Ribó: "Amb una gestió eficient, hem augmentat en un 47 % les polítiques socials de la ciutat, sense aplicar-hi retalls"

L'alcalde ha intervingut en el curs de la Universitat Complutense de Madrid Las Naciones Unidas en el siglo XXI, juntament amb l'alcaldessa Manuela Carmena

Guardar

0719-ribo-curs-onu-complutense-3
0719-ribo-curs-onu-complutense-3

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha participat hui, juntament amb l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, en el curs d'estiu Las Naciones Unidas en el siglo XXI: retos y oportunidades, que organitza la Universitat Complutense de Madrid. Ribó ha exposat les línies que definixen la gestió del Govern de la Nau al capdavant del consistori en la seua aposta per la sostenibilitat, que coincidixen plenament amb els objectius de la denominada Agenda 2030 de l'ONU.

L'Agenda planteja 17 objectius amb 169 metes de caràcter integrat i indivisible que comprenen les esferes econòmica, social i ambiental, i que es van elaborar al llarg de més de dos anys de consultes públiques, interacció amb la societat civil i negociacions entre els països. L'estratègia aprovada per als pròxims 15 anys, fins al 2030, regirà els programes de desenvolupament mundials amb la premissa de “construir societats pacífiques, justes i inclusives, protegir els drets humans i promoure la igualtat entre els gèneres i l'apoderament de les dones i les xiquetes, i garantir una protecció duradora del planeta i els seus recursos naturals”.

Les prioritats d'actuació en l'Ajuntament de València, ha explicat l'alcalde durant la seua intervenció, s'assenten també en la sostenibilitat i en l'atenció i promoció dels ciutadans i ciutadanes, com es pot comprovar en les distintes accions mampreses, al llarg dels dos anys de govern. En este sentit s'emmarquen les iniciatives “per a acostar els servicis públics a tots els barris, la qual cosa”, ha explicat Ribó, “ha suposat un gir de 180 graus respecte a les polítiques de ‘grans esdeveniments’ dels anteriors governants”. Entre estes accions, el primer edil ha citat el Pla de Xoc de Neteja, amb un augment pressupostari del 14,5 %, o les polítiques de mobilitat, que realitzen una aposta “primer pel vianant, després pel transport públic (l'EMT ha vist incrementat el nombre de passatgers en 5,4 milions de persones), l'ús de la bicicleta (amb més de 20 quilòmetres ja construïts, com l'Anell Ciclista del centre, o en procés) i, finalment, pel vehicle privat a motor”.

Així mateix, i a pesar que els municipis no tenen competències directes sobre l'ocupació, Ribó ha mostrat la seua preocupació per la situació de desocupació a la ciutat. “I per això hem dirigit la nostra acció a ajudar la gent que ho té més difícil per a trobar un ocupació: els parats de llarga duració i els jóvens. Hem posat en marxa plans de formació i programes de beca remunerada, hem incrementat les ajudes a l'emprenedor i en sectors clau de la ciutat, com el petit comerç i els mercats.”

UNA CIUTAT “AMB VALORS”

L'alcalde ha defés el caràcter de València com “una ciutat amb valors”. “I per això, l'estampa de València ha passat d'aquell frívol Ferrari a què es pujaven els polítics en els temps de crisi, a ser un referent mundial en polítiques d'alimentació sostenible, del bracet amb l’ONU-FAO”, ha afirmat.

Este caràcter “amb valors” es plasma en fets com que “a València ja no es talla la llum ni l'aigua a cap família per no poder pagar el rebut, ni es desnona ningú per impagament de la hipoteca. I als que no tenen ni un sostre davall del qual albergar-se, els hem facilitat l'empadronament perquè puguen rebre les ajudes socials que els permeten una nova oportunitat”.

En este context, Ribó ha destacat també les accions directes de millora de la vida als barris, com la rehabilitació del mercat del Grau, el parc de l'ermita d'Orriols, o els processos participatius. “I en este segon tram del mandat volem donar una espenta al nou parc de Desembocadura, al barri de Natzaret, i refermar el camí cap a la regeneració del Cabanyal-Canyamelar. En tota la ciutat, i especialment en estos barris esmentats, sabem que hi ha moltes expectatives posades en nosaltres després de 24 anys d'oblit governamental o de destrucció planificada. El repte és enorme, i en estos dos anys de mandat hem començat a canviar el rumb a fi de millorar la qualitat de vida no sols en el centre sinó en cada racó de la nostra ciutat. Ho farem possible, amb participació ciutadana i amb transparència”, ha assegurat Ribó.

“Amb una gestió eficient, hem augmentat en un 47 % les polítiques socials de la ciutat, sense aplicar-hi retalls. Hem reduït el deute dels 964,5 milions d'euros de 2012 fins als 583,55 milions. I el pagament a proveïdors ha passat de cotes de 60 dies, fins als 2 dies actuals, que en mesos de major trasbals pot situar-se en els 8. Açò”, ha conclòs l'alcalde, “també és dinamitzar l'economia de la ciutat, com ho és apostar pels sectors productius, amb un turisme ordenat, i un floriment de la cultura com no s'havia vist en anys”.

L'Assemblea General de Nacions Unides va aprovar al setembre del 2015 l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, que constituïx un pla d'acció a favor de les persones, el planeta i la prosperitat, i que perseguix també enfortir la pau universal i l'accés a la justícia.

Destacats