Soler reclama davant el Senat un nou sistema de finançament que partisca de zero i no siga una 'simple reforma de l'actual'

Guardar

nuevo sistema financiación comunidades autónomas
nuevo sistema financiación comunidades autónomas

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha assenyalat este dimecres que "cal partir de zero i crear un nou sistema de finançament, sense pegats, que no siga una simple reforma de l'actual. A més cal replantejar-se el tema del deute acumulat per la infrafinanciació que hem patit al llarg dels anys i veure com es distribueixen territorialment les grans inversions que es realitzen en infraestructures perquè és evident que el sistema radial utilitzat no cohesiona Espanya".

El conseller d'Hisenda ha realitzat estes declaracions en valencià, durant la seua intervenció en la reunió de la Comissió General de les Comunitats Autònomes que s'ha celebrat este dimecres a Madrid. En el marc d'esta trobada, ha comparegut davant els representants de les diferents comunitats autònomes la Vicepresidenta del Govern i Ministra de la Presidència i per a les Administracions Territorials, Soraya Sáenz de Santamaría, per a exposar les conclusions del VI Cim de Presidents de la passada setmana.

Durant la seua compareixença el conseller ha agraït que es comptara amb la col·laboració de la Comunitat Valenciana per a l'elaboració de la ponència sobre Europa que es va exposar en el Cim de presidents "perquè els valencians som i hem sigut sempre europeistes, però el tema que ara mateix ens afecta i estem patint és el de la infrafinanciació, tema en el qual es va avançar de forma molt discreta en la passada reunió de presidents autonòmics".

"Ha de quedar clar que el problema no és solament de les comunitats autònomes de l'eix mediterrani sinó que és un problema de totes les autonomies i no podem caure en el parany de l'any 2002 ni del 2009, quan la situació de les comunitats havia de sumar zero i ens donàvem colzades les unisques a les altres. Ara és el moment de repensar l'Estat de les Autonomies perquè, si bé hem fet una diferenciació vertical de competències entre les administracions, no s'ha fet en paral·lel de la distribució de recursos que faça possible dur a terme estes competències que tenim cadascuna de les administracions", ha explicat el conseller.

"Estem en un estat democràtic avançat -ha afegit- i hem de tendir al benestar i ser garants dels serveis bàsics que gaudeixen els ciutadans, per la qual cosa el criteri de repartiment dels recursos ha de basar-se en les necessitats de estos, siga qui siga l'administració responsable".

En este sentit, Soler ha insistit que hem de fer una anàlisi global no de les comunitats autònomes sinó de les administracions espanyoles, "perquè és l'única manera natural de poder donar estabilitat al sistema de finançament i que perdure en el temps perquè és un tema que, com veiem, ni cada cinc anys podem arribar a un acord".

"Esta revisió general realitzada sobre la base del pensament en vertical de la distribució dels recursos evitaria que una administració siga jutge i part com ocorre ara, perquè ara com ara el senyor ministre és jutge i part en el Consell de Política Fiscal, perquè el seu vot té més pes i decideix per tots", ha afegit.

"Estem en un moment històric per a plantejar totes estes qüestions i no hem de desaprofitar-ho", ha afirmat el conseller.

"Moderadament satisfets"

Durant la seua intervenció davant esta Comissió, el conseller d'Hisenda ha explicat que la Comunitat Valenciana ha participat en esta trobada "perquè estem compromesos amb este repàs general de la situació de l'Estat de les Autonomies, que ha sigut reeixit en el passat però que necessita una lògica d'estabilitat de futur. Esta lògica serà aquella en la qual tots els espanyols puguem conviure de forma estable des de la base del respecte a les diferències".

"La Generalitat valenciana està moderadament satisfeta amb el resultat del cim de presidents perquè creiem que per fi ha sigut una conferència de la qual han sorgit unes dates, uns terminis temporals i ens vam comprometre a realitzar", ha dit Soler.

Entre estos temes ha destacat la taxa de reposició per a les administracions autonòmiques, "perquè són les autonomies els qui suporten tres dels quatre pilars bàsics de l'estat del benestar, i esta taxa de reposició és essencial per a mantenir el nivell i la qualitat dels serveis públics bàsics". També es va tractar el tema de la llei de dependència, "perquè les comunitats, almenys la valenciana, estem cobrint quasi el 80% de la despesa en dependència quan la llei diu que hauria de cobrir-se al 50% conjuntament amb l'Estat".

Ferrando: "El finançament ha de ser en funció de les persones"

Al final de la sessió parlamentària, la secretària autonòmica d'Hisenda, Clara Ferrando, ha posat l'accent que "des de la Comunitat Valenciana anem a fer un esforç per explicar i conjuminar postures amb la resta de comunitats per a aconseguir un repartiment més just dels recursos de totes les administracions, inclosa la Central, i particularment a les comunitats que resulten més danyades per l'actual sistema de finançament".

"Reivindiquem més recursos per a totes les comunitats autònomes -ha dit la secretària autonòmica- en funció de les competències en serveis fonamentals que gestionem i que hi haja una garantia d'igualtat en els fons que reben tots els ciutadans per a garantir un nivell de qualitat en sanitat, educació i protecció social, amb independència de la comunitat en la qual es residisca".

Així mateix, Ferrando ha subratllat que "estem treballant perquè quede clar que qüestions com el repte demogràfic han de tenir molt present que han d'incloure tant els efectes de la dispersió com la congestió de la població a l'efecte del finançament dels serveis públics".

Arxivat a:

Destacats