Soler: 'Volem que la universitat siga motor del canvi de model productiu de la Comunitat Valenciana'

Guardar

hac_3
hac_3

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha presidit avui la inauguració del curs acadèmic 2017-2018 de la Universitat de València al costat del rector d'aquesta universitat, Esteban Morcillo, acte al qual ha assistit la resta de rectors de les universitats públiques valencianes. El conseller Soler ha afirmat en la seua intervenció en el Paranimf de la Nau que "volem que les universitats valencianes siguen motor de canvi del model productiu de la Comunitat Valenciana".

"L'estratègia de canvi que cerca l'actual Consell quedarà plasmada en el Pla d'Acció de Transformació del Model Econòmic 2017-2027, que veurà la llum abans de finals d'any i que ha de ser fruit del consens amb tots els agents claus de l'economia valenciana, vertaders protagonistes del procés conjunt amb la Generalitat", ha destacat Soler. "En aquest ambiciós i necessari objectiu -ha explicat-, en aquesta transició cap a la prosperitat amb la qual ens hem compromés, volem comptar amb el món universitari".

"La universitat, que és punta de llança de l'estudi i la recerca i instrument fonamental de creació i difusió d'opinió qualificada i crítica, juga un paper fonamental i per açò desitgem i necessitem la seua col·laboració en aquest procés de canvi feia un nou model productiu a la Comunitat Valenciana", ha afirmat el conseller, per a subratllar el paper de "motor" d'aquest canvi que representaran les universitats valencianes.

En aquest sentit, Soler ha destacat que s'està creant una Xarxa de Càtedres dedicades a analitzar les necessitats i maneres d'impulsar el canvi del model econòmic mitjançant estudis i recerques que "solament la universitat pot fer amb el rigor que mereixen". Així, el conseller ha anunciat que està previst crear en 2018 una càtedra de transformació del model econòmic en la Universitat de València.

Compromís del Consell amb les universitats

Durant la seua intervenció en aquest acte, el conseller d'Hisenda i Model Econòmic ha recalcat el compromís de l'actual Consell amb les universitats valencianes i ha destacat que el Govern valencià "és plenament conscient del potencial de les nostres universitats públiques, igual que ho és de tot el que cal fer per a aprofitar-ho adequadament".

En aquest sentit, Soler ha destacat que l'actual Consell està complint amb els compromisos de pagament del finançament universitari que els govern anteriors van ser retardant any rere any. "Des de 2015 el Govern de la Generalitat ha complit amb els compromisos contrets amb les universitats valencianes, reduint el deute històric heretat amb el conjunt de les cinc unitats públiques de 768,9 milions d'euros a 394,6 milions".

"En concret -ha afirmat-, amb la Universitat de València, el deute era de 245 milions d'euros i s'ha reduït en més d'un 53%, passant a ser de 114,5 milions".

D'altra banda, el conseller d'Hisenda ha explicat que s'ha augmentat el pressupost destinat a fomentar el R+D+i, igual que s'està treballant en la millora de les condicions laborals del personal de les universitats, reduint la precarietat laboral i millorant les condicions del personal docent i investigador laboral, equiparant les seues condicions a les del personal docent i investigador funcionari. També s'ha aprovat la retribució del complement que correspon al personal docent i investigador que ha obtingut l'acreditació nacional per al cos de catedràtics universitaris, s'ha aplicat la carrera professional al personal d'administració i serveis, i s'està treballant en l'elaboració d'un conveni col·lectiu del personal laboral de les universitats públiques de la Comunitat Valenciana.

Així mateix, s'ha avançat considerablement en la política de beques i ajudes a l'estudi, "perquè un dels principals reptes de l'actual Consell és reduir les taxes universitàries perquè cap estudiant es quede fóra del sistema educatiu per motius econòmics", ha dit el conseller.

En aquest sentit, Soler ha explicat que per al curs 2017-2018 s'ha reduït un 7% el preu de la matrícula en les titulacions de Grau i Màster, una mesura que suposarà que la Comunitat Valenciana passada de la cambra al setè lloc en preus públics mitjans per crèdit matriculat en grau. Per al curs 2018-2019, es reduirà un altre 8%, fins a sumar una rebaixa del 15% en dos exercicis. Amb la reducció del pròxim curs, i amb les xifres actuals, la Comunitat Valenciana baixarà fins al nové lloc "i, la qual cosa és més important, ens situarem per sota de la mitjana de les autonomies".

"El capital humà i el talent són factors de creixement decisius per a les societats i les economies del segle XXI i les universitats són els llocs i instruments per a produir eixos factors de creixement de la manera més adequada", ha afirmat el conseller.

"Com més gran siga el nombre de persones que poden estudiar i més oportunitats tinguen per a rendir acadèmicament al màxim, millor preparada estarà la nostra societat per a avançar cap al model econòmic i social que volem". "Per açò -ha afegit- qualsevol mesura que permeta que la gent estudie val la pena socialment, perquè contribueix a tenir una societat més preparada per a afrontar tot tipus de reptes, econòmics i no econòmics".

"Ja no estem en el grup de capçalera de les comunitats autònomes amb unes taxes universitàries més cares, com estàvem abans, i a més som la segona comunitat per import concedit en ajudes i beques universitàries i açò tenint en compte la precarietat financera injusta a la qual estem sotmesos dins de l'actual sistema de finançament autonòmic", ha afirmat.

Vicent Soler ha assenyalat que la minoració de les taxes aplicada al curs 2017-18, que suposa 8 milions d'euros i que repercutirà en els ingressos de les universitats valencianes, serà compensada per la Generalitat a través d'una nova línia de finançament inclòs en l'avantprojecte de Pressupostos de la Generalitat per a 2018.

Destacats