caixa popular

José María Tomás Llavador: 'L'objectiu amb la nova Plaça de la Reina és recuperar l'espai públic per a la ciutadania'

S’instal·larà un sistema de polvorització d’aigua per a refrescar l’espai durant les altes temperatures

José María Tomás Llavador: 'L'objectiu amb la nova Plaça de la Reina és recuperar l'espai públic per a la ciutadania'
03/04/2018 -

La reforma integral de la Plaça de la Reina de València ha sigut un treball realitzat per la UTE Escario Arquitectes, Tomás Llavador Arquitectes i Enginyers, AURAVAL Ingenieria i Llogaritme, tenint en compte, també, les peticions veïnals que es van arreplegar del procés participatiu impulsat pel Consistori. El resultat? Una plaça de 10.000 metres quadrats, en la qual es recupera l’espai públic per als ciutadans, i on es plantaran més de 100 arbres per a afavorir l’estada i el gaudi dels veïns en la futura Plaça de la Reina.

Remodelación Plaza de la ReinaValència Extra ha parlat amb l’arquitecte José María Tomás Llavador que ha expressat la responsabilitat que suposava ‘dissenyar un espai emblemàtic de la ciutat, que ha tingut un recorregut molt llarg en els últims 150 anys’ i, a més, ens ha explicat més detalls sobre el projecte de reforma de la Plaça de la Reina.

En què s’ha inspirat per a la creació de la nova Plaça de la Reina? Què era el que es buscava?

La plaça és el fruit del treball de gairebé 150 anys de reformes i alineacions que ha anat configurant un lloc estratègic al Centre Històric. Un espai representatiu que reuneix l’essència de la memòria urbana de València.

La foto de Santa Catalina al fons del carrer de la Pau i la imatge de la façana sud de la catedral, amb el Micalet, li confereixen a aquest espai urbà una força i representativitat extraordinària. Per tant, reforçar aquest espai, les seues vistes amb un espai net i d’una materialitat amb qualitat, que projecte una de les imatges més conegudes de la ciutat.

L’objectiu és recuperar l’espai públic i construir una Plaça per als vianants al centre històric. Una plaça per a tots, per passejar i per trobar-se els veïns i visitants.

Què destacaria del canvi que es produirà a la Plaça de la Reina respecte a com està actualment?

Els canvis més destacables són:

L’eliminació d’obstacles i elements impropis: Senyals, semàfors, contenidors d’escombraries, i sobretot traure les parades d’autobús i eliminar els cotxes aparcats.

Eliminar els graons, per fer-la accessible.

Omplir-la d’arbres i bancs per asseure’s. Recuperar l’espai per al ciutadà.

S’han incorporat al projecte peticions veïnals?

L’Ajuntament en 2016 va contractar el Pla de Participació Ciutadana, un document essencial perquè els veïns i usuaris establissen les seues peticions, que s’han plasmat a través del document de conclusions que detalla un decàleg d’actuacions per al disseny de la Plaça.

El pla de participació que ens ha traslladat l’Ajuntament al costat de les decisions del Servei de Mobilitat han estat decisives per arribar fins aquí.

Les reunions conjuntes de la Comissió de Participació ciutadana i l’equip d’arquitectes ha estat fluida i molt important per al desenvolupament del projecte.

Com se soluciona les altes temperatures de la ciutat, especialment, a l’estiu?

La plaça serà un lloc per estar i els arbres i el paviment són la base dels elements que més es perceben pels ciutadans.

Pedra antilliscant, sense graons ni barreres i els arbres organitzats per donar ombra a l’estiu. S’instal·larà un senzill sistema de polvorització d’aigua per refrescar l’espai.

A l’hivern, els arbres de fulla caduca, deixaran passar la llum i el sol, per fer de l’espai un lloc més agradable.

També hi hauran tendals en determinats llocs per donar ombra a l’estiu.

L’espai per als vianants, amb algun tràfic residual per necessitats dels veïns, tindrà infinites possibilitats de recorregut per al vianant. I angles de vista nous per al visitant.

Què se sent en formar part d’un dels canvis històrics per a la ciutat?

Som conscients de la importància de l’actuació i que estem dissenyant un espai emblemàtic de la ciutat que ha tingut un recorregut molt llarg en els últims 150 anys de la ciutat.

És el final d’un procés que s’inicia en 1870 i que va començar amb el projecte d’un Pla de Reforma Interior signat per Joaquin Calvo, on apareix l’obertura del carrer de la Pau, motivada per l’enderrocament del convent de Santa Tecla.
L’objectiu d’aquells primers anys, que va coincidir amb el bienni progressista, era obrir espais higienics i edificar equipaments per a la ciutat.

Hem arribat al final del recorregut i el projecte que es planteja té un objectiu, recuperar l’espai per a la ciutadania. És una satisfacció molt gran, i de gran responsabilitat, dissenyar la plaça més important de la ciutat, que juntament amb la plaça de l’Ajuntament formen el conjunt de major representativitat del Centre Històric de València.

Aquest projecte canvia la nostra forma de gaudir de la Plaça de la Reina?

Aquest projecte representa una sensibilitat nova, per acostar-se a la ciutat. Entendre que la ciutat ha de ser per al ciutadà, i no per a l’automòbil. Comprendre l’espai urbà buit, el no edificat, com un lloc propi, com la part col·lectiva que hem de cuidar i respectar, i que forma part de la memòria urbana de València.

És el lloc per a la convivència i forma part del conjunt històric, un espai que tramet emocions tant al visitant i com a tots els ciutadans. .

Això és la gran revolució urbana del segle XXI, l’eficiència energètica, la millora en la percepció de l’espai urbà, la recuperació de l’espai públic per gaudir i per viure, en una ciutat més amable i sostenible.

Etiquetes

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 − un =

sempre teua
cartel de fiestas de torrent
Cena de los idiotas en el Talia
Cena de los idiotas en el Talia
Turismo salou