caixa popular

Sanitat forma al personal responsable de realitzar l'avaluació dels menús escolars

Sanitat forma al personal responsable de realitzar l'avaluació dels menús escolars
08/01/2017 -

La conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, a través de la direcció general de Salut Pública, està formant al personal tècnic dels 16 Centres de Salut Pública de la Comunitat Valenciana, que cobreixen tots els departaments sanitaris, per a implementar a partir de l’inici del 2017 (curs escolar 2016-17) el Programa d’Avaluació i Foment de la Qualitat Nutricional de l’Oferta Alimentària en els Menjadors Escolars.

Durant el mes de desembre s’han dut a terme dos tallers d’actualització (a València i Alacant) en els quals 40 tècnics, pertanyents a les àrees funcionals de Seguretat Alimentària i de Promoció de la Salut, han adquirit les habilitats necessàries per a analitzar l’adequació dels menús mensuals servits en els menjadors escolars pel que fa a les recomanacions vigents. En aquestes sessions s’han treballat els fonaments legals que emparen aquestes mesures i l’homogeneïtzació de criteris perquè l’anàlisi de l’oferta dels menús mensuals siga uniforme.

A la Comunitat Valenciana hi ha en l’actualitat més de 1400 menjadors escolars subjectes a vigilància pels inspectors de seguretat alimentària en compliment amb l’establit en la reglamentació europea i els plans i programes nacionals i autonòmics que la desenvolupen. Durant el primer semestre d’enguany serà avaluada la qualitat nutricional de l’oferta alimentària d’un terç dels menjadors existents en l’àmbit de la Comunitat, i de forma sistemàtica en els cursos escolars següents, la qual cosa permetrà haver revisat la totalitat de centres escolars amb aquest servei abans d’agost del 2019.

Més de 250 inspectors realitzaran en el primer semestre visites de control

En les visites de control oficial planificades que es realitzaran al llarg del primer semestre del 2017, més de 250 inspectors de seguretat alimentària comprovaran si el menú servit coincideix amb l’anunciat a les famílies, a més de diferents aspectes relacionats amb l’accessibilitat, publicitat i oferta d’aliments i begudes en les màquines expenedores situades en els centres escolars. En els corresponents Centres de Salut Pública, els referents del programa verificaran si la informació de la composició dels menús és clara, detallada i coherent amb les recomanacions realitzades des de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

Amb la informació obtinguda s’elaborarà un informe que es remetrà als menjadors escolars dels centres docents valorats a fi que puguen adaptar la seua pràctica a les recomanacions per a millorar l’oferta alimentària en els seus menjadors. El Programa d’Avaluació i Foment de la Qualitat Nutricional de l’Oferta Alimentària en els Menjadors Escolars permetrà a més realitzar un diagnòstic general de la situació sobre aquest particular a la Comunitat valenciana, així com revisar i actualitzar les directrius sobre aquest tema.

Tres seran els aspectes fonamentals que revisarà aquest Programa. D’una banda, l’oferta alimentària dels menjadors de centres escolars d’educació primària i d’educació secundària obligatòria, inclosos els menús especials per motius de salut (al·lèrgies, intoleràncies alimentàries) de raons culturals o religioses.

Per un altre, l’oferta de fruites i verdures, especialment de proximitat i/o de producció ecològica, d’acord amb l’I Pla Valencià de Producció Ecològica presentat el passat mes de novembre.

I finalment, la ubicació, presentació, oferta i publicitat d’aliments i begudes a través de màquines expenedores d’aliments i begudes.

Aquestes accions són part del desenvolupament de l’IV Pla de Salut de la Comunitat Valenciana (2016-2020) que inclou entre els seus objectius els de “fomentar una alimentació saludable” i “millorar la qualitat de les actuacions dirigides a la protecció de la salut enfront dels perills associats al consum d’aliments”. La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport col·labora activament amb la Conselleria de Sanitat universal i Salut Pública per a la consecució d’aquests objectius en els centres docents.

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

11 − tres =

cartel de fiestas de torrent
Cena de los idiotas en el Talia
Cena de los idiotas en el Talia
Turismo salou