Memòria de la Modernitat rep 5.000 visites en el seu primer mes a Gandia

L'exposició itinerant acosta al públic tresors artístics de la Diputació de València amb obres de Sorolla, Pinazo, Benlliure, Carmen Calvo, Miquel Navarro i Equip Crònica, entre uns altres

Guardar

memoria modernidad
memoria modernidad

Un centenar d'obres d'artistes com Sorolla, Pinazo o Equip Crònica s'exhibeixen des de fa un mes en La Casa de la Marquesa de Gandia. Formen part de Memòria de la Modernitat, l'exposició itinerant que acosta al públic el patrimoni artístic de la Diputació de València i que han visitat ja 5.000 persones en la capital de La Safor.

La mostra, impulsada pel president de la corporació, Jorge Rodríguez, ha fet escala a Gandia després de passar per Requena i Alzira, sumant entre les tres ciutats 30.000 visites. “La nostra aposta és acostar a les valencianes i valencians el que és el seu patrimoni, sense necessitat que hagen de desplaçar-se. Moltes de les peces estaven en magatzems i en despatxos i mereixien ser exposades”, assegura Rodríguez.

En cadascuna de les parades que va fent la mostra s'inclouen novetats. Una de les que es poden veure per primera vegada en aquesta edició de La Safor és el quadre ‘L'Intrús’ d'Equip Crònica, referent en el pop art a nivell europeu. Es tracta d'una obra de 1969 que aporta una nova visió d'un dels quadres més representatius de l'art del segle XX, El Guernica de Picasso, en incorporar la imatge del Guerrero de l'Antifaç. També s'exposen peces com ‘Lázaro i el ric Epulon’, de Fernando Viscaí Albert o un nu femení d'Ignacio Pinazo.

Origen dels Erasmus

Especialistes de la Universitat de València han dirigit un projecte que, asseguren, “reescriu la història de l'art valencià”. Segons el president de la Diputació, la mostra fa referència a la modernitat perquè les obres d'art que mostra “responen a l'esperit avantguardista que va impregnar durant dècades la Diputació de Valéncia, i que ací es posa en manifest amb el treball d'artistes com Sorolla o Pinazo, becats per la Diputació en el que va poder ser el germen dels actuals Erasmus; o amb la igualtat que apreciem en la valoració del treball de les dones artistes respecte als homes”.

Exposició paral·lela

Amb la idea de "democratitzar l'art i el patrimoni", la corporació presidida per Jorge Rodríguez va posar en marxa aquest projecte en el marc del programa La Diputació als Comarques, que inclou també l'exposició Coneix la Diputació, que dóna a conèixer als ciutadans la història i els serveis que presta la institució.

A més de poder contemplar les obres, Memòria de la Modernitat ofereix un ampli catàleg d'activitats complementàries com visites guiades, taules redones, trobades entre artistes, concerts, diàlegs amb obres o tallers infantils per a ajudar als xiquets a descobrir l'art.

Les dos mostres, Memòria de la Modernitat i Coneix la Diputació, estaran obertes al públic en La Casa de la Marquesa de Gandia fins al mes d'agost. Després, seguirà la seua ruta per les comarques valencianes arribant a la Vall d'Albaida. Ontinyent rebrà Memòria de la Modernitat a l'octubre, i ja per a 2019 està previst que aterre a Sagunt, en el Camp de Morvedre, i a Torrent, a l'Horta.

Destacats