Requena inaugura aquest divendres l’exposició amb els tresors artístics del patrimoni de la Diputació

La mostra ‘Memoria de la modernidad’ compta amb 85 peces que inclouen obres de Sorolla, Pinazo, Benlliure o Equipo Crónica

Guardar

1-presentacion-exposicion-memoria-historica-foto_abulaila-3
1-presentacion-exposicion-memoria-historica-foto_abulaila-3

Un llegat de més de 2.000 obres, amb Sorollas, Pinazos Benlliures i obres d'Equipo Crónica lluint entre els fons de la Diputació de València, fruit de les cessions d'obres dels primers pensionats i becats de la Corporació provincial, entre elles, moltes creacions que mai abans havien vist la llum. Una selecció de 85 d'aquestes peces podrà contemplar-se a Requena a partir d'aquest divendres 26 de maig en l'exposició ‘Memoria de la modernidad’.

“És revelador, perquè s'havia escrit diferents històries de l'art valencià sense contemplar ni conéixer el fons de la Diputació, que és absolutament essencial”, ha assegurat un dels comissaris de la mostra, Rafael Gil. La primera parada serà Requena, municipi que es convertirà en centre cultural i artístic de la comarca Requena-Utiel, amb tot un conjunt d'activitats programades per acostar la institució provincial a la ciutadania.

“Som conscients que allò que no es coneix no es pot apreciar i és obligació dels quals vam governar les institucions fer que la ciutadania ens conega”, assenyala el president, Jorge Rodríguez, qui afegeix que “amb aquest projecte complim amb una de les principals apostes d'aquest equip de Govern, que és dignificar la institució i acostar-la a la ciutadania”.

L'origen de la col·lecció es remunta a quasi segle i mitjà arrere. La Diputació de València va promoure en 1863 un sistema d'ajudes destinat a professionals de Belles Arts que volgueren desenvolupar la seua carrera en l'estranger. Per a poder ser becat, els aspirants havien de presentar davant un jurat olis sobre temes històrics, nus acadèmics, obres de gèneres o retrats, una iniciativa que va ser l'inici de la carrera de grans pintors valencians com Pinazo o Sorolla.

Per a l'elaboració de la mostra s'han inclòs algunes de les obres més significatives dels fons de la Corporació, també tractant d'oferir una nova mirada sobre la col·lecció, destacant la modernitat d'algunes de les peces, que segons els experts encarregats de la seua selecció, tant per les tècniques empleades, com per les temàtiques i la seua tipologia, obligaran a la revisió en profunditat de la història de l'art contemporani valencià.

 

Sis eixos temàtics al voltant de la història de l'art valencià

‘Memoria de la modernidad’ aborda de forma específica gèneres com el retrat i el paisatge, amb importants mostres dels segles XIX i XX. Així mateix, dedica un espai específic a les dones artistes que van despuntar com a pioneres en la seua època i la producció artística de les quals resulta essencial per a entendre l'esdevenir de l'art contemporani valencià.

De la mateixa manera s'inclouen obres d'elevat compromís social i polític, així com peces mostra del constant diàleg entre passat i progrés, amb les quals es pretén reflexionar sobre el caràcter de modernitat present en moltes de les creacions. D'aquesta manera, es podran contemplar peces com ‘El Palleter declarando la guerra a Napoleón’, de Sorolla; ‘El guardavía’ de Pinazo, ‘Cristo crucificado’ de Ribalta; o ‘Escola de París’ d'Equipo Crónica.

L'exposició ‘Memoria de la modernidad’ s'inaugura aquest pròxim 26 de maig a Requena i s'emmarca en el programa ‘La Diputació a les comarques’, un programa d'acostament de la institució a la ciutadania, que també inclou la mostra ‘Conoce la Diputación’, així com una sèrie d'activitats paral·leles. L'exposició podrà veure's en el Museo de Arte Contemporáneo Florencio de la Fuente de la ciutat i en els pròxims dos anys visitarà Alzira, Gandia, Ontinyent, Sagunt i Torrent.

Destacats