"Sagunt a Escena": retorn a l'època clàssica

El festival teatral més important de Sagunt fa viatjar a la ciutat a la seua època grecorromana amb un programa ple de teatre clàssic en els escenaris de la localitat

Guardar

-Sagunt._Teatre._Orchaestra
-Sagunt._Teatre._Orchaestra

Sagunt a Escena s'ha consolidat com un dels esdeveniments culturals més importants de la Comunitat Valenciana, arribant a ser un referent total de teatre i un dels majors atractius de la capital del Camp de Morvedre. El festival, que va inaugurar la seua programació el passat 25 de juliol amb l'obra de clown "Pla, Pla & Cia.", que explica les aventures i desventures de dos pallassos totalment antagònics, continuarà de forma ininterrompuda fins al 7 de setembre, tancant el programa amb el Festival Internacional Cante de les Mines, certamen de flamenc en el qual es commemoren els càntics miners llevantins que es van originar en el segle XIX.

"El festival no s'estanca en el passat, sinó que tracta de fer una reinterpretació atemporal dels grans textos clàssics, traslladant-los a un escenari contemporani".

El festival, que amb la present, acumula ja 35 edicions, és un dels majors referents de l'espectacle escènic i cultural. La programació, composta per obres de teatre, dansa, música i tallers, obri les seues portes a un públic molt divers amb funcions tant en escenaris com en el carrer, i algunes d'elles de caràcter gratuït, aproximant, d'una manera molt propera, la cultura i història a l'espectador.

"És complicat resumir tot el que és Sagunt a Escena, perquè hi ha molt i molt bo. Però, en definitiva, és la trobada entre l'antiguitat i la contemporaneïtat; la suma de les arts escèniques; un cartell variadíssim, ple d'espectacles amb una posada en escena cuidada, un text potent i, en molts casos, penetrant; i amb un compromís social amb la nostra actualitat", assenyala Pau García, un dels voluntaris que col·laboren a Sagunt a Escena.

Un catàleg interdisciplinari

L'oferta d'espectacles de Sagunt a Escena es compon d'actuacions de diverses disciplines: dansa, clown, teatre, música... que arriben a tots els públics. Actuacions de titelles, una obra de clown i un taller d'arqueologia són el principal atractiu per als més xicotets que vulguen ser partícips de l'experiència cultural que ofereix el festival. "Menuts a Escena", un taller incorporat enguany que es realitza coincidint amb les funcions teatrals "Filoctetes", "Amazones" i "Fedra", pretén que els xicotets aprenguen sobre el món grecoromà, la seua mitologia i els valors que transmet l'obra que s'està representant simultàniament. L'activitat conta, a més amb una simulació d'excavació, en la qual els joves arqueòlegs aprendran sobre la vida quotidiana dels antics romans.

Per la seua banda, els majors tenen a la seua disposició una gran quantitat de clàssics, entre els quals es troben "Antígona", "Filoctetes", "Èdip", "La Celestina" i "Otelo". A més d'aquestes representacions dramàtiques, es troben en la programació els espectacles de dansa "El Jardí de les Delícies", que, igual que el tríptic, es compon de tres parts, homònimes a les de l'obra del Bosco, "El Jardí de les Delícies", "L'Infern" i "El Paradís"; "Clarobscur", una obra de dansa del ballarí Ángel Muñoz, en la qual combina els seus referents del flamenc i la dansa amb la música electrònica; i "Aigua", un vistós espectacle de dansa aèria i acrobàtica que tracta la trobada de dues ànimes oposadament complementàries que han d'aprendre a conviure, alhora que intenta conscienciar als espectadors sobre la cura de l'entorn.

A més, el festival acollirà diversos espectacles musicals, entre els quals s'expliquen "El Swing del So", en la qual el cantautor cubà Pancho Amat, al costat del seu grup El Cabildo del Son, omplirà del millor swing cubà el nucli antic de Sagunt; "La Ruta de la Seda", un recorregut per la història de la seda, que viatjava des d'Orient fins a arribar a la Llotja de la Seda de València, interpretat per la banda Capella de Ministrers; i el certamen Cante de les Mines, que rememora els càntics miners del segle XIX, els quals van anar una important aportació a la cultura popular que envoltava la siderúrgica llevantina.

Destacats