caixa popular

Un treball silenciós que ens manté vius

Entre les funcions de les brigades de Divalterra estan cuidar i protegir les muntanyes i la naturalesa de la província

Amb més de 300.000 hectàrees de superfície forestal de caràcter públic, la província de València és tot un pulmó verd que cal conservar per a gaudir-ho. Eixir a la muntanya els caps de setmana s’ha convertit en un atractiu turístic més i és per açò que la conscienciació a la ciutadania que tots som responsables d’este pulmó verd és fonamental.

Existeixen des de fa més de dues dècades un grup de professionals dedicats a cuidar, mantenir i netejar la muntanya entre altres funcions, són les brigades forestals que depenien originàriament de l’àrea de Medi ambient de Diputació, no va ser fins a principis de 1996 quan Divalterra es fa càrrec de les brigades. Actualment, un total 535 persones campen per les muntanyes de la província per a preservar la naturalesa i formen les 56 brigades dobles, compostes per un capatàs, un conductor i tres especialistes. Estan distribuïdes en 10 àrees d’actuació, amb un coordinador de zona al capdavant de cadascuna d’elles; i 8 coordinadors més de suport que s’encarreguen de comunicacions, mobilitzacions, gestió de flota, gestió de dades, etc.”.

Tot aquell que haja passejat per la muntanya durant els mesos de tardor haurà vist prop dels camins munts de troncs apilats esperant amo per a ser usats com a llenya a l’hivern, o hauran vist com les bogues de les senderes i camins estan nets, o com els barrancs i rambles d’aigua estan netes, o com es van repoblant… tot eixe treball silenciós ho realitzen durant tot l’any des de Divalterra. A més, són considerades com a brigades de segona intervenció pel que acudeixen als incendis declarats para, una vegada controlat, perimetrant l’incendi una vegada està controlat per a donar-ho per extingit, es deixa el marge necessari, dependent de la zona, tancat a sòl mineral perquè si es reprodueix un brot calent, es quede dins de la zona cremada i no es reproduïsca en la zona verda. A més, les brigades solen ser les primeres a arribar als incendis doncs són les que estan en la muntanya i ho coneixen a la perfecció, en moltes ocasions són els que guien als diferents equips que acudeixen a l’extinció, així com solen ser els últims a anar-se després de perimetrar les zones.

 

Diferents treballs

Les brigades treballen durant tot l’any en les muntanyes de la província. No obstant això, durant els mesos van canviant les tasques a realitzar encara que bàsicament són les mateixes. Algunes diferències hi ha entre el treball que es realitza a l’estiu i la que es fa en els mesos d’hivern “és bàsicament que a l’estiu es duu a terme treballs de silvicultura preventiva, sobretot faixes auxiliars a la riba de camins i pistes forestals per a salvaguardar la muntanya i, a més, són les zones que permeten eixir fàcilment en cas d’incendi”. A l’hivern es realitzen més labors de silvicultura de manteniment, tallafocs… encara que la diferència principal és que a l’estiu es realitzen labors de vigilància a les vesprades, controlant la muntanya, vigilància en rutes, fem recomanacions a la gent, etc.”, comentava a València Extra Noelia Flores, conductora de la Brigada Forestal d’Alboraig.

Els diferents treballs que es realitzen actualment des de les brigades de Divalterra estan coordinats pel Consorci Provincial de Bombers des del passat mes de juny. Segons va explicar Jorge Rodríguez, president de la Diputació, quan es va formalitzar la decisió esta ha sigut presa per a “donar-li una major professionalització al servei i coordinar de la forma més efectiva possible els recursos dels quals disposa la institució en matèria de prevenció i extinció d’incendis”. Els brigadistes mantenen les seues funcions i treballs i el Consorci s’encarrega de realitzar l’avaluació i priorització dels treballs preventius a dur a terme, unint així els conceptes de prevenció i extinció per a incrementar l’eficàcia en la lluita contra els incendis forestals.

Les brigades estan conformades per cinc persones i, encara que tots fan totes les tasques per torns perquè el treball no es faça pesat, cadascun té la seua funció. El capatàs, conductor i especialista són els càrrecs en els quals es divideix la brigada i els treballs que duen a terme està la silvicultura preventiva que consisteix en la poda, esbrosse selectiu, manteniment de plantes al·lòctones, eliminació de les al·lòctones invasores, destrucció dels residus vegetals generats durant el treball, treballs d’interfície urbà que consisteix en l’execució i manteniment dels tallafocs i faixes auxiliars… Una altra de les funcions que exerceixen és la d’actuació en sinistres i emergències, causats principalment per la meteorologia. Les brigades van treballant segons el pla estratègic i per zones. En una jornada de treball normal d’estiu “al matí es treballa en prevenció i silvicultura en el tall que estiga assignat per al dia, treballem per temps per a no carregar-nos amb el treball en la mateixa màquina. A la vesprada fem vigilància, els dies normals des del nostre punt fix i els diumenges o amb alerta 3 fem vigilància en ruta”, comentava Francisco Flores, capaç de la Brigada d’Alboraig.

 

Recomanacions…

La labor divulgativa de les brigades es converteix en prioritat en els dies en què s’activa l’alerta per incendis forestals, incidint en la conscienciació i sensibilització cap als veïns/as i visitants, als qui s’informa de les restriccions que implica cada nivell d’alerta i donant consells per a evitar eventuals situacions de perill. Alguns d’ells són els següents:

 • Quan el nivell de reemergència siga 3, queda prohibit fer qualsevol tipus de foc. A més, les autoritzacions queden suspeses.
 • Quan no hi ha nivell de reemergència 3, es pot fer foc únicament en els llocs preparats i autoritzats per a tal ús.
 • S’han d’apagar sempre les burilles o els llumins. Mai cal tirar-les al sòl.
 • S’ha d’arreplegar la brossa que es genere en la muntanya.
 • S’ha de circular pels camins i pistes, està prohibit circular camp a través.
 • A l’estiu (de l’1 de juliol al 30 de setembre) queden prohibides les cremes agrícoles.
 • Si el vent és fort o amb fortes ratxes, no s’han de fer cremes, independentment de les restriccions vigents.
 • Cal mantenir l’interior de les parcel·les agrícoles netes de vegetació herbàcia.
 • No s’ha d’enterrar les brases: poden continuar cremant tot i que no tenen flames.
 • Cal examinar tots els residus de les fogueres i assegurar-se que no quede res cremant; i per a apagar-la bé, s’ha de tirar aigua.
 • El millor moment per a començar una crema agrícola és a primera hora del matí o en dies posteriors al fet que haja plogut en la zona.
 • Alternatives a la crema (triturar les restes o fins i tot utilitzar-los com a combustible)
 • No cal deixar materials inflamables al sol.
 • S’han de mantenir les teulades de totes les construccions netes de fulles i acículas i cal netejar el sutge de les ximeneres i la pinotxa de les canonades de recollida d’aigües pluvials.
 • Cura amb el vidre (no cal exposar-ho al sol).
 • No s’ha d’embrutar la zona forestal.
 • No està permés cremar les restes del jardí.
 • Únicament es pot fer foc en les zones habilitades (paelleres) excepte amb un nivell de reemergència de nivell 3, que no es pot fer foc ni tan sols allí.
 • No tirar petards dins de zones forestals i a menys de 500 metres d’estes.
 • Cridar al telèfon gratuït 112 en cas de detectar un fum sospitós.

Acaba l’estiu, sense grans incendis en la província de València (a excepció del de Gàtova), però el treball de les brigades continua, estos treballadors ‘silenciosos’ segueixen cuidant les zones forestals perquè tots puguem gaudir de la muntanya, d’un dia de camp en pau i harmonia. Molt queda per fer, principalment de conscienciació social sobre la importància de cuidar la muntanya però el camí ja s’ha emprés, un camí que segur arribarà al cim amb èxit.


Més notícies

campaña prevencion suicidio

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un × un =

imed hospitales
trobades escola valenciana
oceanografic aniversario
mas mislata