Trotar al ritme d'un centaure amb la Secció Tercera del Certamen Internacional de Bandes de Música Ciutat de València

Hui comença la fase de concurs amb les sis bandes de la Secció Tercera en el Palau de la Música

Guardar

cibm-internacional-valencia-obras-obligadas-2018
cibm-internacional-valencia-obras-obligadas-2018

  • La nova edició del Certamen Internacional de Bandes de Música Ciutat de València, de cara a nous temps però sense oblidar la tradició
  • Arranca la fase de precertamen

La 132 edició del Certamen Internacional de Bandes de Música (CIBM) Ciutat de València ja està ací. I és que després d'una sèrie de concerts per tota València en la fase del precertamen, ara és el torn de la competició musical més ambiciosa de València, on 2.000 músics de 17 formacions locals, nacional i internacionals mostraran el seu potencial individual i en equip a través de diverses obres de gran nivell. Així, des de hui fins al diumenge 22, la Sala Iturbi del Palau de la Música serà l'amfitriona de la Secció Tercera, Segona, Primera i d'Honor, respectivament, segons va indicar el Comité Organitzador.

Una vegada calfats els motors amb els concerts que s'han produït aquesta setmana, hui prenen relleu les bandes de la Secció Tercera, les que tenen plantilles més reduïdes de músics. En concret, segons les bases del concurs, cada formació podrà pujar a l'escenari entre 40 i 50 músics, on s'inclouen, com a màxim, 5 artistes aliens i 6 instrumentistes de corda. En aquesta edició, Sagittarius, de Guillermo Ruano, serà l'obra obligada i a continuació, cada banda haurà d'interpretar una altra composició de lliure elecció.

A partir de les 17 hores, començaran les actuacions de cada secció a la Sala Iturbi del Palau de la Música. En concret, hui pujaran a l'escenari Amigos de la Música de Dúrcal (Granada), la Unió Musical "La Primitiva" de Castell de Castells (Alacant), la Banda Municipal Soacha-Cundinamarca (Colòmbia), la Societat Musical Santa Cecilia de Chera (València), A Lira de Ribadavia (Ourense) i la Societat Recreativa Musical d'Altea la Vella (Alacant).

Una vegada acaben, el jurat haurà de valorar cada audició segons l'afinació, la sonoritat, la interpretació i la tècnica. En aquest sentit, la presidenta del Palau de la Música i del Comité Organitzador, Glòria Tello, va destacar en la presentació d'enguany que "s'ha donat un pas més en la consecució de la paritat en aquest òrgan" i Mercedes Zavala, Carlos Pellicer, Eva Lopszyc, Françoise Boulanger i Thomas Doss seran les persones que decideixen quines bandes guanyen.

Com tots els anys, aquest certamen anual únic al món i que acull al major nombre de bandes no professionals amb més músics sobre l'escenari, disposarà d'agrupacions convidades. Hui, en la Secció Tercera, serà el torn de l'Ensemble de Dolçaina i Percussió de la Ciutat de València, un grup de músics amb experiència que pretén fer innovacions en la música tradicional valenciana, tal com es descriu. En aquest sentit, Daniel Belloví, membre del Comité Organitzador, va destacar en la presentació que tindran "un programa on s'inseriran metalls per a mostrar la riquesa d'aquesta mescla tan innovadora".

Les sis bandes participants es disputaran tres premis. La tercera millor obtindrà 1.000 euros; la segona, 1.500 i la guanyadora, 3.000 euros, que se sumaran als 3.000 que l'Ajuntament dóna per participar. No obstant això, gaudir de l'escenari i del reconeixement del Certamen Internacional de Bandes de Música Ciutat de València pel treball i esforç diari de molt de temps serà, per a tots, la major recompensa que es puga tindre.

Sagittarius, l'obra obligada de Guillermo Ruano

El Comité Organitzador del Certamen Internacional de Bandes de Música Ciutat de València, com cada edició, presenta una obra obligada per a les bandes de cada secció que s'adequa a les normes de la competició i al temps requerit. D'altra banda, segons la presidenta i el membre de l'organització, a l'hora de seleccionar-les es té en compte que siguen compositors joves i consagrats tant de València com de l'Estat i internacionals.

En el cas de la Secció Tercera, el públic podrà viatjar al trot d'un centaure amb Sagitarius, King of the Centaurs (2016) una composició que es caracteritza per tindre un tema principal que es desenvolupa i condueix a altres melodies per a simular aquest moviment. "La seua duració és d'11 minuts i destaca per tindre un to heroic i èpic que es corresponen amb aquest personatge", destaca el seu compositor, Guillermo Ruano. La seua rítmica, la creació de l'ambient i l'expressivitat de les emocions del protagonista, explica, seran els elements més difícils.

Guillermo Ruano (Albacete), comença a estudiar de ben xicotet piano i percussió i obté el Títol Professional de l'especialitat de Piano al Conservatori Professional de Música d'Almansa, la seua localitat natal. Així, continua amb la seua carrera musical i aconsegueix el Títol Superior de Música especialitzat en Composició pel Conservatori Superior de Música de Múrcia i estudia cursos de direcció amb José Rafael Pascual Vilaplana. També obté el Màster en Composició per a Cinema, Televisió i Videojocs al Berklee College of Music en València.

Fruit de la seua experiència i formació, ha compost més de quaranta obres de música de concert i per a mitjans audiovisuals i obres teatrals. A més, ha rebut nombrosos premis nacionals i internacionals, sent els últims el Segon Premi en el III Concurso Nacional de Composición de Marchas de Procesión de Semana Santa "Villarrubia de los Ojos 2018" de Ciutat Real i la Medalla de Plata en els "Global Music Awards" de California, Estats Units.

 

Destacats