València demanarà la declaració BIC de la festivitat de la Mare de Déu dels Desemparats

València demanarà la declaració BIC de la festivitat de la Mare de Déu dels Desemparats

El Ple de l’Ajuntament ha aprovat una moció, presentada per Amparo Picó, del grup municipal Ciutadans, perquè l’Ajuntament de València inste a la Conselleria de Cultura a declarar Bé d’Interès Cultural (BIC) i Festa d’Interés Turístic la festivitat de la Mare de Déu dels Desemparats, una proposta en què només s’han abstingut els tres representants de València en Comú. Al contrari, s’ha rebutjat la moció del Grup Popular que demanava que el Ple manifestara el seu suport a la presó permanent revisable, i una altra, del mateix grup, requerint l’inici de la redacció dels plecs de contractes de manteniment dels jardins de València.

Amparo Picó ha defés la seua proposta després d’assenyalar que “Espanya és un país laic i respectuós amb totes les tradicions”, però ressaltant la necessitat “defendre el nostre patrimoni històric” i afirmant que la festivitat de la Mare de Déu dels Desemparats “és una clara manifestació cultural d’una de les tradicions més rellevants de la societat valenciana”. Ha defés la necessitat “valorar una festivitat que va molt més enllà del punt religiós i que és una expressió de sentiment amb repercussions en el foment del sector turístic, cultural i social de València”.

La regidora de Ciutadans ha afegit que la festivitat “representa una de les tradicions més arrelades en la ciutat, que va molt més enllà de qualsevol ideologia o òptica partidista i, a més, compleix amb tots els requisits exigits en la Llei de Patrimoni Cultural Valencià.”

En representació del Grup Popular, Félix Crespo ha anunciat el seu suport a la proposta “sobre la qual sobra qualsevol debat”, però ha demanat que en el cos de la mateixa s’incloguera la necessitat de distingir” entre els actes religiosos i els organitzats per l’Ajuntament i altres entitats públiques o privades.”

Encara que ha afirmat que “no ens acaba d’agradar la redacció de la moció”, el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, també s’ha mostrat favorable a la proposta de declaració BIC i de Festa d’interés Turístic Autonòmic. “La veiem amb bons ulls, però volem matisar que la declaració com BIC suposa blindar alguns aspectes de la festivitat”. Fuset s’ha referit a assumptes com la necessitat d’introduir canvis de seguretat en actes com el Trasllat de la Mare de Déu per a evitar qualsevol classe d’incidents.

PRESÓ PERMANENT REVISABLE

La moció en què Eusebio Monzón, en nom del Grup Popular, sol·licitava el suport del Ple a la figura de la presó permanent revisable, la revocació de la qual han sol·licitat tots els grups polítics representats en el Congrés dels Diputats, a excepció del mateix Partit Popular, ha sigut rebutjada pels regidors i regidores del Govern de la Nau amb l’abstenció dels del Grup Ciutadans.

Encara que el defensor de la proposta, Eusebio Monzó, ha esgrimit que “pensem que no té sentit la seua supressió perquè és un instrument útil que tenen molts països del nostre entorn, i per això pretenem que es mantinga en l’ordenament jurídic espanyol per a casos d’extrema gravetat”, la resta dels intervinents s’han mostrat contraris a la permanència de la presó permanent revisable en l’ordenament jurídic. “Si és permanent, és inhumana, i si és revisable, és imprecisa”, ha afirmat Fernando Giner, portaveu de Ciutadans, poc abans que Sandra Gómez qualificara la moció “d’oportunista, populista i presentada per a traure rendibilitat política d’un cas que ocupa tots els informatius.”

Monzó ha esgrimit la puntualitat de la seua aplicació “només per a autors de crims greus que no demostren la voluntat de reintegrar-se. No és una pena definitiva. Es tracta de mantenir una resposta contundent en casos de gravetat especial que compta amb el suport majoritari de la societat espanyola”.

Fernando Giner ha recordat que està recorreguda en el Tribunal Constitucional i s’està a l’espera que tal òrgan es pronuncie respecte d’això, i també que el seu grup dóna suport a la derogació. “La nostra proposta és garantir el compliment íntegre i efectiu de les penes en casos d’especial gravetat i que atempten contra la dignitat humana”.

Sandra Gómez, en representació del Govern de la Nau, ha qualificat de “barbaritats jurídiques” alguns dels arguments de la moció. “Nosaltres no ens aprofitarem del dolor per a traure rendibilitat política. Vostés sí, i això els està posicionant en el bloc anticonstitucionalista. No podem legislar basant-nos en l’alarma social”. Ha afegit que eixa figura “pretén que els presos es convertisquen en morts vivents, quan la presó ha de servir per a la reinserció i la reeducació”. Segons la seua opinió, la pressió permanent i revisable “atempta contra la dignitat de les persones, i la demanda i la pressió social no són un argument. Per a això estem els constitucionalistes i els demòcrates: per a garantir els drets de les minories enfront de les majories”.

CONTRACTA DE JARDINERIA

Igualment ha sigut rebutjada la moció de Lourdes Bernal, del Grup Popular, en la que demanava l’inici dels treballs necessaris per a la redacció dels plecs de condicions de les noves contractes de manteniment de jardins, “que tindran com a objectiu traure-les a concurs en el segon semestre de 2019”. La moció demanava que “la dita redacció contemple un increment de pressupost”, que se “done compte periòdicament a l’oposició a través de la Comissió de Medi ambient” i que es crega una comissió amb els sindicats més representatius.

Lourdes Bernal ha criticat durament la gestió de Pilar Soriano que ha qualificat de “decepció, engany i ‘milonga”. Li ha preguntat “quin és el seu model de gestió?”, i li ha dit que “l’única cosa que vosté fa bé és dilapidar el patrimoni verd de la ciutat amb el beneplàcit del senyor alcalde”.

Santiago Benlliure ha anunciat el suport a la moció per part de Ciutadans, abans d’apuntar que “l’àmbit de discussió ha de ser el Consell de Medi Ambient” i demanar la redacció de l’esborrany del plec de la futura contracta “perquè no es torne a produir l’actual situació”. Ha retret “lentitud i total laxitud” a la regidoria de Medi Ambient.

Pilar Soriano ha negat les acusacions i ha anunciat la seua intenció que en el mes de febrer estiga constituït el Consell de Medi Ambient. També ha recordat que el Govern de la Nau va heretar una contracta “que es va adjudicar per l’anterior govern municipal en l’últim moment, quan ja se sabia la composició del nou govern. Per això ningú pot tindre més interés que jo a alliberar-nos d’eixa espasa de Damocles que tenim damunt”.

Pilar Soriano s’ha compromés a comptar amb els sindicats i a agilitzar els tràmits perquè la nova contracta entre en vigor com més prompte millor. “Estem en la faena i ens posem les piles perquè en el mes de juny del 2019 podem tindre una nova contracta.”

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres × 4 =

rambleta
forum empleo alcasser
gasmo
ACST Torrent
Aplicacion movil
Anunciate en Valencia Extra