València insta a Camps a renunciar com a membre del Consell Jurídic Consultiu

Guardar

1280px-Francisco_Camps_y_Rita_Barberá_celebrando_el_triunfo_en_las_elecciones_municipales_y_autonómicas_de_2011_02
1280px-Francisco_Camps_y_Rita_Barberá_celebrando_el_triunfo_en_las_elecciones_municipales_y_autonómicas_de_2011_02

Arran de les declaracions d’ahir a l’Audiència Nacional de l’exdirigent del Partit Popular de la Comunitat Valenciana, Ricardo Costa, el Ple municipal de l’Ajuntament de València ha aprovat una moció d’urgència perquè Francisco Camps deixe el seu càrrec al Consell Jurídic Consultiu. A més, esta moció demana que s’establisquen les mesures per a la recuperació dels diners desviats en casos de corrupció i s’insta a les Corts Valencianes a generar mecanismes de retirada de la condició d’expresidents “quan es posen en risc la dignitat i l’honorabilitat de les institucions valencianes”.

“En estos moments d’una gravetat tan extrema per la confirmació i les confessions de la corrupció del passat, és imprescindible que l’Ajuntament de València prenga una posició clara en defensa de la legalitat i en contra de la corrupció. Hem de donar una resposta ràpida a eixa situació”, ha exposat abans del Ple l’alcalde Joan Ribó, que ha proposat esta moció d’urgència. Una moció plantejada en un primer moment com a declaració institucional, però davant l’oposició del PP al Ple, s’ha optat per aprovar-la d’urgència amb els vots a favor dels grups municipals que conformen el Govern de la Nau i de Ciutadans, i els vots en contra del PP, unes votacions que també han coincidit en la declaració d’urgència d’esta moció que ha sigut defesa pel regidor Pere Fuset (Compromís).

La moció aprovada insta així a Francisco Camps a renunciar tant com a membre del Consell Jurídic Consultiu, com a la resta de disposicions regulades en la Llei de l’Estatut d’Expresidents, “per haver incorregut en actes i comportaments que no es corresponen amb la necessària dignitat de la institució”. Esta llei de la Generalitat Valenciana disposa, entre altres qüestions, la pertinença al Consell Jurídic Consultiu per un període de 15 anys a les persones que hagen ostentat la Presidència de la Generalitat.

A més, davant la inexistència de cap mecanisme “per tal de poder retirar la condició honorífica d’expresident a aquelles persones que han incorregut en actes o comportaments impropis d’esta condició”, el Ple municipal també demana a les Corts Valencianes millorar eixa llei de per tal de regular mecanismes de retirada d’esta condició. La moció, com ha apuntat l’alcalde, coincideix amb altres mocions semblants que hui també s’han presentat als ajuntaments d’Alacant i de Castelló, quan demà fa dos anys del començament de l’operació policial coneguda com Taula.

El debat s’ha produït entre tots els grups municipals. Així, el grup municipal de València en Comú ha presentat una esmena d’addició a esta moció per a instar el Congrés i el Senat a promoure una reforma del Codi Penal perquè els delictes comesos pels servidors públics, que atempten contra el patrimoni de l’Estat i de les Administracions Públiques causant un greu perjudici econòmic, augmenten el període de prescripció del delicte i no permeten règim d’immunitat.

Per ordre de regidors, de menor a major, la portaveu de València en Comú, Maria Oliver, ha dit que “estem davant d’un moment tristament històric. Estem parlant de delictes en contra dels fons públics. És el moment de prendre mesures al respecte”. Ha continuat dient que el PP és un “partit creat per a saquejar les nostres institucions. Camps és el paradigma d’una xarxa corrupta”. La portaveu del grup socialista, Sandra Gómez, ha dit que “Camps ha passat de ser el Molt Honorable al molt miserable i ens costa 140.000 euros anuals. Exigim el cessament del seu càrrec”.

“És ara quan s’estan jutjant els fets. Tot i així, després d’estes declaracions, sembla que podem parlar no d’un cas Gürtel, sinó d’un cas PP”, ha explicat el portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, qui també ha dit que “els valencians no ens mereixem estar tots els dies a la premsa per casos de corrupció”.

L’alcalde i membre de Compromís, Joan Ribó, ha reclamat que “els diners de les institucions públiques valencianes han de tornar l’erari públic”, i ha apuntat al president del govern, Mariano Rajoy, com a possible responsable “de la Gürtel en tot l’Estat”.

Per la seua banda, el portaveu de PP al ple, Eusebio Monzó, ha dit que “este no és el moment ni el lloc per a presentar esta moció. Les declaracions de Ricardo Costa podrien ser fruit d’una estratègia processal i s’ha d’esperar a conèixer el resultat del procés judicial”.

INFRAESTRUCTURES EDUCATIVES

El Ple municipal també ha aprovat, mitjançant moció urgent, l’adhesió al pla de cooperació entre la Generalitat i les administracions locals de la Comunitat Valenciana per a la construcció, ampliació, adequació, reforma i equipament dels centres públics docents de la Generalitat. Així, es preveu la construcció del CEIP Fernando de los Ríos, CEIP Sant Àngel de la Guarda i l’IES número 41 de Patraix. A més, es contempla la reforma del CEIP Sant Josep de Calasanz, CEIP Carles Salvador, CEIP Raquel Payá, CEIP Salvador Fuset, CEIP Teodor Llorente i el CEIP Lluís Vives.

Al mateix temps, esta moció urgent, que ha estat aprovada amb els vots a favor de l’equip de Govern i de Ciutadans i l’abstenció del PP, autoritza a la regidora d’Educació, Maria Oliver, a realitzar tots els tràmits necessaris durant l’execució d’este pla de cooperació.

Fernando Giner, de Ciutadans, ha afirmat que el seu grup va reclamar estes mesures ja fa uns mesos i que no entén la urgència de la moció de hui. Giner també ha destacat que no entenia el motiu per què no ha anat al Ple com a expedient. El regidor Cristóbal Grau, del PP, ha manifestat que no han donat suport a la urgència perquè consideren que falta informació i l'expedient relatiu a la moció; tot i així, no han votat en contra de la moció.

Destacats