caixa popular

Vés amb compte amb la teua esquena

Els més bromistes hui tenen l’excusa perfecta per a riure’s a gust

Vés amb compte amb la teua esquena

Cuida la teua vista, la teua esquena i les teues oïdes hui. La raó?, tot el que veges, sentes o escoltes pot ser fruit d’una innocentada. Els bromistes segueixen estant a l’ordre del dia, si bé és cert que cada vegada queden menys en esta època doncs la societat està més atenta i després de molts anys d’innocentades i bromes ja poc li les creu. No obstant això, sempre hi ha qui ho intenta i qui pica.

Curiós és el naixement de la tradició doncs realment en el dia dels innocents el que originàriament se celebra és la matança que Herodes I El Gran va manar dur a terme amb tots els menors de dos anys que havien nascut doncs així s’assegurava eliminar al ‘Rei’ que tots anunciaven. Va ser en l’Edat Mitjana quan el duel per aquella matança es va substituir i va combinar amb la celebració pagana de la ‘Festa dels Bojos’, en la tradició anglosaxona se segueix celebrant l’1 d’abril.

Mítiques són les innocentades que per la televisió s’han anat veient al llarg dels anys, sobretot des que es va començar a celebrar la gala ‘Innocent, innocent’ amb la finalitat d’arreplegar diners per a alguna associació sense ànim de lucre i ajudar així als més desfavorits. Però no solament els famosos eren víctimes o botxins de les innocentades. Els mitjans de comunicació este dia es permeten la llicència de publicar notícies inversemblants com si realment foren veritat i més d’un teleespectador, oïdor o lector s’ha engolit fins a l’última paraula. Amb el pas dels anys, el públic cada vegada es creuen menys estes històries però amb el naixement de les noves tecnologies és més que freqüent que hui es reba algun missatge de whatsApp, veja publicat en Facebook, Twitter o Instagram alguna imatge que faça sospitar.

Un café amb sal, un muñecote en l’esquena, una trucada de telèfon, una moneda pegada en el sòl d’algun comerç o el carrer, un canvi de les manetes del rellotge… són les típiques coses que sense pensar molt al llarg del dia de hui es vegen. No obstant això, a més de gastar bromes, en algunes poblacions com a Ibi se celebra el Dia dels Enfarinats consistent en una batalla de farina en la qual els enfarinats, 14 persones entre les quals es tria a l’alcalde, jutge, fiscal, algutzir…, intenten arrabassar-li el poder a l’oposició, caracteritzats per portar una cistella negra.

Una altra de les poblacions amb festivitat pròpia és Xalans, població en la qual se celebra la Festa dels Bojos tradició que data del segle XVII consistent que els més joves, vestits estrafolàriament i amb cridaners maquillatges tenen el poder durant unes hores i ja de nit se celebra el tradicional Ball dels Bojos on quasi tot està permés.

En la resta d’Espanya també existeixen poblacions en les quals se celebra el dia dels innocents de forma peculiar com per exemple el llançament d’ous que les penyes de Fraga (Osca), la Festa dels Sants Innocents de Nogalte de Múrcia (amb balls populars i cants de quadrilles), la Dansa de “Els Bojos” de Font Carreters de Còrdova o el “Obispillo” que se celebra en llocs com Burgos, Palencia i Múrcia consistent en l’elecció d’un xiquet per a realitzar les funcions del Bisbe.


semana memoria historica paiporta

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

18 − 6 =