Ribó: "València és una ciutat oberta, de respecte i de convivència, i ha de continuar sent-ho".

Guardar

1025-llibertats-democratiques-2
1025-llibertats-democratiques-2

“València és una ciutat oberta, de respecte i de convivència, i ha de continuar sent-ho”, han coincidit a afirmar este matí tant l'alcalde Joan Ribó com la regidora d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano, que han presentat als mitjans de comunicació la moció en defensa de les llibertats democràtiques i una convivència lliure de violència en la ciutat de València, que se sotmetrà demà a la votació del Ple. En esta compareixença s'ha anunciat l'obertura, l’any que ve, d'una Oficina d'Atenció als Delictes d'Odi i Discriminació en la nostra ciutat.

Esta moció inclou una condemna del Ple de l'Ajuntament als actes violents propiciats per elements d’extrema dreta, físics i verbals, que es van produir durant la Processó Cívica i durant tota la jornada del passat 9 d'octubre. “El 9 d'Octubre ha de ser un dia de festa , d'estima i d'alegria entre els valencians, i València és una ciutat oberta, on s’ha de respectar la diversitat de totes les persones, siga quin siga el seu color de pell, la seua procedència, la seua orientació sexual, creences o idees polítiques. Per això promovem la participació en el Nou d’Octubre des de la diversitat“, ha dit Joan Ribó, que ha apel·lat a “la unitat en la defensa dels interessos dels valencians perquè no tornen a repetir-se escenes de violència verbal com les que va haver-hi al matí, ni de violència física i assetjament, com les que lamentablement es van produir a la vesprada”.

Ribó ha recordat que cal vetlar pel normal desenvolupament de la Processó Cívica, “que hem declarat bé d'interès cultural”, i per la pervivència i la conservació dels valors tradicionals que representa”. També ha advocat per la salvaguarda i respecte de drets fonamentals recollits en la Constitució Espanyola, “com els de llibertat d'expressió, reunió i associació (articles 20,21 i 22), però també uns altres com el dret a la intimitat (article 15), llibertat religiosa (article 16) o el que garanteix la llibertat i la seguretat, que és l'article 17. L'ajuntament farà tot el que puga perquè els delictes que van contra ells s'eradiquen de València”.

Ha afegit Joan Ribó que en un aspecte com el rebuig a la violència i la defensa de la convivència, no hi ha mitges tintes: “o estem amb la democràcia, o s'està amb els violents”. L'alcalde s'ha mostrat convençut que demà es votarà unànimement esta moció que porta al Ple el Govern de la Nau “d'acord amb el compromís de condemnar qualsevol acció violenta, física o en forma d'insults, com les que es van produir el 9 d’Octubre; desenvolupar accions que fomenten la convivència i el respecte a totes les persones, prevenint qualsevol forma d'odi; o instar a totes les entitats d'esta ciutat , i especialment a les entitats esportives, que tenen molta incidència entre la gent jove, perquè contribuïsquen a aconseguir-ho”.

Ha informat igualment l'alcalde que els serveis jurídics municipals -com s'arreplega en una de les propostes d'acord de la moció- “estan estudiant la personació de l'Ajuntament com a acusació popular en actes de violència com els ocorreguts”. Posteriorment s'ha referit en concret a l'apartat en el qual des del Govern de la Nau “s'insta a les institucions autonòmiques i estatals a prevenir la violència, actuar amb fermesa per a garantir els drets constitucionals, com el d'expressió, reunió i associació, i quan es cometa un delicte i es tinguen proves, es denuncie i es porte als tribunals”.

UNA OFICINA MUNICIPAL PER A PREVINDRE I DENUNCIAR ELS DELICTES D’ODI

“No podem ser indiferents a la violència i este govern no ho és”, ha afirmat la regidora d'Igualtat, Isabel Lozano. La regidora ha informat que dins d'eixa ferma voluntat del Govern de la Nau “de no ser indiferent a la violència, ni a la intolerància, el pròxim any es posarà en funcionament en la nostra ciutat una Oficina Municipal d'Atenció a les víctimes dels Delictes d'Odi i Discriminació. Una iniciativa que estan treballant les regidories d’Igualtat i Polítiques Inclusives, juntament amb Cooperació al Desenvolupament i Persones Migrants.

Lozano ha defensat la “tolerància zero davant els qui exerceixen la violència, perquè els delictes d'intolerància i odi de cap manera poden ser normalitzats ni acceptats”. Lozano ha dit que es prendran totes les mesures per a no permetre delictes d'odi en la nostra ciutat “ni cap a les persones migrants (racisme i xenofòbia), ni cap a la diversitat d'orientació sexual (homofòbia o transfobia), ni per qüestions de creences religioses o laiques, ni per ser dona, ni cap a les persones sense sostre, ni per causa de diversitat funcional o discapacitat física o psíquica, ni per raons de diferència política.”

Lozano ha proposat que en la societat valenciana es promoga “un renovat pacte social en defensa de les llibertats democràtiques”.

Destacats