Sanitat imparteix un curs sobre drogodependències a forces i cossos de la seguretat en municipis i mancomunitats de la Comunitat

Guardar

drogodependencias
drogodependencias

La conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, a través del Servei de Drogodependències i Altres Trastorns Addictius, ha començat este dimecres a impartir el curs "Infraccions i sancions per consum de substàncies. La realitat de les addiccions" en la seu a Alzira de la Mancomunitat de la Ribera (C/Tarongers, 116. Alzira).

L'objectiu d'aquest curs, pioner a Espanya, és informar sobre legislació en matèria de drogodependències i recursos de prevenció. Al mateix temps, s'ofereixen els instruments necessaris per a facilitar al màxim la labor que realitzen els agents per a prevenir, reduir l'oferta i la demanda de substàncies que puguen crear una addicció fonamentalment entre la població més jove.

El curs és totalment gratuït i està dirigit tant a policies locals, nacionals, guàrdies civils com a altres tècnics, tant d'Unitats de Prevenció Comunitària en Conductes Addictives, com de les mateixes entitats locals.

La formació té una durada de cinc hores i inclourà informació sobre la situació del consum de drogues a la Comunitat Valenciana, sistemes d'informació, la Llei Orgànica de Protecció en la Seguretat Ciutadana, la normativa autonòmica en drogodependències o les infraccions per publicitat, venda i consum de begudes alcohòliques. A més coneixeran la tipologia de centres i serveis d'atenció i prevenció de drogodependències.

Des que la Conselleria va oferir aquest curs al juny del 2016, ja ho han sol·licitat més de 20 municipis fins a final d'enguany: Cullera, Silla, Sueca, Vinaròs, Villena, Alcoi, Ibi, Cocentaina, Muro d'Alcoi, La Vall d'Uixó, Almenara, Xilxes, Moncofa, Nules, València, Dénia, Xàbia, Oriola i Sogorb.

A més d'estos municipis, existeixen diferents Mancomunitats que també han sol·licitat la realització del mateix: la Mancomunitat de la Ribera Alta (amb trenta-cinc municipis), Mancomunitat de la Vall d'Albaida (amb catorze municipis), la Mancomunitat de la Vega (amb quatre municipis), la Mancomunitat de Serveis Socials de la Marina Alta (amb set municipis), Mancomunitat de la Canal de Navarrés (amb dos municipis), la Mancomunitat de Municipis de la Safor (amb trenta municipis), la Mancomunitat de Camp de Túria (amb quinze municipis), la Mancomunitat de l'Interior Terra del Vi (amb cinc municipis).

Este curs naix després de l'entrada en vigor de la Llei 10/2014, de 29 de desembre, de la Generalitat, de Salut de la Comunitat Valenciana, que manifesta en l'article 99.1 que correspon als municipis imposar sancions per la comissió d'infraccions lleus en matèria de Drogodependències i Altres Trastorns Addictius, sempre que s'hagueren comés íntegrament en el seu àmbit territorial.

A més, la Generalitat té competència sancionadora en relació amb les infraccions lleus, greus i molt greus. D'esta manera, la Llei dóna l'opció a les entitats locals, en el cas de les infraccions lleus, de tramitar el procediment sancionador directament o remetre l'acta de la denúncia interposada per la Policia Local, en la direcció general d'Assistència Sanitària, servei de Drogodependències i Altres Trastorns Addictius, per a la seua tramitació. En el cas d'infraccions greus o molt greus, els Ajuntaments hauran de remetre l'expedient, en l'esmentat Servei per a la seua deguda tramitació.

Sancions i multes

Les dades arreplegades fins al moment per la conselleria de Sanitat respecte a les multes per la publicitat, venda, distribució i consum d'alcohol, tabac i unes altres substàncies estupefaents mostren que el 54% del total d'infraccions tramitades són per venda i/o consum d'alcohol en via pública, el 31% per venda d'alcohol fóra de l'horari permés i el 15% per venda d'alcohol a menors.

D'altra banda, el 46% de les sancions s'han imposat a persones jurídiques per la seua actuació atípica quant a venda de substàncies fora de l'horari permés i/o venda a persones menors d'edat. Les restants s'han imposat a persones físiques per venda o consum d'alcohol en la via pública. D'estes últimes, el 92% s'han tramitat contra persones de sexe masculí i el 8% de sexe femení.

Les infraccions es classifiquen en lleus, greus i molt greus. Per la comissió d'una infracció lleu, la multa pot arribar fins a 15.000 euros. Les greus són aquelles que porten aparellada una multa que oscil·la entre 15.000,01 fins a 60.000 euros; i, les molt greus se sancionen amb una multa entre 60.000,01 a 600.000 euros. Enguany, la totalitat de les sancions tramitades són lleus.

Destacats