Rocafort, ciutat Machado, homenatja el seu veí il·lustre

L'Ajuntament i la Generalitat treballen perquè Villa Amparo, la residència del poeta, siga de titularitat pública

Guardar

consell-machado
consell-machado

El V Aula Juan de Mairena, les jornades entorn d'Antonio Machado que aquest cap de setmana ha acollit la Casa de Cultura de Rocafort, es va clausurar ahir amb l'objectiu aconseguit de donar a conèixer el fecund llegat que el poeta va deixar en la localitat, on va residir entre 1936 i 1938.

Aquesta trobada, que ha reunit des de divendres reconeguts investigadors, literats i historiadors per analitzar l'obra de l'autor, ha sigut el resultat de mesos de treball del Consell Sectorial 'Rocafort, Ciudad Machadiana', format per associacions cíviques de la localitat i coordinat per la regidoria de Cultura.

D'aquesta forma, l'alcalde, Víctor Jiménez, va agrair en l'acte de clausura “l'entusiasme i activisme” del grup en el disseny del programa i en la seua labor per divulgar l'estada d'aquest veí il·lustre en la localitat. “Aquestes jornades són el millor homenatge que podem rendir. Omplen un buit incòmode per a molts perquè no enteníem com durant tants anys no podia reivindicar-se la figura de Machado a Rocafort”, va afirmar Jiménez.

L'alcalde, que es va reunir divendres passat amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, per tractar la compra de Villa Amparo -lloc de residència del poeta-, va apuntar que l'Ajuntament està treballant amb la resta d'Administracions i amb la Xarxa de Ciutats Machadianes perquè siga un centre de titularitat pública.

Per la seua banda, Enric Albiach, en representació del Consell Machado de Rocafort, va recordar la figura de Rafael Arnanz, secretari general de l'Ajuntament de València i veí de la localitat, mort a principis de mes, gran amant de Machado, a més d'amic, col·laborador i persona compromesa, va destacar.

Machado en la Guerra i el refugi

Dissabte, Manuel Aznar Soler, Catedràtic de Literatura Espanyola Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona i fundador del Grup d'Estudis de l'Exili Literari (GEXEL), va oferir una ponència entorn del II Congrés Internacional d'Escriptors per a la Defensa de la Cultura, de 1937, que va tenir a València una de les seues seus. Aznar va remarcar, entre altres aspectes, que el Congrés va afavorir el “compromís moral” dels escriptors antifeixistes de tot el món per defensar amb la ploma els ideals de la República.

A continuació, Angela Nzambi, escriptora de Guinea Equatorial i membre de la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat del País Valencià (CEAR-PV), va reflexionar sobre la situació dels refugiats en l'actualitat, que pateixen, va dir, “constants obstacles davant el seu dret d'asil arreplegat en els Drets Humans”.La companyia de teatre A stessa voce, dirigida per Jesús Pérez Dolz, va tancar la jornada amb la representació de 'Machado a escena', una adaptació personal i original sobre l'obra del poeta.

Destacats