València participa en una trobada per a analitzar la repercussió dels TTIP, CETA, TISA sobre economia local

Guardar

Representants de les administracions locals, activistes en defensa dels Drets Humans i persones involucrades en la campanya No al TTIP, CETA, TISA participen aquest cap de setmana en Barcelona a la "Trobada sobre les polítiques de comerç de la UE i les alternatives al poder corporatiu" . A l'encontre també assistirà aquest dissabte la Regidora de Cooperació Internacional i Migració de l'Ajuntament de València, Neus Fábregas.

Aquestes jornades serviran per a actualitzar la informació sobre el CETA i TTIP, així com per analitzar d'altres tractats comercials que s'estan negociant com el de UE-Japó i EU-Mèxic. També s'abordarà la proposta de crear una Cort Multilateral d'Inversions (MIC) i el tractat sobre serveis, TISA. L'objectiu és buscar alternatives, des de diferents perspectives, inclosa, la perspectiva de gènere.

La Comissió Europea, per mandat dels Estats Membres, va iniciar negociacions amb els Estats Units d'Amèrica per a un acord transatlàntic d'inversions i comerç (TTIP), un acord integral d'economia i comerç entre la Unió Europea i el Canadà (ZETA), així com un acord de comerç de serveis (TISA). Aquests tractats s'han negociat en secret i sense possibilitat d'accés a informació pública.

Alcaldes i representants electes es van reunir el passat 21 d'abril de 2016 a Barcelona i van fer pública una declaració en què demanaven, entre altres coses, que les negociacions sobre el TTIP i TISA se suspengueren i que s'iniciara un nou mandat que recollira les peticions de tots aquells que no han estat consultats, i alhora apel·laven al Parlament Europeu, al Consell Europeu i als governs nacionals a no ratificar el CETA.

Els representants locals consideren que la implementació d'aquest tipus de mesures pot tindre un impacte directe en la democràcia local, l'Arbitratge de diferències estat-inversor (ISDS) i la Cooperació Reguladora del TTIP, així com canvis en la regulació de la contractació pública i els serveis públics. "Aquests tractats poden posar en risc la nostra capacitat de legislar i d'utilitzar els fons públics, perjudicant la nostra tasca d'ajuda a la ciutadania en aspectes tan elementals com l'habitatge, la salut, el medi ambient, els serveis socials, l'educació...", afirma la regidora Neus Fábregas.

Destacats