Ricardo Yago Soler, homenatjat per la seua labor com a president en la UMT

La segona edició de "Sóc de Torrent. Torrentins que fan banda" reconeix la labor de Ricardo Yago com un dels fundadors i com a president de l'entitat

Guardar

torrent_yago
torrent_yago

El passat 18 de novembre, l'agrupació musical "Unió Musical de Torrent" va celebrar el concert extraordinari en honor a la patrona de la música, Santa Cecília. En aquesta data tan assenyalada on es reconeix la labor i el treball dels qui dediquen part de la seua vida a la música, es va retre homenatge a un dels fundadors i presidents de l'agrupació, Ricardo Yago Soler.

Aquest homenatge forma part de la col·lecció "Sóc de Torrent. Torrentins que fan banda", que es va iniciar l'any passat amb el reconeixement a Ramón Hernández Yago del Cercle Catòlic de Torrent.

Aquest lliurament s'ha presentat sota el títol "De saxofonista a president", mitjançant un llibre i un reportatge audiovisual realitzat pels departaments municipals de Publicacions i del Gabinet de Comunicació, que mostren la labor i l'esforç que Ricardo Yago ha dedicat des de molt jove a la Unió Musical de Torrent.

Ricardo Yago comença els seus primers passos en la música amb tan sols sis anys, primer, acudint a classes de solfeig en la nostra ciutat i, més tard, en el Conservatori de Música de València. Des de ben jove, va ingressar en la banda del Cercle Catòlic tocant el saxofon, l'instrument preferit pel seu pare, qui, demostrant el seu amor per la música, li va motivar a interessar-se per aquest instrument. Quan tenia divuit anys, Ricardo decideix ingressar en la banda del Patronat de la Joventut Obrera de Torrent, i en 1970, ell, Ramón Bresó, Tomás Ortí i Gaspar Navarro van crear una junta directiva per a unir les bandes del Patronat i La Clàssica, amb l'objectiu d'aconseguir que Torrent tinguera una banda gran amb molts músics.

Aquesta nova entitat musical va ser la Unió Musical de Torrent, que es materialitzava en 1973. Des de 1990 fins a 2011, Ricardo Yago va ostentar la presidència de l'agrupació; una època on el president i la junta directiva van aconseguir que la UMT tinguera una gran rellevància cultural en la societat torrentina en diversos àmbits i van aconseguir crear una banda gran –el seu objectiu- sota un sistema educatiu basat en el foment de l'escola de l'agrupació, i destinat a la formació especialitzada de nous talents que van començar a rebre classes en les instal·lacions de l'entitat musical, sobretot en la seua nova seu de l'edifici Montecarlo, que es va inaugurar l'any 2007.

Tota la labor i esforç de Ricardo, des que es va fer músic fins a la seua llarga trajectòria presidint l'entitat, es reflecteix en les pàgines d'aquest llibre i en el reportatge on han col·laborat amics i companys seus de l'agrupació, com l'actual president Juan Benavent, Ramón Bresó, Pepe Plaza o José Ortí, representant a la banda, i els seus familiars més reunits, la seua esposa Ana, els seus fills Ana i Ricardo, els seus néts: Pablo, Julio i Teresa, el seu gendre, José Vicente Simó i la seua nora Carmen María Fernández, tots ells vinculats a la Unió Musical de Torrent.

L'alcalde Jesús Ros va reconéixer en l'acte "l'esforç, la dedicació i el treball que Ricardo Yago ha realitzat en la Unió Musical de Torrent. Aquell jove Ricardo incansable que va començar tocant el saxo i que faria realitat –al costat de la seua directiva- molts projectes ambiciosos en l'etapa amb més expansió de l'agrupació".

Ricardo va estar acompanyat per amics i familiars i, per descomptat, per tots els músics de la UMT, agrupació de la qual encara forma part activa. L'alcalde va lliurar el guardó a un emocionat Ricardo, qui va dedicar al costat del seu fill –també músic de l'agrupació- unes paraules al públic assistent.

El Concert Extraordinari de Santa Cecília, dirigit per Frank de Vuyst, es va dividir en dues parts, en la primera es van interpretar les següents peces: el pasdoble El torico de la corda de Luis Serrano Alarcón, Quadres Diabòlics d'Alexandre Kosmicki, i Spartacus de Aram Khachaturian; i en la segona part, íntegrament dedicada a Ricardo Yago, la Cavalcada de les Valkirias de Richard Wagner, la Simfonia nº 5 de Ludwig van Beethoven, i el pasdoble Ana Mª Yago, de Mariano Puig Yago.

El vídeo documental pot veure's en el següent enllaç:https://youtu.be/lhescdfq2yu.

Destacats