Salvador presenta les línies bàsiques de la nova Llei del Taxi

Guardar

161212_presentacio_llei_del_taxi_2
161212_presentacio_llei_del_taxi_2

La nova Llei del Taxi de la Comunitat Valenciana que està preparant el Consell té com a objectiu la "professionalització i millora de l'eficàcia i la qualitat del servei" i, per això, s'apostarà pel model "un taxista, una llicència" que, a més, evitarà acumulacions de llicències que poden generar situacions no desitjades. Així ho ha explicat la consellera María José Salvador després de reunir-se amb els membres que formen el Consell del Taxi, on ha assegurat que el Govern valencià "està compromés amb aquest sector, com hem demostrat amb totes les actuacions realitzades enguany i mitjà i amb la redacció d'aquesta nova legislació que era una reivindicació històrica del sector".

"Volem un sector més professionalitzat on siga el mateix titular de l'autorització el que explote el servei, entenem que açò redundarà directament en la qualitat que s'ofereix" perquè "s'estableix un contacte directe entre l'usuari i la persona que explota el servei que serà el primer interessat a tenir el vehicle en les millors condicions i de prestar el millor servei als usuaris", així ho ha anunciat la consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració de Territori, María José Salvador, juntament amb el sotssecretari de la conselleria, Francesc Signes, i el sotsdirector de Transports, José Moltó.

Segons ha informat la consellera, la llei aplicarà el model de prestació del professional autònom i, per tant, només les persones físiques podran ser titulars d'una autorització o llicència, sense perjudici que aquest titular puga comptar amb conductors col·laboradors o assalariats. Per als casos d'acumulació de llicències, la llei establirà un termini de dos anys perquè es faça la transmissió de les llicències a una altra persona física.

En aquest sentit, Salvador ha informat que la Llei "és un gran pas per a la professionalització i la millora de la qualitat del sector però també per a determinar amb claredat les competències que ara resulten confuses en la Llei de Mobilitat que no respectava el règim competencial de l'Estat i, per tant delegaven competències als ajuntaments que ja estaven delegades a la Comunitat.

Acabar amb la tarifa variable

Així, s'ha referit al fet que la Llei del Taxi acabarà amb la tarifa variable i les tarifes que s'apliquen per a desplaçaments fora dels municipis o les àrees de prestació conjunta seran les tarifes interurbanes. Igualment, s'aplicarà la tarifa de la Comunitat Valenciana en viatges fora dels límits de l'autonomia. A més, ha destacat, que es retornen les competències en aquesta matèria als municipis de menys de 20.000 habitants que no estiguen en una àrea de Prestació Conjunta.

Més vehicles adaptats per a respondre a la demanda

La consellera, en un altre moment de la presentació de la llei, ha ressaltat també que des de la Generalitat es pretén arribar a tenir un 5% dels taxis adaptats per a respondre a la demanda i les necessitats actuals. Actualment, aquest percentatge no arriba al 1%. Per a facilitar el desenvolupament d'aquest apartat ha explicat que, per a aquells propietaris que tinguen més d'una llicència, la llei els oferirà la possibilitat de mantenir-les durant un termini màxim de 10 anys si canvien el seu vehicle per un vehicle adaptat.

D'igual manera, l'avantprojecte de llei arreplega la creació de la figura dels centres de distribució dels serveis de taxi donant la possibilitat als taxistes perquè s'agrupen en una societat o en una cooperativa de serveis concentrant l'oferta dels serveis i millorant la seua comercialització. En cap cas l'usuari assumirà el cost de la posada a la disposició del taxi mitjançant el servei i l'atenció personal, telefònica o telemàtica.

A més, per primera vegada amb rang de llei, s'aclareixen els drets i deures dels usuaris i obligacions dels professionals.

Vehicles de 9 places

La llei també arreplega, entre altres novetats, que en règim general s'autoritzaran vehicles de 5 places i de 7 per a vehicles adaptats. Però en casos excepcionals, com per exemple en zones rurals on no està garantida una comunicació suficient amb transport (connexió directa en la capital comarcal o provincial dues vegades al dia, d'anada i tornada, matí i vesprada) s'autoritzaran vehicles de 9 places com a transport a la demanda i d'agrupació de viatgers.

"Any i mig de millores. De la inacció a l'acció"

Per a la consellera, aquest sector ha sigut considerat pel Consell des de l'inici de la legislatura com un sector de característiques pròpies "que havia de comptar amb una regulació específica. Per això, "hem estat treballant durant aquest temps en un text, que ha sigut debatut amb el Consell del Taxi, per a aconseguir el màxim consens possible, i així abordar una legislació concreta per al sector, tal com ho reclamaven les diferents associacions".

Es tracta d'un sector, regulat actualment per la Llei de Mobilitat, que reuneix a la Comunitat Valenciana a més de 4.700 taxis dels quals, 3.600 treballen en les 8 àrees de prestació conjunta i 1.100 taxis en diferents municipis.

En la seua intervenció, la consellera ha recordat que, mentre es redactava aquest primer text de la llei, la conselleria "no ha sigut @ajeno a les demandes i les necessitats d'un sector que portava molts anys reclamant una posició més activa de l'administració en haver estat desateses per anteriors governs". En aquest sentit, ha manifestat que l'actual Consell "ha passat de la inacció a l'acció, perquè volem un millor sector del taxi que oferisca un millor servei als usuaris".

En aquest sentit, ha recordat que, l'any i mig de govern, "s'ha implantat el calendari laboral de dies festius en l'àrea de Prestació Conjunta de València, atenent a una reivindicació històrica del sector. S'ha adaptat el règim de descansos de l'Àrea de Prestació Conjunta d'Alacant per a ajustar-ho a les necessitats actuals i, d'ací a poc temps, s'ampliaran les Àrees de Prestació Conjunta de Castelló i de la Safor per a aportar un servei més eficaç.· A més, s'ha intensificat el control per a evitar que aquests vehicles de servei públic exhibisquen anuncis i publicitat sexista".

També ha recordat que a partir de l'1 de gener es van a implantar els distintius autonòmics per als vehicles de lloguer amb conductor (VTC). "Una acció - ha continuat- que hem aplicat amb la col·laboració i el suport dels representants d'aquest sector per a evitar situacions irregulars". Així mateix, s'ha creat la Taula Contra l'Intrusisme en el Taxi integrada per les administracions públiques, les forces i cossos de seguretat de l'Estat i els taxistes per a aconseguir posar fre a les pràctiques irregulars que perjudiquen tant als mateixos taxistes com als usuaris.

A més, pròximament "adjudicarem l'estudi del Sector del Taxi a la Comunitat Valenciana que farà un diagnòstic de la situació i del servei per a abordar futures mesures sobre l'oferta, la qualitat del servei, les àrees de prestació conjunta o aspectes tecnològics, per a poder fer el desenvolupament reglamentari posterior", ha conclòs Salvador.

Destacats