"Tot està per fer" coneix la València Republicana

Guardar

Tot està per fer
Tot està per fer

Quan s'han complit 80 anys des del trasllat de la capital a València, queda en evidència que els vaivens de la història poden donar a una ciutat i una cultura un protagonisme inesperat que, supeditat a les circumstàncies, va lliurar experiències positives i negatives a la societat del moment.

Esta mostra recorre els records més importants de la València republicana que va nàixer després del trasllat de la capital a la ciutat del Túria, on -juntament amb el rètol- també es va incidir en el món polític, social i cultural, a més de tot l'ordre en la vida quotidiana.

Amb impactants fotografies de l'època, registres audiovisuals o esbossos originals sobre els plans de bombardeig de l'exèrcit falangista, sumat a objectes rellevants de l'existència diària dels valencians com les falles que es van alçar en la resistència valenciana, l'exposició és un passeig íntegre basat en la memòria històrica lligada als onze mesos compresos entre 1936-1937, un temps que va marcar per sempre a la població de València.

Va ser en els anys de la Guerra Civil que María Moliner es va fer directora de la biblioteca universitària com a gran figura de la filologia i responsable d'eixe diccionari mític sobre l'ús de l'espanyol. També va ser en els anys posteriors al desastre que es van produir afusellaments a grans exponents de la Universitat de València, com el catedràtic de Medicina Juan Peset Aleixandre o el mestre de Fisiologia José Puche. Tots ells i molts altres són homenatjats en les arestes que travessen "Tot està per fer", una exposició que sobrepassa el fet històric.

Si es pensa amb detenció, segurament existeixen molt pocs supervivents d'eixe moment àlgid d'esta nova capital que va eludir el setge del franquisme i va col·laborar amb els habitants de la resta d'Espanya, refugiats inclusivament. Actualment, són els joves els qui estan cridats a visitar l'exposició i entendre per què la ciutat mediterrània té un lloc privilegiat en el mapa, en els llibres d'història i sobretot en l'inconscient col·lectiu.

L'exposició "Tot està per fer" es presenta fins al 19 de febrer en el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València.

Destacats