Una de cada tres persones troba ocupació gràcies a València Activa

València Activa llançarà un programa d'ocupació per a majors de 55 anys

Guardar

valencia-activa
valencia-activa

Programes de suport a emprenedors, formació professional i orientació laboral són les tres potes que formen València Activa que, en aquests tres anys de funcionament, ha permés que 2.640 persones s'incorporaren al mercat laboral, i altres 9.150 reberen formació de qualitat. Unes xifres que, sens dubte, posen de manifest el compromís de València Activa i de l'àrea de Desenvolupament Econòmic Sostenible, encapçalat per Sandra Gómez, per posar solucions a una de les principals preocupacions de la societat valenciana com és la desocupació.

Així, Sandra Gómez ha fet, aquest matí, un balanç de com ha anat evolucionant València Activa des dels seus inicis en 2015. En aquest sentit, la regidora ha volgut destacar que 'quan vam arribar al Govern, ens vàrem trobar amb una agència d'ocupació completament desestructurada, sense cap tipus de polítiques d'ocupació per a aconseguir reduir la taxa tan elevada de desocupació que patia València. Es tractava d'una situació d'emergència, i ens vam posar a treballar de manera urgent. Per això, el primer pas que vam fer va ser unificar les dues agències d'ocupació municipals per a conjuminar esforços i per a facilitar als ciutadans els tràmits per a incorporar-se en les borses d'ocupació'. I, d'aquesta manera, va sorgir València Activa.

Des de llavors, molts han sigut els programes que s'han impulsat, sempre amb l'objectiu de reduir la taxa de desocupació a València. Un esforç que és més que visible, si es té en compte que el nombre d'afiliats a la Seguretat Social ha augmentat en un 12,66%, i la desocupació s'ha reduït en un 19,15%. 'Ja hi ha moltes persones que ja no matinen per a anar a la recerca d'una oportunitat laboral, sinó que matinen per a anar a treballar. I seguirem treballant perquè més persones troben el seu espai en el mercat laboral', ha explicat Sandra Gómez.

Foment de l'ocupació a València Activa

Un dels principals projectes que s'han desenvolupat amb la creació de València Activa és la xarxa de centres de 'Barris per l'Ocupació', que ja compta amb nou centres fixos i tres itinerants, i que són els encarregats d'oferir orientació laboral en aquells barris en els quals la taxa de desocupació és més elevada o es troben els col·lectius amb més dificultats – parats de llarga durada, menors de 30 anys, majors de 55 anys, col·lectius d'immigrants, ètnia gitana, persones amb diversitat funcional o dones, especialment, amb famílies desestructurades, càrregues familiars úniques o víctimes de la violència de gènere -. En aquest sentit, Gómez ha anunciat que una de cada quatre persones, que han passat per aquests centres, han trobat ocupació, per la qual cosa 'seguirem apostant per 'Barris per l'Ocupació', i s'obrirà un nou centre en Malilla aquesta tardor'.

Un altre dels grans avanços en material d'ocupació, a part de la reestructuració de l'agència d'ocupació, en la qual 'cada vegada hi ha més empreses que confien en nosaltres per a portar el procés de selecció, com Primark, Makro, Hugo Boss, Vidal o Lidl', també s'han impulsat diferents programes d'ocupació específics, com 'Anem!', que ha servit com a pont entre la formació i l'ocupació als menors de 30 anys, i que 'com a novetat, s'ampliarà als majors de 55 anys, ja que també és un altre col·lectiu amb dificultats per a accedir al mercat laboral'.

En aquest punt, Gómez ha volgut deixar clar que 'hem reservat una partida específica per a ajudar als majors de 55 anys perquè també tinguen una eixida digna del mercat laboral. Aquest pla estarà 100% finançat per l'Ajuntament de València, i oferirà un contracte de nou mesos a 80 persones majors de 55 anys amb una bona base de cotització per a poder revalorar i dignificar les seues pensions'.

La formació, un altre dels punts forts de València Activa

'És més difícil trobar ocupació sense cap tipus de formació'. Per això, no solament s'ha triplicat la partida destinada a aquest àmbit (3.751.000 €), sinó que a més s'ha oferit formació de qualitat i variada tant a les persones que no comptaven amb aquestes competències, com a aquelles que necessitaven determinats certificats per a poder accedir al món laboral. Un total de 9.150 persones han sigut formades per València Activa i, tal com ha explicat Gómez, 'els cursos han abastat des de competències bàsiques, com a idiomes, fins a tallers d'ocupació, coaching o certificats professionals molt específics'.

L'emprenedoria, la gran aposta

Els emprenedors estaven completament abandonats. I des de València Activa han fet una gran aposta perquè 'les grans idees no es perden per falta de recursos o formació, sinó que es queden, es desenvolupen i es consoliden a València'. Per això, s'han dut a terme, al llarg d'aquests anys, tant diferents línies de subvenció, com a punts d'atenció a l'emprenedor (Tabacalera, la Petxina i la Universitat de València) per a orientar i formar als quals volen impulsar el seu propi model de negoci, així com programes més específics com 'VIT EMPRENDE', orientat a la digitalització d'empreses.

Sandra Gómez ha volgut ressaltar que 'quan vam arribar no existia res, només s'oferia programes de beques. Nosaltres vam voler fer un projecte seriós, professional, en el qual s'apostara per l'orientació laboral, la millora d'oportunitats laborals i el suport a l'emprenedor. L'augment de persones inscrites a València Activa (de 596 en 2015 a 6.496 en 2018) ens diu que funciona, i volem que seguisca funcionant. La nostra previsió per a 2018 és arribar als 3.557 contractats i a les 11.602 persones formades. Unes xifres que aconseguirem, ja que les dades ens mostren que una de cada tres persones ha trobat ocupació gràcies a València Activa'.

Destacats