Ribó defén el turisme com a eina de riquesa i ocupació, "però cal fer-ho sostenible i rendible també per als treballadors"

L'alcalde ha destacat les bones dades de la campanya turística en València durant tot l'any, i especialment durant la temporada estival

Guardar

0817-declaracions-estiu-4
0817-declaracions-estiu-4

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha destacat hui les bones dades i els resultats de la campanya turística estival en la ciutat. En una trobada amb els mitjans de comunicació, Ribó ha defés la importància estratègica del turisme com a motor econòmic, però ha defés la importància de recolzar un desenvolupament sostenible i equilibrat del sector, i ha destacat la necessitat que els treballadors d'este també es beneficien dels bons resultats.

“El turisme és el principal motor econòmic i de creació d'ocupació de la ciutat, i constituïx el 13,2% de PIB de la Comunitat Valenciana”, ha recordat l'alcalde. Ribó ha destacat dades com l'increment del 15% en l'aeroport de València en els primers set mesos de l'any; l'augment de visitants de l'Albufera; o l'increment de persones que han acudit als museus, com el Museu Faller (que ha duplicat el nombre de visites respecte al 2016), o els museus de Les Roques i la Setmana Santa. “Estem aconseguint un dels objectius que ens havíem plantejat des del principi, que és la diversificació”. De fet, l'alcalde ha oferit un dada que il·lustra perfectament el bon estat de salut del sector en la ciutat: “ha vingut més gent que en el moment màxim de l'América's Cup en 2007”.

En este context, Ribó ha defés que la gestió d'este sector ha de passar per la diversificació i la sostenibilitat. “Els estudis indiquen que el turisme en tot el món creixerà enormement, i per això, un turisme sostenible no pot ser aquell que cresca de manera indefinida, sinó que ha d'arribar a uns equilibris i s'ha de diversificar”, ha afirmat.

A més, Ribó ha defés que els beneficis del turisme es repartisquen entre tots els agents implicats: “els treballadors del sector han d'aconseguir dos coses fonamentals: més estabilitat laboral i millors salaris”. “El món del turisme i de la restauració patix de precarietat i salaris baixos, la qual cosa és l'origen dels moviments reivindicatius que estan sorgint”. Per això, ha afegit, des de l'Ajuntament de València “defenem que els beneficis del turisme han d'arribar també als treballadors, perquè a Espanya es dóna un dada terrible, que és que creix el PIB però abaixen els salaris; i tenim l'obligació de buscar solucions”.

En tercer lloc, l'alcalde ha subratllat que “també el turisme ha de respectar la convivència”, i s'ha mostrat a favor de “buscar la regularització en el cas dels apartaments turístics”. “Cal plantejar-se que este tipus de turisme també ocasiona un augment dels servicis per a l'Ajuntament, i haurà de pagar una taxa, com a paga la resta de ciutadans”.

Finalment, Joan Ribó ha assenyalat la necessitat que el sector es regisca per unes normes de convivència ben definides, i ha assenyalat que s'està treballant en coordinació amb la Regidoria de Policia Local “perquè es respecten les formes de viure dels valencians”. “Turisme sí –ha conclòs l'alcalde- perquè és una eina fonamental, però cal adequar-ho, diversificar-ho i que beneficie tota la població”.

LA PLAÇA DE LA REINA I ALTRES TEMES D'ACTUALITAT

Durant la seua trobada amb els mitjans de comunicació, l'alcalde s'ha referit també a altres qüestions que li han plantejat els informadors. Respecte al concurs per al projecte de remodelació de la plaça de la Reina, Ribó ha recordat que ja s'ha efectuat el procés d'adjudicació “amb tota normalitat i seguint estrictament la normativa, i volem culminar-ho abans de maig del 2019”. “És un tema molt important que nosaltres sí que portarem endavant –ha manifestat- a pesar que altres no ho van fer, i per això entenc que estiguen enfadats, nerviosos i preocupats. Nosaltres estem convençuts que la plaça de la Reina mereix ser una plaça per a les persones i estem treballant en esta idea”.

Així mateix s'ha manifestat sobre l'aparcament del Mercat Central, “una dotació que des del primer moment vam entendre que és fonamental, i per això vam posar els diners corresponent per a portar-lo endavant, la qual cosa tampoc es va fer per part dels governs anteriors”.

També han preguntat a l'alcalde sobre l'enquesta fallera, i a este respecte Ribó ha assegurat que “si se sotmetera este tipus d'estudis a la mateixa anàlisi que s'ha fet sobre la de l'Ajuntament de València, algunes entitats com el CIS (Centre d'Investigacions Sociològiques), ja estaria en avís d'expedient”. Ribó ha assegurat que li “crida profundament l'atenció que, amb totes les empreses que fan enquestes de qualsevol tipus, només s'haja requerit a l'Ajuntament de València, quan ni tan sols tenim les dades”.

“No podem atendre el requeriment de l'Agenda de Protecció de Dades de no utilitzar els dades personals –ha afegit- perquè mai els hem tingut”. “Hem fet exactament el que ha fet el CIS: si nosaltres hem fet una cosa mal, el CIS també ho haurà fet, simplement s'han utilitzat mètodes absolutament normalitzats a Espanya per totes les empreses sociològiques”. L'alcalde ha conclòs recordant que “potser la situació estiga relacionada amb el fet que la presidenta de l'Agència de Protecció de Dades haja sigut viceconsellera del Partit Popular a Castilla-La Mancha”.

Finalment, els periodistes han requerit el primer edil sobre l'actuació de la Policia Local en el desallotjament d'una parella de cameruneses del Centre Cultural i d'Oci de Camerun, del barri de Benicalap. L'alcalde ha assegurat que, “en funció de la informació que he vist, l'actuació de la Policia Local em pareix correcta, no he vist cap desmesura”.

Destacats