ha pronunciat una llista de 10 raons per les quals el Govern hauria de tancar immediatament la planta nuclear valenciana. Aquest llistat comença amb la notícia que avui mateix s’ha conegut que la central nuclear de Cofrents entra en pèrdues per l’estirada de les renovables i els impostos. La patronal adverteix que els preus del mercat elèctric no han cobert els costos operatius i exigeix una reducció fiscal. En segon lloc, si no cobreixen els costos operatius i sabent que les elèctriques no són “germanetes de la caritat”, “significa això que els ciutadans haurem d’assumir aquests costos?”, insisteix Baldoví. D’altra banda, Cofrents és una central vella i obsoleta amb un reactor del mateix tipus que el de la ja clausurada de Garoña i que el de la sinistrada Fukushima, al que Baldoví ha arremés com a 4a premissa que a Alemanya les centrals nuclears es tanquen amb 32 o 33 anys d’antiguitat. La de Cofrents ja té 37 anys i, allargar-se, podria operar fins als 47 anys, molt per sobre del període de vida per al qual es van dissenyar els seus components d’origen.

La llista comença a fer-se contundent amb la cinquena raó, i és que Baldoví assegura que “allargar la vida fins a 2030 suposaria afegir al voltant de 300 tones de residus radioactius d’alta intensitat. Qui assumirà el cost de gestió i custòdia dels residus? “Els ciutadans, supose”, contesta ell mateix. De la mateixa manera, “les piscines de residus tòxics de Cofrents estan al cent per cent de la seua capacitat”, amb el que arremet Baldoví que “sabem que hi ha un elevat risc sísmic on se situa la planta nuclear de Cofrents”.

D’altra banda, i ja concloent la llista de raons pel tancament de la nuclear valenciana, Baldoví assegura que “l’energia nuclear no pot ja competir en costos i capacitat de generació amb les energies renovables”, que “hi ha un acord en les Corts Valencianes perquè no es prorrogue la vida de la central, amb els vots del PSOE i de Podemos”, o finalment, que “si el President ha parlat avui de l’Espanya del futur, en aquesta, segur que no caben centrals nuclears caduques, perilloses i sense viabilitat econòmica”, ha conclòs el diputat de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

19 + 10 =

museo prehistoria