València commemora el Dia d'Àfrica

Guardar

Dia -Àfrica
Dia -Àfrica

Amb la premissa de donar veu i visibilitat al col·lectiu de persones africanes que resideixen a València i tenen ací el seu lloc de desenvolupament personal i familiar, l'Ajuntament celebra el Dia d'Àfrica el pròxim 17 de juny. Es tracta d'una convocatòria de caràcter internacional, que busca habilitar espais de trobada, d'intercanvi i de coneixement mutu entre la ciutadania.

La regidora de Cooperació i Migració, Neus Fàbregas Santana, ha presentat hui aquesta iniciativa, acompanyada pel vicepresident Consell Local d'Immigració i Interculturalitat, Papa Balla Ndong; i per la coordinadora del Grup de promoció de la diversitat cultural i la participació, del Consell Local, Ángela Nzambi. El Dia d'Àfrica se celebra internacionalment hui, 25 de maig, aniversari de la creació de la fundació de l'Organització per a la Unitat Africana (OUA; des de 2002 Unió Africana, UA).

No obstant això, ha explicat la regidora Neus Fàbregas Santana, els actes commemoratius s'han traslladat a la setmana de l'11 al 17 de juny, atés que les persones de religió musulmana, confessió majoritària entre la població africana, celebren en aquests moments el ramadà. Per això, des del dilluns 11 de juny al dissabte 16 es realitzaran les activitats commemoratives: conferències, exposicions plàstiques, videofòrum, i fins i tot una trobada de futbol entre valencians originaris de Nigèria, Camerun, Costa d'Ivori i Guinea Equatorial. I el diumenge 17, en els Vivers, se celebrarà el Dia d'Àfrica 2018, des de les 11.00 a les 19.30 hores, amb música, degustacions gastronòmiques i tallers, entre altres propostes. Un total de 36 carpes ompliran aquest espai, amb la premissa de la trobada, l'intercanvi i el coneixement mutu.

Així ho ha explicat la regidora de Cooperació, Neus Fàbregas Santana, que ha destacat la voluntat de l'Ajuntament de «reforçar, donar suport i visibilitat a aquest dia tan important». «Tenim 12.251 persones procedents d'Àfrica, l'11,9% tota la població de València, que viuen ací, que tenen ací el seu projecte de vida, i que estan desenvolupant les seues famílies», ha explicat. La regidora ha destacat la «riquesa impressionant del continent africà: en cultura, en recursos, en tradicions... però també un continent que ha sigut explotat, espoliat i maltractat pels països del nord, i pels interessos econòmics, financers, mediambientals... Per això, des de l'Ajuntament continuem fent polítiques públiques des de la cooperació internacional i la migració, para, en aquest Dia d'Àfrica, donar veu i posar sobre la taula la idea que Àfrica és un continent ric i divers, i que hem d'aprendre molt entre els diferents continents».

EL CONSELL LOCAL D'IMMIGRACIÓ I INTERCULTURALITAT

En aquesta voluntat s'emmarca la creació, ara fa dos anys, del Consell Local d'Immigració i Interculturalitat, davant la mancança d'un òrgan de participació des de l'Ajuntament amb les entitats. «El Consell és ara per ara un referent de les polítiques públiques que volem impulsar en aquesta ciutat», ha assegurat la delegada, que ha destacat que en la preparació de les activitats han treballat més de 20 entitats.

En pareguts termes s'ha expressat el vicepresident Consell Local d'Immigració i Interculturalitat, Papa Balla Ndong, qui ha recordat la designació del 25 de maig com a Dia d'Àfrica, «constituït sobre la base d'un panafricanisme dirigit a aconseguir la unitat del continent, a erradicar el colonialisme, i a servir d'altaveu en el panorama internacional». Ndong ha assegurat que actualment, «les noves generacions africanes exigeixen democràcia, transparència, justícia social, i drets humans a través de la tecnologia, de l'esport, de l'activisme i del feminisme, entre altres camps».

Finalment, la coordinadora del Grup de promoció de la diversitat cultural i la participació, del Consell Local, Ángela Nzambi, ha agraït el suport de l'Ajuntament, «que any rere any, consolida la línia de reconeixement de la ciutadania de les persones africanes que vivim a València». Nzambi ha evocat la primera edició del Dia d'Àfrica, que només va presentar dues parades informatives, i el seu creixement exponencial en aquests 5 anys, especialment aquest 2018, en el qual s'han incrementat els recursos: de 2 carpes en 2015 es va passar a 15 carpes en 2016, i a 18 en 2017. «I enguany participen ni més ni menys que 37 carpes de diferents associacions, entitats i artistes individuals, la qual cosa demostra que quan es dóna suport a la ciutadania, aquesta respon», ha assegurat Nzambi.

La coordinadora del Grup de diversitat ha tingut un record especial «per a totes aquelles persones que potser no podran compartir aquesta celebració, segurament per les seues condicions de treball o situacions en les quals es troben: com ara temporers i temporeres, empleades de llar, venedors ambulants, persones tancades en el CIE (Centre d'Internament d'Estrangers), o qui no vindran per por de les batudes policials amb perfil ètnic. Són obstacles –ha conclòs- que impedeixen el ple exercici ciutadà».

Dia d'Àfrica 2018

De l'11 al 16 de juny.

Literatura africana. Biblioteques municipals de Russafa i Patraix.

Dilluns 11 de juny.

Inauguració de l'exposició Rostres de dones africanes de Xavi Ferragut. Biblioteca Constantí Llombart. Carrer Dr. J.J. Dòmine, 19. 12.00 h.

Dijous 14 de juny.

Videofòrum Tigernut: la patria de las mujeres íntegras. Las Naves. Carrer Joan Verdaguer, 16, 24. 18.00 h.

Dissabte 16 de juny.

Trofeu futbol veïns de València d'origen de Nigèria, Camerun, Costa d'Ivori i Guinea Equatorial. Camp de futbol del llit del Túria tram 2 (Camp del Rumbo). 10.00 h

Diumenge 17 de juny

Jardins de Vivers de València:Celebració Dia d'Àfrica, de 11.00 a 19.30 h.Música: Miauh Style, Hermanos Thionne, Khady Seck.Mostra d'associacions.Tallers i activitats.Mostra indumentària.Degustació gastronòmica.

Arxivat a:

Destacats