València reedita Flor de Mayo de Blasco Ibáñez

Guardar

Flor -de -Mayo
Flor -de -Mayo

L'Ajuntament de València ha reeditat l'obra de Vicente Blasco Ibáñez Flor de Mayo, amb il·lustracions de José Segrelles, com a colofó dels actes commemoratius del 150 aniversari del naixement de l'escriptor, periodista i polític valencià. L'alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat de la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, i el director de la Casa Museu Blasco Ibáñez, Emilio Sales, ha presentat hui aquesta obra, que acompleix un projecte inconclús de Blasco.

El Saló de Cristall ha acollit hui la presentació del llibre, una obra de caràcter especial, atés que suposa, tal com ha destacat l'alcalde, "tornar a traure a la llum un dels projectes de Blasco que mai va poder veure acabat: l'edició de Flor de mayo, amb les magnífiques il·lustracions encarregades a un artista valencià, José Segrelles, el treball del qual va admirar des del moment que el va conéixer".

L'alcalde Joan Ribó ha destacat, entre els distints vessants de la literatura i l'acció política i social de Blasco, la seua postura "solidària i sempre al costat dels més humils". "Blasco Ibáñez –ha explicat l'alcalde- no es va conformar simplement de ser novel·lista i polític. Va ser, a més, periodista, editor, colon agrícola i productor, i guionista de cine. Va ser, a més, difusor de cultura i propagandista d'uns ideals que va defendre sempre amb passió. Amb una indubtable filiació romàntica, va voler ser home d'acció i ciutadà del món. Açò és el que ens torna la seua biografia. El que ens tornen els seus llibres -novel·les, contes i llibres de viatges- és el compromís amb la realitat més immediata. I és que Blasco Ibáñez no sols va representar el "dolor humà", sinó que va intentar donar visibilitat als greus efectes de la injustícia social, política i econòmica, sobretot en els grups més desfavorits". En aquest vessant s'inscriu, precisament, la novel·la que l'Ajuntament ha presentat hui, "Flor de mayo", una narració ambientada en els Poblats Marítims, els protagonistes dels quals són el Mediterrani i els pescadors en dramàtica convivència amb el medi".

L'edició de l'obra dóna conclusió a l'any commemoratiu del 150 naixement de l'escriptor però "no suposa un final, sinó un punt i seguit" en la tasca de foment i promoció de l'obra i el llegat de Blasco, segons les paraules de la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello. La presentació del llibre ha comptat també amb la presència de familiars de l'autor (la seua néta Gloria Llorca Blasco-Ibáñez, i el seu besnét Emilio Muñoz Blasco-Ibáñez), a més de representants de la Fundació Centre d'Estudis Blasco Ibáñez, l'Associació Vicente Blasco Ibáñez, la casa-museu Segrelles, i membres de la Corporació Municipal.

UNA FIGURA "DE RENOVADA ACTUALITAT"

L'alcalde ha subratllat com, amb motiu del 150 aniversari del seu naixement, "la figura de Blasco Ibáñez ha cobrat una renovada actualitat; s'ha parlat sobre la seua extensa producció literària i sobre les múltiples aventures que va mamprendre al llarg de la seua vida. I ara, transcorreguts noranta anys des de la seua mort, ens trobem en unes condicions immillorables per a reivindicar sense prejuís un dels nostres valencians més universals".

En pareguts termes s'ha manifestat la regidora de Cultura, Glòria Tello, qui ha recordat les nombroses iniciatives que s'han impulsat al llarg de tot l'any, dirigides a tot tipus de públics: conferències, visites teatralitzades, lectura de les obres de Blasco en emissió radiofònica i en la xarxa municipal de biblioteques, i projecció de pel·lícules sobre les seues novel·les en el Cine d'Estiu en els jardins de la casa-museu Blasco Ibáñez, entre altres.

Tant Tello com el director de la casa-museu, Emilio Sales, han agraït especialment la col·laboració de la casa-museu Segrelles, que ha aportat les il·lustracions de l'artista que s'han inclòs en el llibre. Sales, a més, ha subratllat el "curós treball" d'aquesta edició municipal de Flor de Mayo que, ha afirmat, "ha permés complir el somni del mateix novel·lista".

L'alcalde ha tancat l'acte manifestant el seu agraïment a la Casa Museu Segrelles, a la Fundació Centre d'Estudis Blasco Ibáñez, a l'Associació Blasco Ibáñez "i a totes les institucions i persones que s'han implicat generosament en la commemoració blasquista d'enguany, i els anime a seguir avant en la seua tasca".

Destacats