Salvador anuncia que en 2017 es podrà visitar la col·lecció de trens i tramvies històrics que FGV guarda en els antics tallers de Torrent

Guardar

fgv
fgv

La Consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha anunciat que Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) obrirà al públic en 2017 els antics tallers i cotxeres que l'empresa pública té a Torrent i que alberguen més de 70 trens i tramvies històrics, dels segles XIX i XX, 13 d'aquests vehicles totalment restaurats i visitables.

L'anunci ho ha realitzat, en el transcurs d'una visita a aquestes instal·lacions, en la qual ha estat acompanyada per l'alcalde de Torrent, Jesús Ros, i els representants de diferents associacions ferroviàries. En el transcurs d'aquest acte s'ha presentat el programa 'Obrim per Obres' permetrà obrir al públic com a Taller d'Història aquest conjunt arquitectònic i la col·lecció de trens i tramvies històrics que acull.

Salvador ha destacat que "per primera vegada FGV obre a la societat aquest conjunt arquitectònic i presenta un programa de recuperació i valorada d'aquests tallers que han estat abandonats i que ara amb 'Obrim per Obres' s'inicia el procés per recuperar-los per a la gent. Fins avui ja s'han realitzat els primers treballs de condicionament de la platja de vies i dels elements exteriors i amb el Pla Director es marcaran les properes intervencions d'aquest conjunt arquitectònic".

Respecte als trens i tramvies històrics que acullen els tallers, la Consellera ha assenyalat que "la col·lecció de vehicles històrics representa una oferta cultural d'àmplia visió territorial, sobre origen, evolució, present i futur de la xarxa de transport ferroviari de la nostra Comunitat, i que per primera vegada es va a poder mostrar íntegrament d'una manera programada".

El Pla Director que s'està elaborant permetrà establir les fases i actuacions a realitzar, sent compatible els treballs necessaris amb el programa de visites previst per FGV al llarg del 2017, any que coincideix amb la celebració del 30 aniversari de l'empresa. Sota la direcció de l'arquitecte Javier Pérez Igualada s'estableixen les necessitats del conjunt ferroviari de Torrent.

Aquest document és una eina clau per executar uns correctes criteris d'intervenció i desenvolupar la planificació pressupostària que permeta l'obertura en fases de l'obra i es conclourà després de conéixer l'informe de possibles patologies de l'immoble, que permetrà al seu torn conéixer amb exactitud les intervencions que es puguen o hagen de realitzar.

Treballs realitzats

Els treballs fins a aquest moment formen part d'una primera fase, en la qual s'han condicionat els accessos als tallers per a visites externes a la platja de vies. Uns 3.000 m2, de manera que es pot recórrer aquesta zona fins a arribar a l'edifici principal on es troben els vehicles restaurats, accedint per la porta de l'oest al costat de l'entrada de les vies. L'execució d'aquestes obres permet establir un programa de visites guiades i controlades a la zona, independentment de l'interior dels edificis.

Per procedir amb aquesta primera fase, ha estat necessari alliberar la platja de vies, ocupada amb les unitats UTA, per la qual cosa s'ha procedit al seu desballestament, a excepció d'aquells trens que tenen alguna relació amb l'accident de metre del 2006.

Els tallers i cotxeres de Torrent van ser projectats per l'enginyer Santiago Castro Cardús i llocs en servei per la Companyia de Tramvies i Ferrocarrils de València l'any 1963 i s'empraven per a realitzar el manteniment del material mòbil que l'esmentada empresa utilitzava en la línia que unia València amb Vilanova de Castelló, que avui és part de la línia 1 de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana.

En engegar-se l'actual seu de FGV a València Sud, que comprén tallers i cotxeres, els de Torrent van passar en 1992 a convertir-se en instal·lacions auxiliars de tallers i magatzem. Actualment, aquest complex de naus industrials, al costat de la seua platja de vies, serveix també de dipòsit de la col·lecció de Material Històric de FGV.

Arxivat a:

Destacats