Salvador aposta per aplicar la perspectiva de gènere a les polítiques de mobilitat per crear ciutats més inclusives

Guardar

170515_jornada_mobilitat_i_genere_1b
170515_jornada_mobilitat_i_genere_1b

La consellera de Vivenda, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha manifestat que "la mobilitat és clau per definir el model de ciutat que volem" i ha apostat per incluir la perspectiva de gènere en aquestes polítiques per "poder crear ciutats més inclusives".

María José Salvador ha realitzat aquestes declaracions en la inauguració de la Jornada de Mobilitat i Gènere, organitzada per la Càtedra Transport i Societat i promoguda per la Conselleria de Vivenda, Obres Públiques i Vertebració del Territori, amb l'objectiu de revisar, des d'una perspectiva de gènere, diferents aspectes sobre la mobilitat de les persones realacionats amb la sostenibilitat, la seguretat i l'ocupació.

Per a la consellera, "és fonamental el treball que s'està fent a través de les càtedres, tant de la Universitat Politècnica com de la de València, perquè són un espai fonamental de pensament i de reflexió, que pot reconduir i canalitzar la presa de decisions. Estic molt satisfeta d'haver impulsat aquestes Càtedres i treballar de manera conjunta amb el món acadèmic i la societat civil".

En aquest sentit, Salvador ha destacat la importància de la jornada i ha recordat els passos donats en la conselleria com ara la creació de la Taula de Gènere per poder aplicar la perspectiva de gènere a totes les polítiques i competències de la conselleria des de vivenda, fins les obres públiques, el transport i urbanisme".

En la seua intervenció, la consellera ha resaltat que en el primer any de funcionament de la Taula de Gènere, s'ha aconseguit "el reconeixement del Banc de Desenvolupament Interamericà com a model de Bones Pràctiques a Europa i que situa a la Comunitat Valenciana al mapa internacional a l'altura que es mereix". Segons ha explicat, la Taula de Gènere "està treballant des de la defensa de la igualtat i des de l'assumpció de la diversitat. Partim de la convicció què la perspectiva de gènere proporciona noves ferramentes d'interpretació de la realitat i pot donar lloc a noves estratègies d'intervenció a l'espai públic".

Sensibilitzar els diferents sectors involucrats

En aquest sentit, María José Salvador ha explicat que "es tracta de sensibilitzar els diferents sectors involucrats en la gestió urbana: administració, tècnics, empreses, ciutadans, per a la qual cosa, hem organitzat seminaris, xarrades i reunions informatives, entre les quals destaquen les jornades Gènere i Política Urbana. Arquitectura i Urbanisme des de la Perspectiva de Gènere, realitzades en col·laboració amb l'Institut Valencià de l'Edificiació, en les quals participaren rellevants expertes en la matèria".

"El segon objectiu de la Taula de Gènere - ha continuat Salvador - és el diagnòstic de l'estat de la qüestió al nostre territori, així com la identificació de nous espais de col·laboració. En aquest moment s'està redactant un protocol per evaluar la desigualtat urbana de gènere. I estem participant en fòrums internacionals que esta donant com a resultat col·laboracions amb institucions de la rellevància de la Càtedra UNESCO de Gènere, per exemple".

En tercer lloc, la consellera ha citat la implementació de reformes legislatives en coordinació amb totes les institucions implicades i ha indicat que "hem inclòs fins ara mencions explícites a la perspectiva de gènere en la Llei de la Funció Social de Vivenda i hem proposat modificacions de la Llei d'Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge. Hem regulat l'Informe de l'Impacte de Gènere i publicat una guia d'intervenció en espais públics amb perspectiva de gènere, el SET, per orientar tot el personal tècnic i administratiu involucrat en les polítiques urbanes en les seues licitacions".

Llibre blanc de la política urbana

A més, s'està redactant un llibre blanc de la política urbana des de la perspectiva de gènere, amb l'objectiu d'analitzar la normativa vigent en matèria d'edificació i espai urbà, per detectar possibles lagunes i elaborar propostes que garantisquen la consideració de l'enfocament de gènere a la normativa.

Salvador ha indicat que "volem incentivar accions innovadores en matèria de disseny d'espais urbans, per això, hem impulsat la primera edició dels Premis Vivenda, Mobilitat i Urbanisme amb Perspectiva de Gènere. Així mateix, hem organitzat el concurs d'idees per la redacció del projecte de regeneració urbana de l'entorn a la plaça Ciutat de Bruixes, Llotja de la Seda, Mercat Central i Església de Sant Joan del Mercat. Projecte emblemàtic per a la ciutat de València per l'interés de la zona d'aquest entorn amb edificis històrics i singulars, integrant la perspectiva de gènere i respectant la diversitat social i cultural de l'entorn".

Per a la consellera, "tot açò confirma el compromís del Govern valencià en la transversalització de les polítiques de gènere en matèria d'urbanisme, vivenda i vertebració del territori. El context polític i de transformació actual obri una gran oportunitat per reformular la nostra relació amb la ciutat, tant en els seus edificis com en els seus espais urbans".

Ciutats i territoris més amables, acollidors i amb més qualitat de vida

Així mateix, Salvador ha afirmat que per això "és necessari disposar de coneixement, instruments i experiències innovadores en la matèria que ajuden a formular polítiques públiques i estratègies de disseny per regenerar les nostres ciutats. Volem ciutats i territoris més amables, acollidors i amb més qualitat de vida, i hui més que mai són necessàries totes les veus".

També ha reivindicat "ciutats inclusives, innovadores i sostenibles per a les quals són necessàries, per tant, la mirada de la dona com a col·lectiu històricament silenciat. La perspectiva de gènere consisteix en afavorir una societat inclusiva en què totes les opcions personals puguen tindre la mateixa cabuda".

 

 

 

 

Destacats