Revisió urbanística en el barri de l'Artista Faller

Guardar

ciutat-fallera
ciutat-fallera

El regidor d'Urbanisme, Vicent Sarrià, ha presentat aquest matí, acompanyat pel de Cultura Festiva, Pere Fuset, les diferents alternatives que es plantegen en la revisió urbanística detallada i participativa en el barri de l'Artista Faller, en línia amb l'actuació transversal del Govern de la Nau per a valorar este enclavament de la ciutat millorant les seues dotacions, la seua mobilitat, connectivitat, usos, qualitat ambiental i infraestructures verdes, i convertint-ho també en un focus d'atracció turística vinculat al món de les Falles.

"El que presentem hui és el document preliminar, l'estudi inicial per a la revisió detallada de l'àrea funcional de la Ciutat de l'Artista Faller, un document que el que pretén és fer una diagnosi del qual és la situació de partida i quines són les possibles alternatives que entenem des de l'Ajuntament que es podria donar a cadascun dels problemes que hem diagnosticat, encara que en el procés de participació ciutadana puguen plantejar-se unes altres que siguen viables tècnicament i jurídicament", ha assenyalat el responsable de l'àrea municipal de Desenvolupament Urbà, Vicent Sarrià, en aquesta presentació en la qual ha participat junt amb el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset

Sarrià ha recordat que fa uns dies es va presentar la revisió detallada del planejament urbanístic de la ciutat de València, "que té com a objectiu revisar cada zona de la ciutat amb la perspectiva de l'urbanisme a peu de carrer, de l'urbanisme a escala humana i dels ciutadans. Eixa revisió va acompanyada d'un procés de participació, que comença ara, tant del Gremi d'Artistes Fallers com dels veïns i la resta de col·lectius afectats".

Moments abans, el regidor Pere Fuset ha recordat que "en l'Ajuntament de València tenim un pla de revitalització de la Ciutat de l'Artista Faller en el qual participen diverses regidories". Ha recordat, com a exemple, el conveni amb el Gremi d'Artistes Fallers per a reobrir el Centre de Documentació Fallera, "que és especialment important ara que les Falles són patrimoni de la humanitat". També s'ha referit a les mesures per a incloure la visita al museu del citat Gremi dins d'una ruta inclusiva, "mesures per a incloure la Ciutat de l'Artista Faller dins del turisme inclusiu amb places per a persones amb mobilitat reduïda", o la realització d'intervencions artístiques per a la museïtzació "d'un barri molt especial". Igualment ha esmentat les iniciatives en l'àmbit laboral "per a ajudar a la formació i el reciclatge d'artistes fallers, i hui Vicent Sarrià ens parla d'una altra mesura fonamental des del punt de vista urbanístic perquè el barri tinga l'essència d'un districte cultural específicament centrat en les Falles, però que més enllà d'açò es cuide l'entorn i es millore la vida dels seus veïns i dels qui treballen en ell".

Fuset ha agraït l'esforç realitzat des de la regidoria de Desenvolupament Urbà "que té un vessant participatiu i s'ha explicat tant amb els veïns i amb els artistes fallers com una part fonamental". El regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, s'ha mostrat convençut que "la proposta que isca d'ací serà participativa, comptarà amb totes les veus i respectarà l'essència fallera". També ha recordat que la celebració de les Falles UNESCO, el pròxim 2 de desembre, tindrà per marc aquest barri de la ciutat.

CIUTAT FALLERA, UN SINGULAR DISTRICTE CULTURAL

Vicent Sarrià, per la seua banda, ha afirmat que dins de la revisió detallada del planejament en la ciutat "estem treballant en paral·lel en molts aspectes d'eixa revisió, i un dels primers que hem iniciat és el de Ciutat Fallera. És un treball que durant els pròxims mesos repetirem en totes les àrees funcionals de la ciutat, però que créiem que era especialment rellevant en un barri que té la particularitat de comptar, a més d'amb una zona tan important com el Parc de Benicalap, amb el polígon del Gremi d'Artistes Fallers, una idiosincràsia molt particular i unes demandes històriques relacionades amb eixe treball transversal que hem iniciat per a revitalitzar aquesta part de la ciutat des de molt diferents punts de vista i millorar la qualitat de vida dels veïns del barri".

El regidor ha afegit que "una part essencial d'aquest tipus d'estudis té a veure amb les dotacions públiques i la seua proximitat en distància o en temps als domicilis dels ciutadans i ciutadanes". En eixe aspecte s'aborden les qüestions que tenen a veure amb aqueixes dotacions; "si les que havia previst en el PGOU continuen vigents o no, si cal introduir canvis, o aspectes com el de la mobilitat."

Ha recordat que, a més del Parc de Benicalap, "un parc del sistema general de primer ordre, compta amb elements patrimonials molt importants com el Casino de l'Americà o l'alqueria de la Torre. "Tenim a més la necessitat de configurar un espai que l'actual normativa no establisca delimitació com a polígon industrial, "que ha sigut una reivindicació històrica del Gremi d'Artistes Fallers. Per açò estem intentant dotar-ho d'una definició en el seu règim d'usos que si ben no excloc un altre tipus d'activitats, almenys sí fite l'ús de les naus a activitats que o bé siguen tallers fallers o bé tinguen una relació amb el món de les Falles.".

Finalment s'ha referit a un aspecte essencial que és "aconseguir que el mateix espai de la Ciutat de l'Artista Faller siga atractiu com a lloc a visitar, i açò també té un aspecte urbanístic relacionat per exemple amb l'ús del carrer com a lloc de treball, o amb què puga haver-hi en l'entorn altre tipus de dotacions i d'edificis que tinguen una relació directa amb el món faller."

Un tècnic municipal ha exposat a continuació les tres alternatives d'ordenació corresponents a l'àrea industrial i de tallers artesanals, l'àrea de parc-horta i un tercer grup d'alternatives en les parcel·les dotacionals d'aquest emblemàtic barri de València.

Arxivat a:

Destacats