Un centenar de capçaleres de premsa satírica valenciana del segle XIX i principi del XX s’exposaran a la Biblioteca Valenciana

Foto: Carles Marí

Un centenar de capçaleres de premsa satírica valenciana del segle XIX i principi del XX s’exposaran a la Biblioteca Valenciana
26/09/2016 -

L’exposició ‘Premsa satírica i cultura popular valenciana’ exhibirà prop d’un centenar de capçaleres de publicacions satíriques que van tindre el seu moment d’esplendor en el segle XIX i principi del segle XX. Publicacions com ‘El Mole’, ‘La Gaceta del Cielo’, ‘La Degollà’, ‘La Traca’, ‘La Risa’, ‘La Matraca’, ‘La Tronà’ o ‘El Tio Cuc’ són algunes de les que es podran contemplar a partir d’octubre a la sala Pere María Orts, de la Biblioteca Valenciana.

És la primera vegada que es realitza una exposició d’aquestes característiques i que comprén un ampli període de temps: des del segle XV fins a l’actualitat. La mostra s’inicia amb els antecedents de la comunicació popular dels ‘Col·loquis’, un gènere específicament valencià i conclou en la cibersàtira que flueix per les xarxes socials i la comunicació digital.

L’exposició no es restringeix a la premsa escrita, sinó que s’acompanya de documents sonors, dibuixos, figures de la cultura popular valenciana, peces de teatre censurades per la dictadura, i inclús serà possible visionar ‘El faba de Ramonet’, primera pel·lícula sonora en valencià.

A més, s’acompanya amb 40 panells divulgatius que mostraran la comunicació satírica valenciana al llarg de les huit seccions en què es divideix l’exposició: ‘Precol·loquis i col·loquis’; ‘Guerres, revolucions i contrarevolucions’; ‘Buscant l’estabilitat’, ‘La restauració borbònica’; ‘Monàrquics i republicans’; ‘Sàtira i cultura popular’; ‘República i Guerra Civil’; ‘Una nova oportunitat democràtica’ i ‘Canviant les regles’.

La mostra es realitza en homenatge a Ricard Blasco Laguna, intel·lectual i erudit valencià precursor dels estudis sobre la literatura satírica i popular valenciana i romandrà oberta del 6 d’octubre al 9 de gener.

tags
Compartir

Notícies relacionades

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

prevencion accidentes ciclistas
sona la dipu
biopark
ACST Torrent
Aplicacion movil
Anunciate en Valencia Extra