Víctor Jiménez: "Volem aconseguir que Rocafort siga un municipi més amable"

Guardar

img_0293
img_0293

Balanç d'estos dos anys de gestió, encara que realment accedeixes a l'alcaldia amb la legislatura començada.

Quan agafe l'alcaldia la veritat és que ja tenia responsabilitats de govern doncs era tinent alcalde i regidor d'Hisenda. La veritat és que el balanç d'estos anys de gestió és molt bo. En els últims anys fonamentalment ens hem centrat en la reducció del deute públic. En estos moments tenim zero de deute públic pel qual tot el que es recapta en l'Ajuntament és per a despeses d'este exercici, no paguem amb diners recaptats en 2017 despeses compromeses en altres anys. Açò ens permet tenir una hisenda local molt sana.

Açò ha sigut i és possible gràcies al pla econòmic financer que va aprovar l'Ajuntament que contemplava una sèrie de mesures i ara ja estem prenent decisions per a rescabalar algunes mesures que es van prendre en eixe pla. Bàsicament ens marquem un programa de govern que tenia les prioritats molt definides i crec que el nivell de satisfacció és elevat.

Quins són els projectes que ara estan en marxa?

Tenim una sèrie de projectes pendents de la seua tramitació i en ells tenim molta il·lusió. Per exemple un d'ells és acabar amb les obres de l'edifici de Casa Bou, que l'Ajuntament ho va adquirir fa més d'una dècada perquè fóra seu consistorial i esperem que a partir d'octubre es comence la fase definitiva per a la seua conclusió.

visita-coleAltre projecte que tenim en marxa és el fet de vertebrar el territori de nord a sud. Si hem de definir breument les prioritats de l'Ajuntament, podem dir que és el fet d'aconseguir que Rocafort siga un municipi més amable i açò té connotacions en el disseny urbanístic de la localitat. Rocafort té una dimensió urbanística estupenda perquè disposem d'àmplies avingudes, amplis corredors i concentrem el tràfic en determinades vies del municipi, fonamentalment en les d'accés. Açò entronca amb la filosofia, que ara mateix és quasi una obsessió, de connectar el nord i el sud del municipi d'una forma eficaç.

Existeixen més projectes doncs per a fer un Rocafort més amable cal pensar en les necessitats de cadascun per segments de població. Els xiquets tenen les seues necessitats pel que s'ha realitzat un esforç pressupostari per a remodelar i deixar a punt tots i cadascun dels parcs infantils que hi ha en la localitat. Paral·lelament s'han fet una sèrie d'activitats que, si ben no tenen incidència pressupostària, si tenen cert impacte i abast com és el programa d''Arrelats a Rocafort'.

Els joves necessiten també una sèrie d'infraestructures i hem fet una zona nova de patinatge en l'entrada del municipi. També s'ha construït una nova zona d'oci destinada als més joves en la zona del Parc del Poble a Ramón Fontestad, com a conseqüència d'un dels processos participatius, hem construït un rocòdrom que prompte s'inaugurarà.

Les persones de més de 30 anys tenen unes necessitats i per a ells també s'han pres iniciatives com és la de reactivar la borsa d'ocupació local. En estos moments som el municipi de l'Horta que més destina a programes d'ocupació local, als serveis socials i a inversió en centres educatius, en total uns 200.000 euros.

De quina forma es fomenta el comerç local des del consistori?

img_0300Esta és una de les qüestions que intentem cuidar amb cura en el disseny de les festes i d'activitats amb la finalitat de potenciar el comerç local. És cert que per les nostres particularitats que en molts sentits rep una població flotant que pernocta en el terme però que no utilitza els serveis i açò va en detriment però dins de les nostres possibilitats s'intenta fomentar i una eixida als comerciants que s'instal·len. No en va creix el nombre d'empreses i comerços que obrin les seues portes a Rocafort.

Tal vegada un dels encants de Rocafort és el parc de la Bonaigua...

Tenim en marxa un projecte per a recuperar i guanyar com a zona local protegida el parc natural de la Bonaigua. S'ha demanat tant a la Generalitat com a Diputació que se'ns permeta declarar-ho com a zona local protegida. S'ha lliurat la memòria valorada amb les actuacions que s'haurien de fer per a preservar els accessos... el Parc Forestal de la Bonaigua és un espai singular. És la pinada més gran, a excepció de la Devesa del Saler, entorn de València. A més, té restes d'un aqüeducte romà, de les pedreres medievals d'on es va extraure la pedra dels principals monuments de València, l'ecosistema és molt singular perquè hi ha plantes que no creixen per norma en les zones boscoses mediterrànies... és una zona que mereix un zel especial per part de les administracions, crec que mai hi havia hagut una aposta tan ferma de difondre i donar-ho a conéixer així com preservar-ho.

Que forma es fomenten els processos participatius...

Enguany hem encarrilat varis, d'una banda hem preguntat a la gent com volia que es cridara un carrer i entre les opcions que es van donar finalment es va triar el d'una mestra molt volguda per molts veïns com és Na Amelia. Preguntem també com havia d'enfocar-se el procés de reorganitzar-se el tràfic, el contingut del Parc del Poble a Ramón Fontestad... Els processos participatius tenen la bondat de permetre fer més permeable determinades decisions que són més polítiques a l'opinió i participació de la gent. És cert que quan canalitzem els fonaments d'estos processos ens agradaria que participara més gent però a poc a poc es va aconseguint que la gent forma part d'estes decisions.

img_0307Rocafort... poble turístic

Estem a punt de culminar la redacció del primer pla turístic de Rocafort amb tots els béns d'interés. Bonaigua és un d'ells però recentment hem descobert que existeix un refugi de la Guerra Civil, que ha resultat ser un dels més grans de la zona amb capacitat per a 300 persones, i si tot sale com està previst en 2018 es podrà visitar. També tenim edificis que van servir durant este període històric com a estada a nombrosos polítics i intel·lectuals com Antonio Machado, l'Ambaixada d'Estat Units...

Parlant del pla de turisme hem culminat la modificació del Pla General d'Ordenació Urbana perquè es permeta que determinades zones del municipi que té ús residencial puguen sol·licitar l'ocupabilitat hotelera. Amb açò es persegueix que moltes d'estes viles de finals del segle XIX i principis del XX, que estan deteriorades i quasi abandonades perquè no tenen un ús molt més enllà del residencial o ni açò... volem donar-li una utilitat econòmica perquè puguen construir-se hotels xicotets amb encant per a general un microclima d'activitat econòmica orientada a un turista que cerca tranquil·litat la destinació final de la qual no és Rocafort però que pot allotjar-se en una vila amb encant. Creiem que hi ha un nínxol de mercat atractiu per a determinades opcions d'inversió i que a l'Ajuntament li pot aportar la generació de llocs de treball i la recuperació del patrimoni arquitectònic del municipi.

Destacats