Soler reclama en el CPFF un finançament basat en les necessitats de les persones i no de les administracions, i posar el comptador del deute per l'infrafinaçament a zero

Guardar

soler_montoro
soler_montoro

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha reclamat en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) un finançament basat en "les necessitats de les persones, i no de les administracions". Així mateix, ha defensat que s'ha de posar a zero el comptador del deute mitjançant una quitació equivalent a l'infrafinaçament acumulat i que la Comunitat Valencià compte de sobres amb "arguments morals" per a reclamar eixa quitació.

Vicent Soler ha assenyalat que "fins ara no s'ha qüestionat mai els diners que disposa l'Administració central, sempre s'ha posat sobre la taula els diners que tenen els ajuntaments i les comunitats autònomes. Però els diners no ix del Govern, ix de les butxaques dels contribuents. I el contribuent vol serveis de qualitat, i la majoria d'eixos serveis són responsabilitat de les comunitats autònomes i ajuntaments".

"Est és un tema de base. No podem reproduir el que es va fer en 2002 o en 2009 en reformar el model de finançament, cal canviar la base. Estem davant un problema que no és dels governs autonòmics, és de tots els ciutadans espanyols: dels xiquets que van a les escoles, de les famílies que tenen dependents, de l'habitatge social, etc", ha assenyalat Soler.

Vicent Soler, ha assistit avui a Madrid a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) acompanyat per la secretària autonòmica d'Hisenda, Clara Ferrando, i del director general de Pressupostos, José Moreno. En aquesta trobada el ministre Montoro ha presentat a les comunitats autònomes la senda de compliment del dèficit que es fixa en el 0,4% per a l'exercici 2018, en el 0,1% per a 2019, i que per a 2020 preveu aconseguir l'equilibri.

Així mateix, durant la reunió el ministre Montoro ha lliurat oficialment l'informe elaborat per la Comissió d'Experts designats per l'Executiu central i les comunitats autònomes.

Soler ha explicat que ha sigut en el punt de precs i preguntes on més ha sorgit el debat, perquè s'ha tractat el tema del nou sistema de finançament autonòmic. "I ací sí que hem demanat que els compromisos de la Conferència de Presidents es complisquen. És a dir que el 31 de desembre hi haja sobre la taula un nou sistema de finançament que va anar al que es va comprometre el president Rajoy", ha reivindicat Soler.

Soler: "Totes les comunitats autònomes estan infrafinançades"

"La revisió del sistema s'ha de fer en termes de com complir amb l'estat del benestar en un país avançat, com és el nostre, i açò suposa repensar la metodologia amb la qual repartim els diners dels contribuents. El ciutadà paga els seus impostos i després té dret a rebre uns serveis públics a l'altura, i en eixe joc entren les administracions. Per tant, no estem davant un problema de les comunitats autònomes, sinó de les administracions públiques que són les que administren els diners del contribuent", ha assenyalat Soler.

Segons el conseller, "els serveis bàsics són per a les persones. Per açò el criteri de la població ajustada és lògic, i és sobre la base d'eixe criteri com s'ha d'establir el repartiment, siga el que siga l'administració".

"Hi ha un llarg recorregut que hem de fer juntes totes les comunitats autònomes perquè hi ha una insuficiència global del sistema. Cal aconseguir que tots els ciutadans tinguen uns recursos similars per a les seues necessitats. En aquest sentit, creiem que totes les comunitats autònomes estan infrafinançades, si bé unes més que unes altres. La nostra, per exemple, és la pitjor finançada", ha lamentat el conseller.

Soler: "No hi ha risc moral si demanem una quitació"

Respecte a la proposta que han fet els experts sobre el model de finançament, Vicent Soler ha assenyalat que "li agrada" la filosofia que es desprén del dictamen perquè "trenca tabús del passat, com el de l'statu quo". "Em sent més distant de la posició de l'informe respecte a la quitació o reestructuració del deute, perquè el deute té molts orígens i un d'ells és l'infrafinançament", ha indicat el conseller.

Segons Soler, "en el cas de la Comunitat Valenciana, gastem menys que la mitjana però generem dèficit perquè els nostres ingressos per càpita són encara menors. Aquesta casuística ha de tenir-se en compte, perquè en eixe cas no hi ha risc moral si demanes una quitació. Simplement vols posar el comptador a zero per a iniciar una nova etapa en el finançament de les comunitats. Si no és així, el problema no es resoldrà".

Vot contrari al sostre de dèficit

Vicent Soler ha votat en contra del sostre de dèficit fixat de manera unilateral pel ministre Montoro, ja que "és clarament insuficient per a les comunitats autònomes, i especialment, per a la Comunitat Valenciana".

"Hem votat no perquè estem com fa uns dies, la situació no ha canviat. Hi ha un problema de base i és que és el ministre Montoro el que decideix per tots, i sembla que no se li ha ocorregut donar la volta als percentatges. És a dir, que les comunitats autònomes pogueren tenir el 0,7% i l'Estat el 0,4% de marge de dèficit. No hi ha cap regla objectiva que fixe aquestes decisions, i nosaltres no estem d'acord amb elles".

"Les comunitats autònomes tenim al nostre càrrec els serveis bàsics que afecten la vida quotidiana de les persones, i per açò no veiem lògic el repartiment unilateral de recursos que realitza el ministre", ha assenyalat Soler. El conseller ha recordat que les autonomies suporten un gran nivell de despesa per a mantenir l'estat del benestar, ja que tres dels quatre pilars depenen d'elles: sanitat, educació i atenció social.

Aprovació del PEF

Així mateix, el CPFF també ha aprovat el Pla Econòmic Financer (PEF) d'aquelles comunitats autònomes que es van veure obligades a presentar-ho per superar el límit de dèficit en 2016 fixat unilateralment pel Govern central, entre elles la valenciana, que és la pitjor finançada del conjunt del país.

El Ministeri considera "idònies" les mesures incloses en el PEF elaborat per la Generalitat i "adequades" les seues previsions als objectius fixats. El PEF de la Comunitat Valenciana conté les mesures que ja figuraven en el Pla d'Ajust -que va ser exigit pel Govern central per a desbloquejar el FLA i que es va solucionar sense aplicar cap retallada i sense cap acord de no disponibilitat-. En aquest sentit, el PEF s'ha vist afavorit per la liquidació definitiva de 2015, que permetrà que la Comunitat Valenciana ingresse 141 milions més com a conseqüència de la millora de la recaptació.

El PEF elaborat per la Generalitat deixa constància de la reivindicació de 1.300 milions més per a millorar el finançament i que la Comunitat Valenciana no tinga uns recursos per sota de la mitjana.

Ferrando: "La quitança del deute és imprescindible"

Per la seua banda, la secretària autonòmica d'Hisenda, Clara Ferrando, ha assenyalat que la quitança del deute és "imprescindible" per a fer justícia amb l'infrafinançament acumulat.

"El sistema de finançament, que ara reforçarem, ha estat castigant durant anys a la Comunitat Valenciana, la comunitat autònoma pitjor tractada", ha indicat Ferrando. A més, "es dóna la circumstància anòmala que som l'únic territori amb renda per capita inferior a la mitjana que és contribuïdora neta al sistema, la qual cosa ha originat que la bola del deute no haja parat de créixer".

Es tracta, segons el parer de Ferrando, d'"un deute injust perquè ha sigut generada per un sistema injust i ens ha portat a una situació insostenible". "No som responsables d'eixa part del deute i per açò exigim una quitació de la mateixa", ha manifestat la secretària autonòmica.

Destacats