Un investigador de la Fe aconsegueix la beca Marie Sklodowska-Curie per a estudiar als Estats Units la relació entre Càncer i Immunoteràpia

Guardar

iis_lafe_marie_curie_300
iis_lafe_marie_curie_300

El doctor en Bioquímica Juan Carlos García Cañaveras, investigador de l'Institut de Recerca Sanitària La Fe (IIS La Fe), ha obtingut una beca Marie Sklodowska-Curie (MSC) per a desenvolupar un projecte de recerca sobre el Càncer i la Immunoteràpia. Es tracta d'una de les beques més prestigioses i competitives que atorga el programa europeu 'Marie Sklodowska-Curie' d'Horitzó 2020, en el programa Global Fellowship, modalitat que ofereix la possibilitat de realitzar una estada de dos anys en un país no europeu, seguida d'un període de tornada d'un any a Europa.

L'objectiu del projecte consisteix a trobar la manera de rearmar el sistema immune, intervenint en el metabolisme de les seues cèl·lules, per a evitar la fuita immunològica de les cèl·lules tumorals i, d'aquesta manera, combatre de manera eficaç el càncer. En una primera etapa realitzarà una estada de dos anys en Universitat de Princeton (EUA), sota la supervisió del professor Joshua D. Rabinowitz, un referent mundial en el metabolisme del càncer, on estudiarà el metabolisme de les cèl·lules del sistema immune. En una segona etapa que es desenvoluparà en IIS La Fe, sota la tutoria del doctor Lahoz, García Cañaveras incorporarà el coneixement adquirit en un àmbit traslacional i centrat en el pacient, un dels objectius marcats pel programa.

Llicenciat en Bioquímica per la Universitat de València en 2009, Juan Carlos García Cañaveras va defensar la seua tesi doctoral en 2015, on abordava l'ús de la metabolòmica - l'anàlisi completa dels metabòlits presents en una mostra biològica - en l'estudi de la toxicitat hepàtica induïda per fàrmacs. Aquest treball va comptar amb l'adreça dels doctors Agustín Lahoz i Teresa Donato. Actualment, García Cañaveras és investigador postdoctoral, en la Unitat de Biomarcadors i Medicina de Precisió de l'Institut de Recerca Sanitària La Fe. La beca Marie Sklodowska-Curie li oferirà la possibilitat de desenvolupar un projecte nou i altament formatiu durant els pròxims tres anys.

Dins del camp de les "Ciències de la Vida" únicament van obtenir finançament un 13% dels sol·licitants. Es tracta de la primera beca MSC adscrita al IIS La Fe i l'única d'aquesta categoria en el sistema de salut de la Comunitat Valenciana en aquest exercici, en una convocatòria que suposa un alt reconeixement al candidat i al projecte proposat.

De la Hepatologia a l'Oncologia, a través de la Immunoteràpia

La carrera científica de Juan Carlos García Cañaveras s'ha centrat principalment en l'aplicació de la metabolòmica en el camp de la hepatologia. La seua incorporació a la Unitat de Biomarcadors i Medicina de Precisió del IIS La Fe ha permés que l'investigador valencià trasllade el seu coneixement a la recerca en oncologia. Fonamentalment a través de l'aplicació de la metabolòmica per a la cerca de biomarcadors, de diagnòstic, pronòstic i resposta, així com per a trobar potencials dianes terapèutiques. La concessió d'aquesta beca suposa un impuls no solament per a l'investigador, sinó per al grup de recerca i per al IIS La Fe, ja que permetrà l'obertura d'una nova línia de recerca en càncer, centrada en la immunoteràpia.

La immunoteràpia és un tipus de tractament del càncer dissenyat per a estimular el sistema immune amb la finalitat de combatre les cèl·lules canceroses. El problema que planteja és que, en alguns pacients funciona amb èxit i en uns altres no funciona. La meta de la recerca de García Cañaveras és entendre millor el metabolisme de les cèl·lules del sistema immune per a veure com es comporten i què els passa en tots dos escenaris, amb la finalitat de poder identificar noves vies per a millorar l'eficàcia dels tractaments inmunoteràpics.

El programa Marie Sklodowska-Curie està integrat en el programa d'ajudes a la recerca Horitzó 2020 i compta amb un pressupost de 6.200 milions d'euros per al període entre 2014 i 2020. El programa porta el nom de Marie Sklodowska-Curie, en reconeixement a la investigadora franc-polonesa i primera dona que va obtenir un premi Nobel. Marie Curie va ser, a més, la primera científica a rebre dos premis Nobel, un de física per les seues recerques sobre la radiació i un altre en química pel descobriment del radi i el poloni. El programa Marie Sklodowska-Curie va arrancar fa 20 anys per a promoure la recerca d'excel·lència en totes les fases de la carrera investigadora. Està obert a totes les disciplines i àmbits de recerca i innovació i beneficiarà a uns 65.000 investigadors europeus.

Arxivat a:

Destacats