L'Ajuntament rep els coberts 4 i 5 per destinar-los a usos culturals

Guardar

puerto
puerto

L'alcalde de València, Joan Ribó, i la consellera d'Obres Públiques i Territori, María José Salvador, han signat aquest matí, en presència de Ximo Puig, president de la Generalitat, la cessió a l'Ajuntament dels Coberts 4 i 5 del Port de València. Aquesta cessió d'uns coberts que el govern municipal anterior va cedir, al seu torn, amb motiu de la primera edició de la Fórmula 1 per a la seua conversió en boxes i zona VIP, es produeix després d'haver-los retornat al seu estat original i prèviament a la seua rehabilitació, amb finançament europeu, per a ser cedits a la Marina de València, que els destinarà a usos culturals i de foment de la innovació.

«Vull expressar la profunda satisfacció de rebre els Coberts que l'Ajuntament de València va cedir per albergar instal·lacions de la Fórmula 1, en compliment de l'acord a què es va arribar amb la Generalitat, que havia de retornar-los en el seu estat inicial», ha afirmat Joan Ribó després de la signatura, en un dels coberts, de la recepció d'aquests coberts construïts a principis de la segona dècada del segle passat. El Cobert 5 té una superfície de 7.500 metres quadrats, mentre que el 4 n'ocupa 9.000, que ara l'Ajuntament rehabilitarà amb ajuda de fons europeus FEDER, que ja ha sol·licitat, com a pas previ a posar-los a disposició de la Marina de València.

«Es va arribar a un bon acord i hui ens hem de felicitar que aquests coberts tornen a l'Ajuntament de València. Què anem a fer amb ells? Hem demanat diners dels fons FEDER per a la seua rehabilitació. Europa finançarà el 50%, mentre que l'altre 50% l'aportarà l'Ajuntament, i una vegada acabe aquesta rehabilitació els cedirem a la Marina de València perquè els done l'ús que siga pertinent i que decidirem entre les tres administracions que estem representades en el Consorci. Evidentment no es dotarà aquests espais d'uns usos aliens a l'activitat de la Marina, que està treballant fonamentalment en innovació i cultura. Una vegada estiguen rehabilitats s'acabarà de decidir», ha afegit Ribó en finalitzar la signatura a la qual han assistit regidors de l'Ajuntament com Vicent Sarrià, Giuseppe Grezzi, Ramón Vilar, Fernando Giner o Eusebio Monzó, el director del Port de València, Aurelio Martínez, a més del director general de la Marina, Vicent Llorens, que han assistit a les explicacions que Helena Beunza, directora general de l'Entitat Valenciana d'Habitatge i Sòl, ha oferit sobre una rehabilitació per retornar els coberts al seu estat original i duta a terme en només dos mesos.

Joan Ribó ha afirmat que la cessió dels coberts, una vegada retornats al seu estat original «és un pas important per a la normalització d'aquestes instal·lacions, perquè tornen a ser el que sempre havien sigut, i també és un pas important perquè la Marina de València agafe la velocitat de creuer que ja està començant a agafar». Després de puntualitzar que el cost de la rehabilitació es computarà com a recursos que l'Ajuntament de València haurà aportat a la Marina, Ribó ha expressat el seu desig que «la rehabilitació es faça el més prompte millor. Volem donar-li la màxima velocitat que puguem perquè aquests coberts tan impressionants tenen unes possibilitats immenses i són molt importants per al futur de La Marina».

ECONOMIA CIRCULAR

La consellera María José Salvador ha assegurat que «aquesta signatura és un dels actes més paradigmàtics del canvi de model dels governs de la Nau i el Botànic respecte als anteriors. Estem parlant d'un espai del qual es va privar a la ciutadania per convertir-lo en boxes i en zona VIP per a la Fórmula 1 i hui signem la cessió que reflecteix que hem acomplit al nostre compromís de retornar-los a l'estat original i retornar la seua titularitat a qui és el seu propietari: l'Ajuntament de València».

Salvador ha valorat el mètode de treball emprat, basat en l'economia circular, i que ha permés la reutilització de 1.154 tones d'acer, 19 tones de fusta i del 100% dels equips instal·lats, amb una reducció extraordinària del pressupost inicial dels treballs. «Vull fer valdre el mètode pel qual hem optat per a aconseguir retornar els coberts al seu estat original. El pressupost inicial era d'un milió d'euros, però a través del sistema d'economia circular, pel qual l'empresa que realitzava els treballs podia quedar-se amb tot el material i procedir a la seua venda, d'un milió hem passat a un cost final de 20.000 euros». La consellera ha ressaltat aquesta xifra «enfront dels quasi 15 milions d'euros que es va gastar el govern anterior per a poder convertir-los en espai VIP per a uns pocs. Nosaltres hem fet el canvi a l'inrevés, i els hem retornat a la ciutadania, llestos per a la seua rehabilitació i per a donar-los l'ús que finalment La Marina decidisca».Per la seua banda, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha ressaltat que «l'eficiència, l'eficàcia i el bon treball conjunt han caracteritzat aquest nou exemple de col·laboració entre l'administració autonòmica i la local. S'ha aconseguit des d'una eficiència i eficiència magnífiques, i eixe és el camí pel qual també treballarem junts en aquesta segona etapa de la rehabilitació, segellant novament l'aliança Ajuntament -Generalitat per a la millora de la ciutat de València».

CIES I DRETS HUMANS

Preguntat l'alcalde pels periodistes sobre el futur dels Centres d'Internament d'Estrangers, Ribó ha manifestat que «la nostra opinió sobre els CIE sempre ha sigut la mateixa; els CIE, tal com estan plantejats en aquests moments, s'han de tancar perquè és una privació de llibertat a persones que no han comés cap delicte. Un centre d'acolliment de persones migrants o que no tenen papers és una altra cosa, però mai CIES tal com estan concebuts actualment. Nosaltres hem dit sempre que no tenen sentit des del punt de vista dels drets humans. La condició prèvia seria en qualsevol cas que es respectaren els drets humans de les persones que cerquen refugi, i aquesta condició no es compleix en els CIE espanyols que coneixem, i per açò demanem el seu tancament».

Arxivat a:

Destacats