Sanitat presenta el I Pla de Prevenció del Suïcidi i Maneig de la Conducta Suïcida en la Comunitat Valenciana

Montón ha destacat que “és un greu problema de salut pública que s’ha vist silenciat durant molts anys”

Guardar

i-plan-suicidio-cv
i-plan-suicidio-cv

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha presentat aquest dimarts l'I Pla de Prevenció del Suïcidi i Maneig de la Conducta Suïcida a la Comunitat Valenciana, contemplat en l'Estratègia Autonòmica de Salut Mental 2016-2020, que es pot consultar en la web: http://www.san.gva.es/web/dgas/pla-prevencio-suicidi

"El suïcidi és un greu problema de salut pública que s'ha vist silenciat durant molts anys al que volem fer front des de la sanitat pública valenciana amb el Pla de Prevenció del Suïcidi i Maneig de la Conducta Suïcida", ha destacat Carmen Munt, consellera de Sanitat Universal i Salut Pública.

El pla incorpora diferents accions orientades a la prevenció (millora de la informació, de la lluita contra l'estigma a l'entorn de la salut mental); millores en la detecció precoç del risc suïcida; actuacions en a l'àmbit sanitari; major coordinació amb altres agents (persones sense llar, àrea penitenciària); formació de professionals i aposta per la recerca epidemiològica.

També aborda iniciatives relacionades amb el procés terapèutic i de recuperació de les persones, més enllà de la prevenció.

Totes aquestes mesures estan destinades a prevenir les conductes suïcides i disminuir les taxes de suïcidi a la Comunitat Valenciana i s'emmarquen en els enfocaments asistencials i de prevenció d'organitzacions internacionals que treballen en aquest àmbit com són, per exemple, els plans elaborats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), i en concret el document Prevenció del suïcidi: Un imperatiu legal.

Pla de Gestió del Risc

Entre les accions més rellevants es troba una nova eina terapèutica destinada a ajudar a fer front i gestionar les situacions de risc per a garantir la seguretat del pacient. El Pla de Gestió del Risc (PGR) és un programa individualitzat que inclou una sèrie de pautes que s'estableixen entre el pacient, d'una banda, i la seua xarxa d'ajuda, per un altre, (professionals, familiars i/o persones del seu entorn), perquè li servisquen de guia davant situacions de risc. La seua elaboració competeix a l'equip multidisciplinari de la Unitat de Salut Mental (a proposta del facultatiu de referència) i a la persona usuària.

A més, es millorarà la continuïtat assistencial de les persones amb conductes suïcides a través del desenvolupament un registre específic, lligat al PGR, per a les persones amb conductes suïcides.

Respecte a les mesures relacionades amb grups vulnerables i de risc, s'implantaran protocols d'atenció per a les persones amb conducta suïcida en les Unitats de Salut Mental i Unitats de Salut Mental Infantoadolescente.

També es millorarà la detecció del risc de suïcidi en les dones en situació de violència de gènere. Per a açò, s'incorporarà en el sistema Sivio (l'aplicació informàtica Sistema d'Informació per a la detecció i actuació enfront de la Violència de gènere en persones adultes) preguntes relacionades amb el risc de suïcidi per a dones en situació de violència de gènere. A més, es practicarà un garbellat de risc de suïcidi a totes les dones que donen positiu com a víctimes de violència de gènere en Sivio.

Així mateix, es practicaran garbellats de depressió en el programa de l'ancià i es crearà un protocol de coordinació amb els serveis socials per a la detecció de conductes suïcides entre les persones sense llar.

Un total de 6,99 casos per 100.000 habitants i 348 morts en 2015

L'objectiu comú és el de reduir el nombre de suïcidis, ja que la taxa de suïcidi a la Comunitat Valenciana és de 6,99 casos per cada 100.000 habitants i 348 morts en 2015. Aquesta taxa situa a la Comunitat Valenciana en el dotzè lloc entre les comunitats autònomes, per sota de la mitjana d'Espanya.

El suïcidi i les seues temptatives configuren un dels problemes més greus de salut pública. Segons l'OMS, el suïcidi es troba entre les deu primeres causes de mort, la qual cosa suposa que a l'any muiren en el món al voltant d'un milió de persones, sent l'1,8% del total de defuncions per aquest motiu.

Diferents estudis avalen que el suïcidi es pot prevenir malgrat tractar-se d'un fenomen complex que es presenta per múltiples factors i que no es pot atribuir a una sola causa concreta (intervenen factors psicològics, socials, biològics, culturals i ambientals).

El risc de suïcidi augmenta amb l'edat, sobretot en homes de més de 70 anys, fins al punt d'aconseguir-se taxes per sobre de 30 suïcidis per cada 100.000 habitants en edats avançades.

Respecte als intents de suïcidi, segons les dades del Servei d'Atenció Sanitària a les Urgències i les Emergències de la conselleria, en els anys 2014 i 2014 va haver-hi un total de 4.214 i 4.571 temptatives respectivament. En analitzar aquestes dades s'observa que les dones realitzen quasi 1,5 temptatives de suïcidi més que els homes i que el grup de dones de 15 a 16 anys presenta un nombre de temptatives molt major respecte al de 16-30 anys.

Destacats