Torrent clausura la setmana republicana reivindicant la Memòria Històrica

El divendres es van projectar els documentals "El telegrafista de Torrent" i "La memòria perduda de Torrent" en l'Espai

Guardar

setmana-dona
setmana-dona

La plataforma 14 d'abril de Torrent amb la participació de l'Ajuntament de Torrent i amb motiu de la commemoració del 14 d'abril, dia en què es va proclamar la República, va organitzar una sèrie d'activitats realitzades al llarg de la setmana passada per a recordar esta data tan significativa per a molts veïns i veïnes de la ciutat.

La setmana commemorativa es va inaugurar amb l'exposició "Imatges d'una Tragèdia", de l'artista Miguel March, una composició de 22 acrílics sobre llenç que reflecteixen diferents moments històrics i personals del nostre país durant la Guerra Civil Espanyola. Les activitats van seguir amb el recital poètic "Generació del 27. Posa la teua veu", on els assistents van recitar poemes de Rafael Alberti, Federico García Lorca, Miguel Hernández, Vicente Aleixandre i Luis Cernuda, entre altres. El dimecres es va dur a terme una xarrada sobre AGLA (Agrupació Guerrillera de Llevant i Aragó) de la mà de Ramón Sanchis, autor del lliure "Maqui, una història falsejada" i el dijous es va realitzar una lectura de textos republicans.

Les activitats d'aquesta setmana commemorativa van finalitzar el divendres amb un vídeo-forum, on es van visualitzar dos vídeos: "El telegrafista de Torrent" i "La memòria perduda de Torrent", dues històries diferents però amb un nexe d'unió: la repressió franquista i la privadesa de la llibertat i de la vida, que se'ls va arrabassar per la defensa a la llibertat d'expressió, la democràcia i la legalitat vigent de la II República.

El "Telegrafista de Torrent", basada en la història del torrentí Francisco Cano Alcaraz, va anar una passada de fotos històriques i dades de la vida de Francisco, treballador en telègrafs i correus de València i radioaficionat de Radi Torrent en l'època. Després de la batalla de l'Ebre en la guerra, Francisco es va traslladar a Barcelona amb altres veïns de la ciutat però un xivatau des del règim colpista de Torrent, li va portar fins a la seua ciutat de nou per a ser empresonat en La Torre i, més tard, el dia 20 de juliol 1941, afusellat a Paterna.

Una altra de les tantes històries familiars que s'han mantingut en l'oblit a Torrent durant molts anys va ser la d'Amador Villaroya Sanz. La seua besnéta, Beatriz Villaroya ha investigat durant molts anys sobre allò que va viure i va patir el seu besavi, trobant-se amb multitud de traves per a aconseguir esta informació que encara està incompleta. Com indica en el documental, al que també dóna veu, "encara és molt difícil tractar este tema en el nostre país després de tants anys; hi ha un gran secretisme que imposa esta època censurada". Amador Villaroya, després de passar els seus últims dies de vida empresonat en La Torre, va ser afusellat en les tàpies del Cementeri Municipal a 47 anys, com a molts altres veïns de la ciutat els assassinats de la qual van destrossar famílies quedant els seus noms gravats en la memòria històrica de la ciutat.

Tots els noms dels afusellats i l'afusellada de Torrent, tant en el cementeri municipal com en el poble veí de Paterna, van estar exposats en un panell informatiu, durant l'exposició d'"Imatges d'una Tragèdia", la qual va obrir i ha clausurat esta setmana commemorativa.

Destacats