Pablo Seguí Granero

Opinió

La Seguretat viària com a responsabilitat compartida en el Dia Nacional de la Moto

Guardar

pablo-segui-foto_abulaila-1
pablo-segui-foto_abulaila-1

Des de fa 3 anys, el segon diumenge de juny se celebra en tota Espanya el Dia Nacional de la Moto. Es tracta d'una iniciativa impulsada per la Plataforma Motera de la Seguretat viària, una organització sense ànim de lucre que aglutina a motoclubs, penyes moteres i moto grups de València, Madrid, La Rioja, Canàries, Balears, Galícia, Catalunya, Castella i Lleó, Castella-la Manxa i Andalusia, amb l'objectiu principal de reivindicar la seguretat vial en totes les poblacions, vies, autovies, autopistes i carreteres de l'Estat Espanyol, de tots els usuaris d'aquestes.

Una reivindicació, la de la Seguretat viària, que des de la Diputació de València compartim plenament, com ho demostra el fet que som una de les poques administracions provincials que explica en la seua Àrea de Carreteres amb un Servei específic dedicat a la Seguretat viària, que de forma transversal participa en l'impuls i planificació de totes les actuacions que duem a terme.

No hem d'oblidar que en la Diputació de València gestionem una xarxa de més de 1.800 quilòmetres de carreteres de les denominades "secundàries". Carreteres que connecten els nostres municipis i comarques entre si i amb les principals artèries de comunicació (autovies, carreteres nacionals i autonòmiques). 1.800 quilòmetres de vies que són transitades diàriament per la pràctica totalitat dels valencians i valencianes, i en el manteniment de les quals, actualització i millora invertim cada any prop de 40 milions d'euros, a fi d'assegurar les millors condicions de vialitat i, sobretot, de seguretat.

I és que, l'estat de la via és un dels tres factors, al costat del vehicle i el mateix conductor, que intervenen en la seguretat viària, i, com a administració gestora d'aqueixes vies, en la Diputació de València som plenament conscients de la nostra responsabilitat i, jo diria, obligació, de mantenir el seu bon estat per a reduir en la mesura del possible l'accidentalitat, evitar més morts en carretera i aconseguir una xarxa òptima per al gaudi d'una conducció segura.

Dins d'aquesta obligació i responsabilitat, en l'Àrea de Carreteres de la Diputació de València sabem que en la carretera existeixen usuaris que són especialment vulnerables i als quals hem de prestar especial atenció, i no parle solament dels usuaris no motoritzats, als quals hem donat a cridar aqueixos "altres" usuaris de la carretera. Ciclistes i vianants que han de compartir en moltes ocasions espai amb els vehicles a motor i en la protecció del qual estem treballant activament mitjançant la creació d'una àmplia xarxa de ciclopeatonals que fomenten la mobilitat sostenible i segura, en paral·lel a la carretera, però segregada d'aquesta.

Dins dels usuaris vulnerables de la carretera estan també els i les motoristes, l'especial vulnerabilitat de les quals ve donada pel fet que davant un accident manquen d'una carrosseria que els protegisca, sent els seus cossos els qui reben directament l'impacte. Però també perquè la particularitat de moure's en un vehicle de dues rodes i no de quatre, els fa especialment sensibles a les condicions adverses de la via, com una adherència insuficient, la presència d'obstacles i terra, peralts mal resolts o l'existència de cunetes profundes, factors poden acabar provocant eixides de via, derrapatges i caigudes fatals, el resultat de les quals pot ser encara pitjor en el cas de produir-se en una zona en el qual les denominades barreres "quitamiedos" manquen d'un faldó de protecció addicional.

I si bé en el primer cas, el de la vulnerabilitat derivada d'una falta de carrosseria protectora, l'administració no pot actuar i és responsabilitat del propi motorista anar degudament equipat amb elements de protecció (casc, motos, botes, guants i altres elements de seguretat passiva), en el segon cas, el de les condicions de la via, les administracions sí que podem posar mesures per a evitar-ho, i en açò és precisament en el que en la Diputació de València treballem activament des de fa diversos anys.

Perquè la seguretat de tots els usuaris que circulen per les carreteres és el nostre principal compromís, i encara que no és l'estat de la via l'únic factor que intervé en ella, doncs també l'estat del vehicle i la mateixa actitud del conductor tenen un paper important en la seua consecució, sí que és en el que nosaltres, com a administració, podem actuar.

Amb l'ànim de contribuir a la conscienciació entorn d'un tema tan important com el de la seguretat en les nostres carreteres i la importància que tots els agents implicats treballem per la seua consecució, en estreta col·laboració, per a aconseguir arribar a l'objectiu de zero morts en carretera, en la Diputació de València decidim sumar-nos ahir a la celebració ahir del Dia Nacional de la Moto, acollint l'acte organitzat per la Plataforma Motera de la Seguretat viària a València.

Perquè com resava enguany el lema del Dia Nacional de la Moto, "La Seguretat viària es fomenta amb el teu exemple", en aquest cas, el dels motoristes, però nosaltres també juguem un paper molt important per a aconseguir-la.

Per Pablo Seguí Granero, Diputat de Carreteres e Infraestructures de la Diputació de València

Destacats