Soler: 'Malgrat el hàndicap de l'infrafinançament, hem adoptat mesures decidides de suport empresarial i estem reduint el dèficit'

Guardar

soler_alicante
soler_alicante

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha afirmat que "malgrat el hàndicap que suposa a la Comunitat Valenciana l'infrafinançament, estem adoptant mesures decidides de suport empresarial i estem aconseguint reduir el dèficit".

"Hem alçat l'embargament de fons europeus en el qual ens trobàvem, hem reparat institucions com l'Institut Valencià de Finances, que estaven inoperants quan vàrem arribar al govern, i el mateix podem dir de la Societat de Garantia Recíproca, entitat que avala a les xicotetes i mitjanes empreses perquè duguen a terme els seus projectes", ha explicat Soler.

El conseller d'Hisenda ha realitzat aquestes manifestacions durant la clausura d'una jornada sobre lideratge i estratègia empresarial organitzada a Alacant per l'Associació per al Progrés de l'Adreça (APD) de la zona de Llevant, amb la col·laboració de Bankia, Price Waterhouse Coopers i l'Associació de l'Empresa Familiar d'Alacant. A aquest acte també ha assistit la secretària autonòmica de Model Econòmic i Finançament, María José Mira.

Durant la seua intervenció, el conseller ha assenyalat que "les empreses no són unitats aïllades, sinó que són un reflex de la societat en la qual se situen, i també actuen com a agents transformadors de la societat que les envolta".

"En un món empresarial competitiu -ha afegit-, les empreses que van bé són aquelles empreses que millor ho fan, que són capdavanteres en allò que posen en el mercat. Açò els dóna més capacitat per a marcar preus i, per tant, per a tenir beneficis, que poden invertir en innovació, en desenvolupament de xarxes comercials o a estendre's a nous mercats.

Tenen més oportunitats de créixer, de crear economies d'escala en la producció, en la recerca i desenvolupament, en la implantació als mercats, en la distribució dels productes. Tenen la possibilitat de ser cada vegada més capdavanteres i desplaçar cada vegada més als competidors que no ho fan tan bé", ha afegit Soler.

El conseller ha destacat el paper de la Comunitat Valenciana i, en concret, d'Alacant com a territori comercial i emprenedor, on "mig segle de desenvolupament empresarial en sectors industrials com el calçat, el moble, el marbre, el joguet o l'alimentació, o en uns altres com la restauració, la construcció, la gestió d'immobles o la provisió de serveis sanitaris que han aprofitat les oportunitats del turisme, han fet que hui Alacant tinga empreses de primer nivell mundial en tots aquests sectors".

En aquest sentit, Soler ha afirmat que "encara que les empreses hagen aconseguit ja una posició de lideratge, han de seguir treballant per consolidar eixa posició, incrementant la seua grandària, per a així fer més sòlid el seu lideratge enfront de nous competidors"

Claus de la transformació del model econòmic

Durant la seua intervenció, el conseller d'Hisenda ha citat alguns factors que porten al Consell a apostar per un nou model econòmic a la Comunitat Valenciana, com és "la necessitat de consolidar empresarialment els sectors tradicionals perquè les empreses puguen desenvolupar estratègies de competitivitat proactives, en lloc d'adoptar estratègies reactives de baixes de salaris, acomiadaments, impagaments a proveïdors o a la seguretat social per seguir en el mercat quan estreny la competència".

"A més -ha afegit- és essencial crear l'ambient perquè puguen desenvolupar-se els nous sectors d'activitat que naixen al voltant de les noves tecnologies, fent desenvolupaments i trobant aplicacions en els diversos sectors productius o en els usos socials. El desenvolupament dels nous sectors és una necessitat perquè els sectors tradicionals puguen innovar sense dependre tecnològicament de l'exterior, però al seu torn els sectors tradicionals són un camp d'oportunitat per al desenvolupament endogen o la localització dels nous".

Per això, el Consell està seguint l'hora de ruta marcada en el Document d'Elx, aprovat en 2016, on s'arrepleguen les bases i elements orientadors per a la transformació del model. "En ell s'aposta per un model en el qual les persones són el centre de les polítiques, l'actiu principal d'un model econòmic basat en el coneixement, on les persones són els agents essencials dels canvis que s'han de produir en les empreses, les institucions i les administracions públiques, i alhora són els beneficiaris últims dels resultats de l'activitat econòmica".

A més, el Document d'Elx arreplega els principis que han d'inspirar l'actuació dels diferents departaments de la Generalitat, "com l'acció col·lectiva, l'alineació amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'ONU com a forma de créixer, i la convergència d'esforços entre la societat civil, els agents econòmics i l'acció del Consell".

"Aquest document -ha explicat el conseller- defineix les estratègies clau a seguir amb fites concretes, alguns dels quals ja hem fet realitat com l'aprovació de la Llei per a la creació de l'Agència Valenciana de la Innovació i el decret pel qual s'aprova el seu reglament, la conversió del 'IVF en un banc promocional, que permetrà finançar projectes innovadors sòlids i vinculats al coneixement, posant 150 milions d'euros a la disposició de les pimes".

"A aquestes actuacions cal unir l'aprovació de l'Estratègia d'Especialització Intel·ligent per a la Recerca i Innovació a la Comunitat Valenciana, el Pla Estratègic de la Generalitat en Tecnologies de la Informació i de les Comunicacions 2016-2020, el conveni de col·laboració entre l'Ivace i els Instituts Tecnològics, el Pacte Social per la Ciència i la Recerca o el Pla de Generació de Talent", ha afegit el conseller d'Hisenda.

Soler ha explicat que per a aconseguir tot açò, i tal com arreplega el Document d'Elx, és essencial "cercar l'opinió i la participació de la societat civil, dels agents econòmics i dels responsables de les institucions on es crea, es desenvolupa i s'aplica el coneixement". "Per això, aquest fòrum empresarial que organitza APD, juntament amb Bankia, PwC i l'Associació de l'Empresa Familiar d'Alacant, sintonitza perfectament amb el nostre plantejament de visualitzar el model productiu que volem i com es pot avançar cap a ell", ha conclòs el conseller.

Destacats