Un concert que obri finestres

El pròxim 15 de juliol tindrà lloc el concert Dret a defensar drets en favor de persones refugiades i migrants vulnerables

Guardar

concert-refugiats
concert-refugiats

Els Concerts de Vivers, emmarcats dins de la Gran Fira de València, tindran el seu costat més solidari el pròxim 15 de juliol en el concert 'Dret a defensar drets' en els quals actuaran artistes de talla internacional de Salif Keita, Bokanté, Danay Suárez, Vicente García i Lüla Reyna. Part dels fons recaptats aniran destinats al desenvolupament d'un projecte de litigi estratègic que pretén contribuir a pal·liar les vulneracions de drets humans tant en els països d'origen, com en els de trànsit i en el d'arribada, ja en plena Europa. Així com visibilitza la situació de persones refugiades i migrants a la Comunitat i Espanya.

[su_youtube_advanced url=" https://youtu.be/D45nUNGbzdo"]

"Este concert no canvia el món, no va resoldre este drama global de les persones refugiades, però vol ser una xicoteta aportació des de la cultura festiva de la nostra societat per a conscienciar a la societat. És una tasca que es pot desenvolupar des de tots els nivells administratius i, m'agradaria recordar, que la Generalitat es va oferir a les persones refugiades fins i tot finançant el lloguer de vaixells, cosa que estava parlat amb empreses i que el govern de Mariano Rajoy va frenar però este oferiment segueix vigent", assenyalava Pere Fuset, regidor de Cultura Festiva de l'Ajuntament de València.

 

Objectiu: Litigi estratègic

Part del recaptat es destinarà a poder desenvolupar accions de litigi estratègic, que actualment ja està en marxa. Des de l'Associació Àmbit, Comissió d'Ajuda al Refugiat del País Valencià (CEAR PV) i Servei Jesuïta a Migrants (SJM) s'està promovent una plataforma jurídica, a la qual es poden sumar altres entitats, activistes i professionals del Dret, amb el clar objectiu d'analitzar vulneracions dels drets de les persones refugiades i migrants. La forma de treballar per a arribar a asseure jurisprudència és seleccionar casos estratègics, elevar-los a les instàncies oportunes i denunciar-los de manera pública. Esta iniciativa el que pretén és millorar els processos de judicialització (casos triats) de les persones refugiades i migrants, posant l'accent en l'exercici del dret a l'assistència jurídica, el dret d'asil, la protecció internacional i lluita contra la xenofòbia, el racisme i els Drets Humans en general.

Javier Vilalta, director de l'Associació Àmbit, agraïa a l'Ajuntament la sensibilització amb estos casos i explicava que són coneixedors de "la importància de visibilitzar estos casos però quan s'ha aconseguit i la societat s'ha mobilitzat, els governs han fet tot el contrari. Este projecte sorgeix quan l'any passat 15 menors estaven en el Centre CIE de València i és una il·legalitat i una vulneració als drets humans pel que es va pensar que el millor era aconseguir judicialitzar este procés. Es pretén agafar tres o quatre casos com a exemple per a aconseguir a asseure jurisprudència ajudant a estes persones, el problema és que es vulnera els drets perquè no s'apliquen els drets. Estem en un sistema corrupte, és un sistema que incompleix la normativa internacional en matèria de refugiats".

El litigi estratègic consisteix en la judicialització d'un cas emblemàtic de vulneració de drets humans amb l'objectiu d'avançar en la implementació de solucions tant per a les persones directament afectades, com per a la resta de col·lectius en situació de vulnerabilitat. Així, a través del litigi d'un cas representatiu es persegueixen diversos objectius: modificar criteris judicials restrictius en matèria de drets, canviar lleis, reglaments o pràctiques administratives que impedeixen el lliure exercici de drets, i en general elevar els estàndards de protecció dels drets humans. El litigi estratègic és una eina més d'incidència política orientada a revertir les creixents desigualtats socials.

Dret a defensar drets, està co-organitzat per les entitats valencianes CEAR PV, Servei Jesuïta a Migrants València (SJM), Àmbit, i l'Associació de Promotors Musicals (MusicaProCV) i en col·laboració amb Regidoria de Cultura Festiva de l'Ajuntament de València, la Conselleria d'Eduació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, la Fundació per la Justícia i el Festival Internacional de Cinema i Drets Humans de València.

Destacats