Vilar: 'Els romanents generats pels ajuntaments continuen sent ostatges de la negociació dels PGE'

Guardar

reunion-ayuntamientos
reunion-ayuntamientos

El regidor d'Hisenda, Ramón Vilar, ha reiterat la seua denúncia que els romanents generats pels Ajuntaments "continuen sent ostatges de la negociació dels Pressupostos Generals de l'Estat". El regidor ha assistit a la reunió de la Comissió d'Hisendes i Finances de la FEMP.

En aquesta trobada s'han tractat dos aspectes de gran interés per al conjunt dels ajuntaments espanyols: en primer lloc la possibilitat de la reinversió immediata dels romanents nets de tresoreria en les necessitats que cada Ajuntament vulga prioritzar. I en segon lloc, la problemàtica sorgida entorn de l'Impost de l'Increment de Transmissió de Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana.

Vilar ha coincidit amb el president de la FEMP, Abel Caballero, en la necessitat de tindre la possibilitat certa que els Ajuntaments poden dedicar als ciutadans "l'estalvi i el superàvit que vam tindre l'any passat". Segons el regidor d'Hisenda, si bé alguns grups parlamentaris han tramitat com a esmena allò que s'ha plantejat per la FEMP, el Grup Popular, al contrari, ha presentat una esmena a la disposició addicional 92, "la qual cosa suposa continuar considerant als ajuntaments menors d'edat, en exigir un destí concret de l'aplicació pressupostària dels citats romanents sense que el Ple Municipal tinga autonomia d'aplicar-ho a les despeses que determine".

Vilar ha manifestat la seua "decepció", ja que "no sols El Govern no està disposat a liberalitzar amb caràcter immediat i urgent, per mitjà d'una mesura legislativa que podrien haver-se realitzat des del mes de febrer, sinó que a més manté la cotilla, d'aplicació de despeses inclús aquells ajuntaments que complim àmpliament la Llei de Sostenibilitat pressupostària i sostenibilitat financera i paguem el deute viu d'acord amb la nostra programació".

Un altre tema que ha suscitat enorme preocupació dins dels membres de la Comissió de la FEMP és la minva d'ingressos que suposarà la nova formulació a què es veurà abocada l'Impost de Plusvàlua, després de la sentència del Tribunal Constitucional sobre territori foral de Guipúscoa.

Segons Vilar, hi ha una petició unànime perquè s'aborde amb profunditat quines seran les conseqüències de futur d'aquesta sentència; "i des dels ajuntaments ens hem de plantejar si l'actual impost és mort, per a saber per part de l'Estat quines alternatives puguen plantejar-se per a evitar els dèficits que es produiran per falta d'ingressos en aquest concepte".

El regidor ha plantejat que, independentment del futur, els ajuntaments hauran de sol·licitar que l'Estat abone la totalitat de les possibles devolucions, atés que, ha afirmat, "apel·larem a la responsabilitat del legislador, ja que els Ajuntaments hem estat liquidant aquest impost d'acord amb el que legisla i amb rigor juridicoeconòmic d'acord amb el nostre marc actual de finançament local".

Destacats