Un any de Govern Obert en la Diputació de València

En 2017, la Delegació que encapçala el diputat Roberto Jaramillo continuarà aquesta labor i aprofundirà en l’impuls de la participació ciutadana amb una plataforma en línia i debades per als consistoris

Guardar

img_9887
img_9887

La Diputació de València tanca un any en el qual, per primera vegada, ha comptat amb una àrea de Govern dedicada específicament a la Transparència i el Govern Obert. El Servei de Transparència de l'ens provincial va ser creat a l'octubre de 2015, com a concreció de la voluntat ciutadana després de les eleccions de maig d'eixe mateix any.

La Delegació de Transparència i Govern Obert, encapçalada pel diputat Roberto Jaramillo i en la qual s'emmarca aquest Servei, va començar a exercir les seues tasques en 2016 amb l'objectiu de dissenyar una Estratègia que enfortira la cultura de transparència i l'obertura de la Corporació.

El procés de desenvolupament d'aquesta Estratègia de Govern Obert (GO) es va basar en els pilars que han definit el projecte: l'obertura a la participació ciutadana de la fase de disseny, i el debat públic amb ajuntaments, personal de la Diputació de València, reconeguts experts, agents socials i ciutadans, que va suposar la incorporació de 292 aportacions.

El primer any d'execució de l'Estratègia GO ha estat centrat en solucionar la greu manca de suport assenyalada pels Ajuntaments de la província de València en el compliment de la Llei de Transparència, tal com van indicar en les enquestes realitzades per la Delegació.

L'aprovació de la Llei 2/2015, de Transparència, Bon Govern i Participació Ciutadana de la Comunitat Valenciana no havia sigut acompanyada d'un suport als municipis, fins al punt que el 82% d'ells situaven el seu nivell de compliment per baix del 50%, fet que atribuïen principalment a la falta de personal, de formació, de recursos econòmics i tècnics.

Per aquest motiu, la Delegació de Transparència i Govern Obert ha celebrat reunions de treball i conscienciació amb els càrrecs electes de tots els municipis, així com dues rondes de formació per comarca per a les quals ha comptat amb recursos propis i amb la col·laboració de professors de la Universitat de València.

Així mateix, al llarg de l'any es van desenvolupar tres Jornades GO en les quals es va analitzar l'estat actual de la transparència junt amb la Conselleria de la mateixa branca; la importància del periodisme de dades i el paper de les polítiques de Govern Obert en la lluita contra la corrupció.

A açò se sumen dos intensos i participatius seminaris sobre tècniques per a implantar polítiques de Govern Obert i metodologia per a resoldre els problemes de protecció de dades en la transparència. Els resultats d'aquestes activitats estan oberts al públic i disponibles en el Canal Govern Obert Diputació de València.

La labor de divulgació impulsada per la Diputació ha conviscut amb la prestació d'assistència directa a més de 40 municipis menors de 1.000 habitants per a la publicació dels seus portals de transparència i amb la resposta a centenars de consultes. En aquest projecte s'ha col·laborat en la millora tècnica del Portal de Transparència en el Núvol, impulsat pel Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, en els grups de les quals de treball s'ha incorporat personal de l'ens provincial.

En la mateixa línia de suport tecnològic, la Diputació ha desenvolupat ferramentes de transparència que seran propietat de la Corporació i debades per a tots els Ajuntaments de la província que les sol·liciten.

En aquest sentit, es troba operativa una ferramenta en matèria d'obsequis i viatges, i en 2017 es desenvoluparan un portal per a la transparència d'alts càrrecs i una plataforma de participació online, fruit de la col·laboració amb l'Ajuntament de Madrid, que utilitzaran 18 municipis d'Espanya i dues diputacions, inclosa la valenciana.

La Delegació de Transparència i Govern Obert ha rendit comptes al desembre, una labor que realitza en temps real a través d'internet. En la seua compareixença, el diputat Roberto Jaramillo va recordar que a la seua arribada a la Diputació, la Delegació va assumir el seu “dret a no saber-ho tot”, per la qual cosa va enquestar als ajuntaments per a conèixer la seua situació, i es va manifestar crític amb la necessitat de millorar la qualitat de l'actual Portal de Transparència de la Diputació de València.

Després de l'aprovació del Pressupost General per a 2017, la Delegació continuarà desplegant l'Estratègia per a enfortir la cultura de transparència i obertura de la Diputació de València que, sense deixar de costat la labor iniciada, aprofundirà en l'impuls de la participació i el Govern Obert.

Destacats