València denuncia l'incompliment d'acollida de refugiats del Govern Central

Guardar

denuncia-refugiados
denuncia-refugiados

"Hui acaba el termini i el Govern espanyol no ha acomplit el seu compromís d'acollir 17.337 persones refugiades. L'acord incomplit es va adquirir pel conjunt dels estats membres de la Unió Europea l'any 2015, davant de la crisi de refugiats provinents de Síria". La regidora de Cooperació Internacional i Migració, Neus Fàbregas, està hui al Congrés dels Diputats, per a denunciar aquesta situació, juntament amb altres ciutats espanyoles que també defensen una acció humanitària coordinada per a acollir persones refugiades.

En la trobada, els municipis han exposat "els impactes que el sistema estatal d'asil té per als servicis municipals", i han compartit diferents iniciatives per acollir aquelles persones refugiades que no són ateses pel programa del Govern. L'objectiu de la reunió és que els grups del Congrés coneguen la realitat del refugi a les diferents ciutats de l'Estat espanyol. De fet, ha recordat Fàbregas, "el passat 9 de juny, els ajuntaments del canvi ja ens vam reunir a Barcelona on es va aprovar una declaració conjunta per a instar el Govern central a complir amb els acords de la UE de 2015".

"No hi ha coordinació entre l'Estat, les Comunitats Autònomes i les ciutats. Tampoc tenim accés als Fons Europeus d'Asil, Migració i Integració (FAMI) per part de les ciutats que estem dedicant recursos propis a l'acolliment de refugiats", explica la regidora. A l'acte de Madrid "Ciutats Refugi: Realitats municipals de l'acollida de refugiats/des", han assistit 18 ajuntaments. Així, hi ha hagut representants de València, Madrid, Barcelona, Saragossa, A Coruña, Cadis, Badalona, Sevilla, Còrdova, Girona, Granada, Las Palmas de Gran Canaria, el Prat del Llobregat, Màlaga, Madrid, Sabadell, Sant Boi de Llobregat i Santa Coloma de Gramanet.

Per altra banda, aquest matí s'ha penjat al balcó de l'Ajuntament de València una pancarta per a recordar i reclamar que València és ciutat refugi. I que "volem acollir aquelles persones que fugen de la guerra, del terrorisme, de la misèria, de la gana i de la mort", ha dit Fàbregas.

En el cas d'Espanya, denuncia Fàbregas, el ritme d'acolliment de refugiats a través dels mecanismes de reubicació i reassentament és especialment lent. De les 1.449 persones que ha d'acollir procedents de Turquia i els països del Pròxim Orient, només n'han arribat 418. Quant a les reubicacions, de les 15.888 persones que l'Estat es va comprometre a acollir des de territori europeu només han arribat 886, el 5,6% del total.

Per la seua banda, la Comunitat Valenciana ha rebut 1.534 les sol·licituds d'asil: 167 realitzades al CIE de Sapadors, 280 a Alacant, 74 a Castelló i 1.013 València. L'Ajuntament de València ha donat suport a les accions reivindicatives que la societat civil ha realitzat sota el lema "Veniu Ja", i també participarà en la manifestació que tindrà lloc el pròxim 30 de setembre al cap i casal.

El Consistori va declarar València 'Ciutat Refugi' el setembre de 2015 i va posar en marxa el gener de 2016 el programa "La nostra ciutat, el teu refugi" amb la col·laboració de diverses organitzacions socials (CEARPV, ACCEM i Creu Roja) per a poder oferir a les persones refugiades que arriben a la ciutat de València ajuda econòmica i formació. A més, el programa inclou accions de sensibilització social, formació i ajudes econòmiques.

Arxivat a:

Destacats