El repte Architecthon repensarà la Plaça de l'Ajuntament de València

Guardar

Plaza_Ayuntamiento_iStock.com/RomanBabakin
Plaza_Ayuntamiento_iStock.com/RomanBabakin

Més de 40 estudiants d'arquitectura de València i de diferents ciutats espanyoles prenen part este divendres i dissabte en el repte Architecthon, que girarà al voltant de les solucions i projectes per al desenvolupament de la plaça de l'Ajuntament de la nostra ciutat. El regidor de Desenvolupament Urbà, Vicent Sarrià, ha participat hui en la presentació d'aquest concurs-experiència, que organitza la Universitat Europea de València, UEV.

«Les propostes que realitzen els participants en la trobada contribuiran a enriquir el debat que durant enguany i l'any que ve s'obri sobre el projecte de la plaça de l'Ajuntament», ha explicat el regidor Sarrià. La presentació de la jornada ha comptat també amb les intervencions del director de la Universitat Europea de València, Ismael Olea, i del director del Centre El Carme, Jose luís Pérez Pont.

La iniciativa correspon a la Universitat Europea de València, que va demandar la col·laboració de l'Ajuntament en aquest projecte, que es defineix com una marató d'arquitectura, Architecthon. La proposta consisteix a plantejar un repte als estudiants d'arquitectura, que durant 24 hores han d'analitzar i proposar idees sobre algun espai públic o àmbit vinculat a l'urbanisme de la ciutat. A més, les persones participants tindran l'oportunitat d'exposar els seus projectes en format FF (Four images Five minutes) davant un equip de professionals de l'arquitectura i la gestió de la ciutat.

«Ens va semblar una magnífica idea, i els vam suggerir que utilitzaren la plaça de l'Ajuntament com a repte», ha explicat Vicent Sarrià, qui ha recordat que el Govern municipal té previst licitar enguany el projecte d'un concurs d'idees per a la remodelació i recuperació com a espai públic d'aquesta plaça que, a més, anirà acompanyat d'un procés de participació ciutadana.

«Creiem que una iniciativa com aquesta de la UEV és un magnífic punt de partida per aportar idees, elements de juí i debat, en aquest cas per part d'estudiants d'arquitectura, els quals no cauran en sac foradat i contribuiran a enriquir el debat ciutadà», ha assegurat el regidor.

El director de la UEV, Ismael Olea, ha explicat que la iniciativa Architecthon «sorgeix dins del Màster Universitari en Arquitectura d'aquesta institució acadèmica, amb l'objectiu d'estendre el coneixement fora de les aules i demostrar que la universitat és un laboratori de pensament per i per a la ciutat i la ciutadania». Olea, ha indicat que, en aquests moments, a falta de tancar les llistes de participants, ja han confirmat la seua presència prop de 45 estudiants, organitzats en 11 equips diferents, la majoria de València, però molts arribats també de diferents punts de Galícia, així com de Sevilla, Madrid i Granada. Tal com ha assegurat Olea, «Architecthon cerca respostes compromeses, il·lusionants, somiadores i visionàries que ajuden a albirar el futur de la València que està a vindre».

Des de les 10.00 hores del divendres dia 29 fins a les 10.00 hores del dissabte 30, les i els estudiants estaran concentrats Al Centre del Carme-Cultura Contemporània (CCCC), acompanyats, durant les 24 hores que dura la competició, per un equip de coaching. El concurs d'idees permetrà explorar des de la contemporaneïtat els potencials recursos de l'espai de València, i pensar-los a través d'indicadors mediambientals, socials i de gènere, per a la millora de l'espai públic.

Després de la defensa dels projectes per equips, el jurat deliberarà sobre les propostes a porta tancada a fi de triar als guanyadors conforme a les categories establides. A les 14 hores del dissabte 30 de juny, es donarà a conéixer la decisió del jurat, que també seran publicades en ArchDaily (Plataforma d'Arquitectura).

El jurat qualificador del concurs, presidit pel regidor de Desenvolupament Urbà, Vicent Sarrià, compta també amb la participació del president del CTAV i professor de la UEV, Mariano Bolant; el professor de la UEV i membre de Fran Silvestre Arquitectes, Fran Silvestre; l'arquitecta experta en urbanisme amb perspectiva de gènere Eva Álvarez; l'arquitecta Mónica García, de García-Floquet arquitectes; i l'arquitecte i professor de la UEV Javier Domínguez.

Per la seua banda, intervenen com a experts en les labors d'orientació i assessorament Patricia García i Daniel López, d'Estudi Agraph; Inés G. Clariana, directora d'Arquitectura de la UEV; els professors titulars de la UEV José Fernández-Llébrez, Fran Requena, Andrés Outeda, Pablo Camarasa i Aristides Rosell (coordinador general al seu torn de Russafart); Joaquín Juberías, de Selecta Home; i Jorge Torán Tortajada, arquitecte graduat en la UEV.

Arxivat a:

Destacats